Afro-expressionism & Body Mind Centering

Το οργανικό σύστημα

23-28 Ιουλίου 2012

 

Τα εσωτερικά όργανα του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στον κεντρικό άξονα υποστηρίζοντας και υπογραμμίζοντας το σκελετικό και το μυϊκό σύστημα. Τα όργανα αντανακλούν την ενέργειά τους στα αλλά δύο συστήματα και ανάλογα με τον τόνο τους, μπορούν να παίξουν θετικό, ή αρνητικό ρόλο.

Το Body Mind Centering απευθύνεται στα όργανα με βασικά εργαλεία την αναπνοή, την αφή, τη δημιουργία ήχων διαφορετικής τονικότητας, ανάλογα με τη θέση τους στο σώμα. Η παγιδευμένη ενέργεια, το εσωτερικευμένο stress, τα συναισθήματα, οι καταχωρημένες μνήμες, μπορούν να απελευθερωθούν ελεγχόμενα μέσα στην ασφάλεια της ομάδας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπό την καθοδήγηση της συντονίστριας. Παράλληλα τα όργανα αποτελούν εργαλείο γνώσης για τους χορευτές, μιας και υποστηρίζουν και απελευθερώνουν τις μεταφορές βάρους του σώματος μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις.

 

 


Afro-expressionism

23 - 28 Ιουλίου 2012 

 

"Η δουλειά την οποία προτείνω, προέρχεται από τη σπουδή της τέχνης και της κουλτούρας της Δυτικής Αφρικής σαν ατομική, ή ομαδική πρακτική και εστιάζει στο ρόλο που παίζουν ο χορός και ο ρυθμός στην αφύπνιση και διοχέτευση της αυτοσυνείδησης και κοινωνικής κατανόησης.

Υπό την έννοια αυτή η  κίνηση, ατομική και συλλογική, γίνεται το μέσον για το χτίσιμο, αποδιάρθρωση  και επανάκτηση της ταυτότητάς μας. H αρτιότητα αυτών των αρχαίων χορών επιβεβαιώνεται από πιο πρόσφατες μελέτες στην βιομηχανική, απόδειξη μιας βαθιάς γνώσης του σώματος και ενός βαθύτερου σεβασμού για την ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι οι αρχές από τις οποίες κατάγονται αυτές οι παραδόσεις είναι  ακόμα σχετικές και χρήσιμες για τη διέγερση μιας κριτικής επανεξέτασης των κοινωνικών δυναμικών και της καλλιτεχνικής πρακτικής.

Σ΄ αυτό το σεμινάριο ο κύριος σκοπός μου είναι η παροχή μιας δομημένης βάσης, η οποία θα περιλαμβάνει τεχνικές αναφορές μέσα από τη μελέτη της βιομηχανικής σε συνδυασμό με τη μουσικότητα και την οικειοποίηση των διαφορετικών χειρονομιών και χορογραφιών. Επίσης, θα εστιάσουμε στην αυτοέκφραση μέσα από τον καθοδηγούμενο αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση της κίνησης.

Francesca Pedullá
Χορεύτρια και χορογράφος, απόφοιτος Δράματος και Ιστορίας του Θεάτρου, έχει αφιερωθεί στον Αφρικανικό χορό από το 1990. Το 1999 αποφοίτησε σαν καθηγήτρια χορευτικής έκφρασης του Αφρικανικού Καλλιτεχνικού Κέντρου 6-éme Parallel – FEIDA Bordeaux. Το 2001 αποφοίτησε από το Mime Theater/Teatro Carlo Felice -Γενεύη. Το 2009 απέκτησε το πιστοποιητικό του δασκάλου του Axis Syllabus. Από το 1998 επισκέπτεται το Μπενίν θέλοντας να εμβαθύνει στην κατανόηση της Αφρικανικής κουλτούρας. Το 2006 ίδρυσε τον πολιτιστικό σύλλογο Sonagnon (Quidah/Μπενίν)  με τον Eric Acakpo με στόχο την ενίσχυση της τέχνης του Μπενίν και τη δημιουργία ευκαιριών για τη συνάντηση και ανταλλαγή μεταξύ καλλιτεχνών, διαφορετικών εθνικοτήτων. Το ίδιο διάστημα έγινε και διευθύντρια του CQB.
Διδάσκει, χορογραφεί και χορεύει στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Η καριέρα της είναι σφραγισμένη από τη γνωριμία με την κουλτούρα και την τέχνη του Μπενίν, η έρευνά της αφορά στην αντίληψη και αναπαραγωγή των παραδοσιακών χορών και της δημιουργίας μιας γλώσσας που ερευνά το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των κουλτουρών.

 


info : Dancearte - Κέντρο Χορού και Τεχνών, Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1, Πάτρα. - τηλ. 2610272668 και 6942406992  | Κόστος:  60 € το ένα σεμινάριο και 100€ τα δυο. Δύο ώρες καθημερινά το κάθε σεμινάριο. |  Δήλωση συμμετοχής εως τις 15 Ιουλίου 2012  


.