Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού

Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού

στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Χορού Μονής Λαζαριστών


Η «δρώσα μάζα» διοργανώνει στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Χορού Μονής Λαζαριστών σεμινάριο Αφρικάνικου χορού με τους Seli Kanou. Τους χορούς θα διδάξει η Άννα Καραμήτσου εμπνευστής και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας. Συνοδεύει με τα κρουστά ο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Τα μαθήματα του αφρικάνικου χορού και των κρουστών καλλιεργούν την αίσθηση της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και της άμιλλας μεταξύ των συμμετεχόντων, στοχεύοντας στη δημιουργική μάθηση και συνεργασία διαμέσου μίας διασκεδαστικής εμπειρίας.
Στόχος των σεμιναρίων είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με την κουλτούρα της Μαύρης Ηπείρου, να γνωρίσουν τις μουσικές και τις παραδόσεις της μέσα από το χορό και την πρωτόγονη κίνηση και έκφραση. Να νιώσουν μία πρωτόγονη ελευθερία και μέθεξη μέσα από την πολύ-ρυθμία και τη δόνηση του ήχου των κρουστών οργάνων που παρασύρουν σε ένα ταξίδι μακρινό που προκαλεί εικόνες βγαλμένες από την καθημερινότητα των ανθρώπων στις φυλές.

Μέσα από τα σεμινάρια επιτυγχάνεται μία πρώτη γνωριμία με τις βάσεις του Αφρικάνικου χορού και κρουστών. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με διάφορους αφρικάνικους χορούς και ρυθμούς, όπου μέσα από τη συνοδεία κρουστών, τους δίνεται μια διασκεδαστική ευκαιρία εμπλουτισμού γνώσεων για το σώμα τους, ώστε να αισθανθούν την σχέση του με τη γη, το χώρο γενικότερα και το ρυθμό.

Ο αφρικάνικος χορός στην παράδοση, αλλά και στην τεχνική του χρησιμοποιεί γυμνά πέλματα και την περιοχή του στέρνου. Το στέρνο είναι η περιοχή του σώματος όπου «κρατάμε» όλα τα έντονα συναισθήματα και τις εντάσεις μας. Κινώντας το στέρνο μέσα από τον αφρικάνικο χορό οδηγούμαστε στο ξεμπλοκάρισμα τυχόν συσσωρευμένων συναισθημάτων, απελευθερωνόμαστε από το «κράτημα» αυτό με επακόλουθο να αναπνέουμε καλύτερα και να αισθανόμαστε πιο «ελαφριοί ».

Ο αφρικάνικος χορός βοηθά στην αποβολή του άγχους/ στρες και προκαλεί ευεξία. Είναι ομαδικός χορός που καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση και δημιουργεί μία πραγματική αίσθηση «ασφάλειας» βοηθώντας στην υπέρβαση αναστολών, την ανάπτυξη της επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοεκτίμηση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες. Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη, είναι ένας εύφορος χορός που δεν ενισχύει έννοιες όπως ο ανταγωνισμός, αντιθέτως τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

 


info : Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 589.200 | 27 - 29 Αυγούστου 2012 | ώρες σεμιναρίου 18.00 - 20.00 |  Εγγραφές τηλ. 698 5076246  |  www.monilazariston.gr