Σεμινάριο Ματ Πιλάτες με τον Τίμο Ζέχα

Σεμινάριο Ματ Πιλάτες
με τον πιστοποιημένο καθηγητή της μεθόδου Τίμο Ζέχα

17 -  21 Ιουλίου 2012


Ματ Πιλάτες ή Mat Work ονομάζουμε μια σειρά ασκήσεων που ανέπτυξε ο Joeseph Hubertes Pilates, επινοητής της μεθόδου, πριν εξελιχθεί περαιτέρω με τη χρήση μηχανημάτων. Χρονολογείται πίσω στην εποχή του 1ου παγκοσμίου πολέμου έχοντας όμως εξελιχθεί σημαντικά στις μέρες μας.

Οι ασκήσεις γίνονται στο πάτωμα με στρώμα και αποτελούν την βάση του συστήματος. Σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι ο συνειδητός έλεγχος του σώματος που αποτελεί και τη "ραχοκοκαλιά" της μεθόδου Πιλάτες. Αυτό σημαίνει το να κατευθύνω την ενέργειά μου συνειδητά απαλλάσσοντας τον εαυτό μου από παρασιτικές κινήσεις που μπλοκάρουν τη ροή της κίνησης και την απόδοσή της.

Σε αυτό το σεμινάριο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από την αρχή τη μέθοδο, ερχόμενοι σε επαφή με τις βασικές αρχές του συστήματος. Χρησιμοποιώντας αρχικά απλές ασκήσεις θα δουλέψουμε έτσι ώστε να δώσουμε συνολική στήριξη στο σώμα, με οικονομία ενέργειας, ποιότητα σε αντίθεση με την ποσότητα και συνδεόμενοι με τη δύναμη από μέσα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που έρχεται σε επαφή με αυτόν τον τρόπο εξισορρόπησης του σώματος, πως οι βασικές αρχές και ο τρόπος που γίνονται είναι σημαντικά στην εκτέλεση των ασκήσεων καθώς δίνουν τη δυνατότητα εξέλιξης στα επόμενα και πιο απαιτητικά επίπεδα. Κυρίως ο τρόπος το κάνει διαφορετικό και όχι το ασκησιολόγιο του. Το επίπεδο του μαθήματος είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μια διαφορετική προσέγγιση επαφής με το σώμα τους.

 

Η μέθοδο Πιλάτες
                                                                                        
Ο Joeseph Hubertes Pilates γεννήθηκε στο Mönchengladbach, της Γερμανίας το 1880. Ο πατέρας του ήταν βραβευμένος αθλητής με Ελληνικές ρίζες και η μητέρα του Γερμανίδα, η οποία εργάζονταν ως φυσιοπαθητικός. Ο Pilates ως παιδί ήταν ασθενικός και υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό. Ήταν πολύ επηρεασμένος από την ολιστική ιατρική και άσκηση τα οποία συνέβαλαν και στη θεραπεία του, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στα 14 του χρόνια ποζάριζε ως μοντέλο για ανατομικούς χάρτες. Το 1912 μετακόμισε στην Αγγλία δουλεύοντας ως μποξέρ, performer του τσίρκου και εκπαιδευτής αυτοάμυνας. Ως έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Lancaster κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου ανέπτυξε μια σειρά ασκήσεων για τους συγκρατούμενους του οι οποίες εκτελούνταν χωρίς κάποιο εξοπλισμό και τις ονόμαζε Mat Work. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε ένα νοσοκομείο όπου και ανέπτυξε έναν ειδικευμένο εξοπλισμό προσκολώντας ελατήρια στα κρεβάτια των ακινητοποιημένων ασθενών, βοηθώντας έτσι στην αποκατάστασή τους. Το 1926, μαζί με τη γυναίκα του Κλάρα μετοίκησαν στην Νέα Υόρκη. Εκεί δούλεψαν μαζί με την ελίτ των γυμναστών τσίρκου, επαγγελματιών αθλητών και χορευτών καθώς και με τους σωματικά ευπαθείς, σε επαναφορά από μετεγχειρητικό στάδιο ή αποκατάσταση τραυματισμών. Η μέθοδός του που εκείνος και η γυναίκα του ονόμαζαν "Contrology" αφορούσε στη χρήση του νου που ελέγχει τους μύες. Εστιάζει την προσοχή στους μύες στήριξης του πυρήνα του σώματος (the powerhouse) που διατηρούν το ανθρώπινο σώμα σε ισορροπία και προσφέρουν στήριξη στην σπονδυλική στήλη. Συγκεκριμένα οι ασκήσεις του Πιλάτες διδάσκουν επίγνωση της αναπνοής, ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση των μυών του κορμού στοχεύοντας να ανακουφίσουν και να προλαμβάνουν τον πόνο της μέσης. Ο Joe και η Clara εξέλιξαν τη μέθοδο για 50 χρόνια, αναπτύσσοντας πάνω από 500 ασκήσεις σε δέκα διαφορετικούς μηχανισμούς. Ο Πιλάτες πέθανε από εμφύσημα το 1967 στην ηλικία των 87 ετών. Η Clara συνέχισε να εργάζεται στο στούντιο έως και την δεκαετία του 70.   


Τίμος Ζέχας : είναι ενεργός επαγγελματίας χορευτής και καθηγητής χορού (Ανώτερη Επαγγελματική σχολή Χορού Νίκης Κονταξάκη – Μπακάλη). Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright μελέτησε στο στούντιο της Trisha Brown στην Νέα Υόρκη το 2002-03. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή και με καταξιωμένους χορογράφους της ελληνικής σύγχρονης χορευτικής σκηνής σε παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ο Τίμος διδάσκει τεχνική Πιλάτες από το 2005. Είναι πιστοποιημένος δάσκαλος της τεχνικής την οποία σπούδασε στο στούντιο Dance Way με την Μαριάνα Βασιλάτου, όπου και συνεργάστηκε στη συνέχεια έως και το 2008. Συνεργάζεται με το στούντιο Πιλάτες της Δώρας Δημοπούλου από το 2007 έως σήμερα και με το στούντιο Springs Pilates της Φανής Παπαρούπα από το 2011. Διατηρεί επίσης δικά του τμήματα εκγύμνασης πάνω στη μέθοδο. Ξεκίνησε τη μέθοδο Πιλάτες από την ανάγκη του για καλύτερη κατανόηση και θεραπεία του σώματος, αλλά και εμβάθυνση σε ότι αφορά την κίνηση. Αυτό οδήγησε στη συνέχεια στην ενασχόληση του και με άλλες μεθόδους που αφορούν την κίνηση όπως: μέθοδος Feldenkrais ( Βρίσκεται στο 1ο έτος σπουδών για Feldenkrais Practitioner) και μέθοδος Axis Syllabus (σπουδάζει την μέθοδο ως υποψήφιος δάσκαλος). Επίσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α διδάσκει τη μέθοδο σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.    

 

Ημέρες & ώρες σεμιναρίου : Τρίτη 17, Τετάρτη 18, Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 Ιουλίου, ώρες 17:30 - 19:00 και Σάββατο 21 Ιουλίου, ώρες 15:30 - 17:00

 


info :  Χώρος : Cumana, Κωνσταντινουπόλεως 38 & Αχνιάδων, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)  |  Κόστος συμμετοχής 50 €  |  Δήλωση συμμετοχών στο τηλ. 6977805517, ή στο e-mail info@cumana.gr ως το Σάββατο 14 Ιουλίου (μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν, για την περίπτωση που έχουν απομείνει κενές θέσεις)  |