«Σωματοποιώντας την ελπίδα» με την Πέρσα Σταματοπούλου

Σεμινάριο κίνησης και αυτοσχεδιασμού

«Σωματοποιώντας την ελπίδα»

με την Πέρσα Σταματοπούλου

2 -  7 Ιουλίου 2012

 

 

Το σεμινάριο κίνησης και αυτοσχεδιασμού που θα συντονίσει η Πέρσα Σταματοπούλου (χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια σύγχρονου χορού) θα αναπτυχθεί πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θεματικό άξονα που σκοπό έχει να εκφράσει σωματικά το συναίσθημα της ελπίδας, όπως αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από το προσωπικό βλέμμα και όραμα του κάθε συμμετέχοντα.

Με αφορμή το μουσικό έργο του Igor Stravinski, «H Ιεροτελεστία της Άνοιξης» και επιλέγοντας δύο βασικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, την αφύπνιση και τον ερχομό της άνοιξης (ελπίδα), το σώμα καλείται, υπό συγκεκριμένες συνθήκες που θα του τεθούν και μέσα από συλλογικές και ατομικές διαδικασίες κινητικής διερεύνησης, να αναζητήσει και να ανακαλύψει κινησιολογικό υλικό, το οποίο και θα διαχειριστεί εξελικτικά στη διάρκεια αυτής της έρευνας.

Συνθήκες όπως η ενέργεια, η πτώση και η επαναφορά (στοιχεία του σύγχρονου χορού), η εκκίνηση ενός σώματος από το σημείο μηδέν (ακίνητο σώμα), η δυναμική στο χώρο, η φαντασία, η επαφή των σωμάτων μεταξύ τους, καθώς και η κιναισθητική αντίληψη και εγρήγορση στο απρόβλεπτο και το τυχαίο που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά στα οποία θα εστιάσουμε, και θα αναπτύξουμε.

Πρόθεση και ζητούμενο για το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι η δημιουργία ενός τόπου, όπου η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων θα απελευθερώσει τρόπους έκφρασης αλλά και αντίστασης στην έλλειψη ελπίδας που διακατέχει το παρόν μας και η ανταλλαγή απόψεων.

Σημαντικός παράγοντας έμπνευσης και κινητοποίησης του σώματος θα είναι η μουσική του συγκεκριμένου έργου.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα παρουσιαστεί ως performance, στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρόνικου) την Κυριακή 8 Ιουλίου, ώρα 20.00.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τον χορό, μέσα από την πιο ελεύθερη έκφραση και προσέγγιση του, ανεξαρτήτως ηλικίας και τεχνικής κατάρτισης, σε επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς και σπουδαστές των αντίστοιχων σχολών.

...........................................................................

Σημείωμα
" Η «ελπίδα» ως έννοια και ως συναίσθημα, δεν είναι απλώς ένα ουτοπικό και αφελές κατασκεύασμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως θα υποστήριζαν πολλοί. Εκτός από την ευφορία που μπορεί να δημιουργεί και την αίσθηση της ανάτασης και της προσδοκίας για κάτι καλύτερο, εμπεριέχει όραμα, στόχο και αγώνα. Η ελπίδα θα μπορούσε να είναι η κινητήριος δύναμη για τις φαινομενικά πιο ανέφικτες παραδοχές και στάσεις ζωής.

Οτιδήποτε θέλουμε να πετύχουμε, ανεξαρτήτως μεγέθους δυσκολίας και αποτελέσματος, πρέπει να το «πασπαλίσουμε» με ψήγματα ελπίδας, έτσι ώστε το σώμα να τοποθετηθεί δυναμικά, σε θέση εκκίνησης προς τα εμπρός, να συσσωρεύσει ενέργεια, η οποία και θα διοχετευτεί στα μέλη για την επίτευξη του στόχου.

Η ελπίδα αφυπνίζει, περιορίζει έως και καταστέλλει τους φόβους, δημιουργεί ένα υπόστρωμα εσωτερικής προστασίας και αποδοχής ότι αν όχι όλα, πολλά είναι εφικτά, κινητοποιεί, παρασύρει το βλέμμα σ έναν ορίζοντα και δίνει νόημα στην ανθρώπινη, ατελή και φθαρτή μας διάσταση" - Πέρσα Σταματοπούλου

 


info : ART ACT AREA, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι 6ος όροφος. Μετρό Μοναστηράκι | Ώρες  σεμιναρίου : 18.00 – 21.00  |  Κόστος: 70 ευρώ  |  Τηλ. Επικοινωνίας: 6937049932 – 6945795068, e-mail: persacom@otenet.gr  |  Δηλώσεις συμμετοχής για κρατήσεις θέσεων έως 25/6- Προκαταβολή 30 ευρώ. Η εξόφληση γίνεται με την έναρξη του σεμιναρίου. Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.