Σεμινάριο flamenco με τη Γιώτα Πεκλάρη

13 -15 Ιουλίου 2012
Ερμούπολη / Σύρος


Σε αυτό το σεμινάριο θα κάνουμε μια εισαγωγή στην τεχνική του flamenco. Το flamenco είναι μια σύγχρονη παραδοσιακή τέχνη, δημιούργημα μίξης πολλών διαφορετικών παραδόσεων, η οποία από την στιγμή της γέννησης της δεν έχει πάψει να εξελίσσεται. Τα τρία στοιχεία που συνδιαλέγονται για να υλοποιήσουν αυτή τη μορφή τέχνης, τραγούδι/cante, κιθάρα/toque, χορός/baile, υπηρετώντας τον κοινό ρυθμό/compás, δημιουργούν ισότιμα και ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό σύμπαν που πραγματώνεται μόνο όταν επικοινωνήσουν στον απόλυτο βαθμό/duende.

Ο χορός απαιτεί ιδιαίτερη χρήση των χεριών (braceo-muñecas) και των ποδιών (zapateado), απόλυτο έλεγχο και αίσθηση του βάρους του σώματος, πολύ ισχυρό κέντρο και πολύ καλή γνώση της μουσικής. Καθώς το flamenco είναι κατά βάση αυτοσχεδιασμός, ο χορευτής χρειάζεται γερή τεχνική για να μπορέσει να εκφραστεί σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζουν τη φόρμα του είδους, αλλά και ταυτόχρονα δοκιμάζοντας τα όρια τους.

Με βασικό εργαλείο την τεχνική του φλαμένκο το μάθημα εστιάζει στην εκφραστικότητά της κίνησης του σώματος. Σκοπός του μαθήματος είναι η συνειδητή, φυσική και συντονισμένη χρήση του σώματος ως κύριο εκφραστικό μέσο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους. Ειδικά παπούτσια δεν είναι απαραίτητα.

---------------------

Γιώτα Πεκλάρη

Χορογράφος-Χορεύτρια-Δασκάλα Χορού. Απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού «Ραλλού Μάνου». Από το 1995 ασχολείται με το φλαμένκο, παρακολουθώντας μαθήματα πλάι σε μεγάλους δασκάλους όπως: Israel Galván, Pastora Galván, Rafaela Carrasco, Belen Maya, Juana Amaya, Eva Yerbabuena, Rocio Molina, κ.α.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση για θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. (Φεστιβάλ Βύρωνα-θέατρο Βράχων, Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Xορογράφων, Φεστιβάλ Αθηνών,Youth Festival, Διαρροές, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών CROUSSIS, International Body Music Festival). Από το 1998 ως το 2008 συνεργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος και με τους «Ronda al Alba». Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια, από το 2001 ως το 2008, της αναγνωρισμένης σχoλής χορού ESTRELLA. Το 2009 μαζί με τον Θάνο Δασκαλόπουλο και το Πέτρο Κούρτη ιδρύουν το studio Playground.
Συμμετέχει επίσης στους KANTU KORPU, το πρώτο ελληνικό body percussion band,το οποιο εμφανίστηκε στο 4ο International Body Music Festival τον Νοέμβρη του 2011, στο Σαν Φρανσίσκο και στην Ν.Υόρκη.

Ως δασκάλα έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη μέθοδο διδασκαλίας στην οποία λειτουργούν συνδυαστικά τόσο οι μέθοδοι του σύγχρονου και κλασσικού χορού όσο και της ίδιας της τεχνικής του flamenco έτσι ώστε ο μαθητής να αποκτήσει μια δομημένη χορευτική παιδεία.

Ως σκηνοθέτης και χορογράφος έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: στον εαυτό της.. (2005-Διαρροές), Nana (2008-Αργώ), Viva Sevilla (2009-Ροές), Zaguan (2010-θέατρο Αργώ),  AQUI (2011-Playground), και AQUI version 0.7 (2012- Playground). Τον Μάιο του 2012 χορογραφεί και χορευει για την παράσταση ¡yambambo! un cuento para voz, piano y baile, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη σε σκηνοθεσία Αντώνη Βολανάκη.info: Σχολή χορού "SDM", Ηρώων Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη/Σύρος | Πληρ./ Εγγραφές: info@yiotapeklari.gr, 210-8544836  και 6944771449  | Οργάνωση: Χοροθέατρο Ακροποδητί