Σεμινάριο "Οι ρόλοι του τσίρκου"

Σεμινάριο Χορού, Ακροβασίας

& Κινητικής Ανάπτυξης του Ρόλου.

-------

Από τις ομάδες

“Κι όμΩς κινείται” και "Κινητήρας"

 

Οι ομάδες Κι όμΩς κινείται και Κινητήρας συνεργάζονται και διδάσκουν ένα σεμινάριο – πρόβα για να εξερευνήσουν τους χαρακτήρες του τσίρκου.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου η Χριστίνα Σουγιουλτζή και ο Camilo Bentancor θα διδάξουν τρόπους για τη διαχείριση καταστάσεων ακροβασίας ως προς την τεχνική  και την τοποθέτηση, την αντοχή και τη ροή. Θα προετοιμάσουν το σώμα έτσι, ώστε να μπορεί να βρεθεί σε περιοχές υψηλής τάσης και να εμπιστευτεί μη “κανονικούς” τρόπους λειτουργίας. Θα βοηθήσουν έτσι ώστε τα σώματα να αποκτήσουν συνεννόηση και συμπόρευση μέσα σε μια ροή ακροβατικών διαδρομών. Θα εξερευνήσουν διαφορετικές μορφές ισορροπίας στο πάτωμα και σε ζευγάρια. Όλα τα παραπάνω θα οδηγηθούν σε διαφορετικές πιθανότητες χορευτικής μετάφρασης, ως προς τη σχέση κίνησης μουσικής, των δομικών υλικών του μαθήματος.

Στο δεύτερο μέρος η Αντιγόνη Γύρα θα εστιάσει στο πως μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τρισδιάστατο ρόλο με κύριο άξονα τις σωματικές λειτουργίες και την κίνηση του. Το υλικό που θα προκύπτει από το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα αξιοποιείται μέσω διαφορετικών μεθόδων, εμπνευσμένες από το σύστημα Laban, τις γραμμές του Boal, το Devised, αλλά και άλλους αυτοσχεδιαστικούς τρόπους που έχει αναπτύξει η ομάδα του Κινητήρα από το 1996. Οι ρόλοι θα είναι εμπνευσμένοι απο το τσίρκο και στο σεμινάριο θα συμμετέχουν και τα μέλη της ομάδας του Κινητήρα, οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν στο καινούργιο έργο που ετοιμάζεται για τα σχολεία με τίτλο “Το τσίρκο που κοιμήθηκε” και το οποίο γράφει η Χαρά Γιαννακοπούλου.

 

Κι όμΩς κινείται

 • Ιδρύθηκε το Μάιο του 2003 ως σωματείο
 • Απο τους : Σουγιουλτζή Χριστίνα χορεύτρια και Bentancor Camilo καλλιτέχνη του τσίρκου
 •  Συνεργασία καλλιτεχνών με διαφορετική κινησιολογική πληροφορία, ομάδα σύνθετων σωματικών παραστάσεων,  όπου συναντιούνται ο χορός με το τσίρκο και την performance. Μέσα στη δομή μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης παράστασης, βασισμένης στη σωματική δράση και έκφραση των ερμηνευτών αφομοιώνονται τεχνικές του τσίρκο σε ό,τι αφορά στη δημιουργία και αξιοποίηση του τρισδιάστατου χώρου και το εκφραστικό φάσμα των ερμηνευτών, καθώς και η επικοινωνιακή ιδιαιτερότητα της performance. Στόχος της εργασίας τους είναι η στοιχειοθέτηση ενος προσωπικού λεξιλογίου με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή, όχι σαν μια παράταξη δεξιοτήτων, αλλά με τη μορφή μιας ομαδικής διαδικασίας διαμόρφωσης, σε σχέση με τις αισθητικές αποφάσεις για την εκάστοτε έρευνα.
 • Παραγωγές της ομάδας: medDeT* 2012, Il paRЯaiso 2010, PURGATOЯIO 2009, ΑZif 2009, ARRIBA για έξω 2oo8, INFERЯNO   2006, ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ 2005, ARRIBA 2003.

 

Κινητήρας 

 • Ιδρύθηκε το 1996 από χορευτές, ηθοποιούς και μουσικούς
 • Έχει καθιερώσει τη λέξη χοροθέαμα στη χώρα μας, με την οποία έχει ταυτιστεί
 • Χαρακτηρίζεται για την έμφαση που δίνει στο θεατρικό χαρακτήρα του χορού. Ο λόγος και η κίνηση αποτελούν βασικά στοιχεία της δουλειάς της ομάδας.
 • Επεξεργάζεται με μοναδικότητα τη γλώσσα του σώματος
 • Βασίζεται στις θεωρίες του Rudolf Laban, του Augusto Boal και του θεάτρου της Επινόησης (Devised theatre)
 • Οι παραγωγές της ομάδας διακρίνονται για τη σύγχρονη, αλλά αφηγηματική προσέγγιση των θεμάτων, το σαρκασμό και το μαύρο χιούμορ.
 • Τα τελευταία  χρόνια ο Κινητήρας δουλεύει με μία βασική ομάδα από 22 καλλιτέχνες, οι οποίοι εργάζονται και συνεργάζονται ανταλλάσοντας ρόλους στην ερμηνεία, στη δημιουργία και στην παραγωγή, ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης. Ο Κινητήρας ενθαρρύνει νέους δημιουργούς μέσα από την ομάδα να παρουσιάσουν το έργο τους και να εξελίξουν τις δημιουργικές τους ιδέες. Mέσα από τη μήτρα του Κινητήρα έχουν γεννηθεί σηματνικοί καλλιτέχνες του χορού και το θεάτρου (Βίκυ Αδάμου, Αμάλια Μπένετ, Μάρθα Κλουκίνα, Κατερίνα Σκιαδά, Άρης Σερβετάλης, Πάρις Ερωτοκρίτου κ.α.  Ο Κινητήρας έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό περισσότερες από 12 ολοκληρωμένες παραγωγές. Ο εκπαιδευτικός τομέας του χορού και του θεάτρου απασχολεί τον Κινητήρα .Το Δεκέμβριο του 2008 , προχώρησε  στη δημιουργία του πρώτου Artistic Residency Centre για παραστατικές τέχνες στην Αθήνα με την ονομασία κινητήρας studio – artistic residency centre

 


info : 3 - 7 Σεπτεμβρίου 2012  | Κινητήρας studio, Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα 11742, Τηλ: 210.9248 328  |  Ώρες σεμιναρίου 12:00 - 16:00  |  Κόστος: 120 ευρώ  |  Για όποιον παρακολουθήσει και το Εκπαιδευτικό πρότζεκτ χορογραφίας της ομάδας χορού LEMURIUS, το συνολικό κόστος θα είναι 170 ευρώ.