«Σύνθεση και η τεχνική Viewpoints» με την Κατερίνα Δρακοπούλου

Τα Viewpoints, βασισμένα στην μέθοδο της Anne Bogart, είναι μία τεχνική training και αυτοσχεδιασμού που στηρίζεται στη διερεύνηση και εξερεύνηση των βασικών στοιχείων του performance – του χώρου και του χρόνου.

Μέσω δομημένων ασκήσεων, συνδυασμών και αυτοσχεδιασμών θα έρθουμε σε μία πρώτη επαφή με τα Viewpoints του χώρου και του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, θα πειραματιστούμε με το τέμπο, τη διάρκεια, τη χειρονομία, την επανάληψη και την κιναισθητική αντίδραση. Θα ανακαλύψουμε ως ensemble την ευχαρίστηση του ‘παιχνιδιού’ και της ‘συνενοχής’ με τους άλλους performers και θα καλλιεργήσουμε την αμεσότητα και τη συγκέντρωση, λειτουργώντας αυθόρμητα και ενστικτωδώς.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ‘ξυπνήσουμε’ και να διεγείρουμε τις αισθήσεις, να επανασυνδεθούμε με τις δυνατότητες του σώματος να αντιδρά, να οξύνουμε την αντίληψη ως προς το χώρο και το χρόνο, να ερευνήσουμε ως ensemble τη σχέση μας με τους άλλους performers και να αναπτύξουμε τη χρήση της σκηνικής παρουσίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν και να πειραματιστούν με τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες.

 

Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία (BA in Drama and Theatre Studies με εξειδίκευση στο Devising), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (MA in Performance). Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου φοίτησε με υποτροφία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010 (University of Kent; Goldsmiths College, University of London; St Mary’s College; University of Leeds; Manchester Metropolitan University) όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (τεχνική Lecoq), Devising, Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting), και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational).

Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων: The Moving Body (2012) στον Πολυχώρο Spring People στην Αθήνα, ‘…And After’ (2008) στο Lawrence Batley Theatre, Huddersfield; Hinomoto (2008) στο Space Zero Theatre, Tokyo και στο The Brindley, Cheshire; SpaceDance Butoh (2006) στο University of Leeds; ChamberPlay Medea (2001) στο King’s  Head Theatre στο Λονδίνο; The World Mysteries, The Mysteries of Eleusis (1998) στο Majestic Theatre, Brooklyn Academy of Music, New York. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, Minako Seki, Atsushi Takenouchi, Masaki Iwana, Ko Murobushi, Tadashi Endo, Fran Barbe, Frank van de Ven, και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha. Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara.  

 


info : Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012  | Στα πλαίσια του ART IS HARD ATHENS στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου (Σταθμός Μετρό : Μεταξουργείο).  |  Ώρα: 15.00-17.00  |  Όριο συμμετεχόντων: 12 άτομα | Για κράτηση θέσης και οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε: 6989809187 (Κατερίνα Δρακοπούλου) - adrakopoulou@yahoo.co.uk