Εργαστήρι Χορογραφίας με την Pat Catterson

 «To Τrio A της Yvonne Rainer»

με την Pat Catterson

 

13 -18 Ιουλίου 2012 - Καλαμάτα

 

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας προσκαλεί φέτος την Pat Catterson να χορέψει το Trio A της Yvonne Rainer, ένα ορόσημο της ιστορίας του σύγχρονου χορού, αλλά και να το διδάξει σε έλληνες χορευτές και χορογράφους στο πλαίσιο ενός μοναδικού εργαστηρίου χορογραφίας.

Έχοντας περάσει από το χορό στον κινηματογράφο και πάλι στο χορό, η Υβόν Ράινερ είναι μια καλλιτέχνις που επηρέασε όσο λίγοι την εξέλιξη των πραγμάτων στην πρωτοπορία της Νέας Υόρκης. Υπήρξε συν-ιδρύτρια του Judson Theatre και από τους πιο σημαντικούς μινιμαλιστές χορογράφους της δεκαετίας του ’60, οι οποίοι όρισαν μια νέα γλώσσα του σώματος και της κίνησης. Πενήντα σχεδόν χρόνια αργότερα η επίδραση της Ράινερ, καθώς και των επαναστατικών ιδεών και του έργου της ομάδας της Judson Church είναι ακόμα παρούσες στη σύγχρονη σκηνή του χορού.

Το Trio A είναι μια εξάλεπτη χορογραφία που δημιουργήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε μέσα στο μυθικό περιβάλλον της Judson Church της Νέας Υόρκης υπό τον τίτλο The Mind is a Muscle, Part 1. Το χόρεψαν για πρώτη φορά
στις 10 Ιανουαρίου 1966 οι Ντέιβιντ Γκόρντον, Στηβ Πάξτον και Υβόν Ράινερ ταυτόχρονα, αλλά όχι συγχρονισμένα. Κατόπιν το ερμήνευσαν χορευτές και μη σε δεκάδες διαφορετικές εκδοχές. Πρόσφατα η Υβόν Ράινερ ξαναχόρεψε την εκδοχή «Geriatric with talking». Στην παράσταση της Πατ Κάττερσον μετά το τέλος του εργαστηρίου (19.7) θα παρουσιαστούν τρεις παλαιότερες εκδοχές: Forward (1966), Facing (1999, με τη συμμετοχή μιας ελληνίδας χορεύτριας) και Retrograde (1970).

Παρά τη σύντομη διάρκειά του, το Trio A σημάδεψε την ιστορία του σύγχρονου χορού. Σ’ αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν μαζί με την Πατ Κάττερσον τις φιλοσοφικές, κινησιολογικές και ιστορικές αναφορές του Trio A μαθαίνοντας ένα μέρος από τη χορογραφία, ενώ θα τους ανατεθούν ασκήσεις σύνθεσης με αφετηρία τις συζητήσεις και τα όσα συμβαίνουν στο εργαστήρι. Κατά την Πατ Κάττερσον, το να μαθαίνει κανείς αυτή τη χορογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει την αισθητική μετατόπιση που αντιπροσωπεύει.

 

Την τελευταία μέρα οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στο κοινό τις χορογραφικές συνθέσεις τους εμπνευσμένες από το Trio A.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα διδαχθούν επίσης τη χορογραφία της Ράινερ We shall run (1963), και δώδεκα από αυτούς θα την εκτελέσουν μπροστά στο κοινό την Πέμπτη 19/07, στο πλαίσιο της παράστασης της Πατ Κάττερσον με το Trio A. Το We shall run είναι μια σύνθεση που θέτει ερωτήματα πάνω στη συλλογική κίνηση. Οι δώδεκα ερμηνευτές τρέχουν πάνω σε διαφορετικά, ωστόσο προκαθορισμένα μοτίβα προς διάφορες κατευθύνσεις υπό τους ήχους του Requiem του Μπερλιόζ.

 

-----------------

Η χορεύτρια και χορογράφος Πατ Κάττερσον συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Υβόν Ράινερ το 1969, όταν χόρεψε το Trio A. Από το 1999 που η Ράινερ επέστρεψε στη χορογραφία συνεργάζεται ξανά μαζί της ως βοηθός της και χορεύτρια. Η Κάττερσον είναι από τους ελάχιστους δασκάλους που είναι εξουσιοδοτημένοι από την Υβόν Ράινερ να διδάσκουν τα πρώτα της έργα. Έχει ερμηνεύσει και διδάξει το Trio A αμέτρητες φορές μέσα στα προηγούμενα 40 χρόνια. Η ίδια η Κάττερσον παρουσίασε την πρώτη της χορογραφία στην Judson Church το 1970 και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 104 έργα. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως το Βραβείο Χορογραφίας Guggenheim 2011. Πρόσφατα παρουσίασε το Trio A στο φεστιβάλ CODA στο Όσλο, στη Hayward Gallery στο Λονδίνο και στη Σχολή Μοντέρνου Χορού στην Κοπεγχάγη. Συμμετείχε επίσης στην αναβίωση της χορογραφίας War (1970) της Υβόν Ράινερ στη Γλασκώβη.

------------------

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στα αγγλικά και απευθύνεται σε χορογράφους, χορευτές, περφόρμερ και τελειόφοιτους σχολών χορού. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν ελαφριά αθλητικά ή δερμάτινα παπούτσια για να μπορούν να κινηθούν άνετα.


 

              ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ + ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ “TRIO A”: 220 € - ΕΓΓΡΑΦΗ - ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 80 €
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ + ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ “TRIO A”: 200 €  -  ΕΓΓΡΑΦΗ - ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: 80 €

 

  1.  Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 5 Ιουλίου 2012.
  2. Τα ποσά συμμετοχής εξοφλούνται με την έναρξη του σεμιναρίου και των εργαστηρίων.
  3. Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τις 5 Ιουλίου 2012.
  4. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο και τα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ  με ειδική τιμή εισιτηρίου 10 €.

 

 


info: 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας  | Κόστος συμμετοχής : 150 €  |  Εγγραφή - Προκαταβολή: 50 € | Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες  Χριστιάνα Γαλανοπούλου, 6972 991055, programming@kalamatadancefestival.gr