«Εισαγωγικό Σεμινάριο Butoh» με την Κατερίνα Δρακοπούλου

Χρησιμοποιώντας ασκήσεις που βασίζονται στην τεχνική του σύγχρονου γιαπωνέζικου χορού butoh θα πειραματιστούμε ενεργά με διαδικασίες που σχετίζονται με την ‘παρουσία’, τη ‘μεταμόρφωση’, τις εικόνες, τη φαντασία και τη σωματική έκφραση. Μέσω της χρήσης ποιητικών φράσεων (butoh fu) θα διερευνήσουμε τη σχέση ανάμεσα στον ’εσωτερικό κόσμο’ (inner life/Ki energy) και την εκδήλωσή του σε σωματική φόρμα (physical form) και αντιστρόφως την ‘αναζωογόνηση’ της σωματικής φόρμας μέσω της διερεύνησης του ‘εσωτερικού κόσμου’. Η μη ανθρώπινη κίνηση και η στατικότητα θα αποτελέσουν τις αφετηρίες ενός ταξιδιού που έχει στόχο την ανάδυση του βαθύτερου εαυτού και την αφύπνιση ξεχασμένων τμημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν και να πειραματιστούν με τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες.

Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία (BA in Drama and Theatre Studies με εξειδίκευση στο Devising), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (MA in Performance). Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου φοίτησε με υποτροφία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010 (University of Kent; Goldsmiths College, University of London; St Mary’s College; University of Leeds; Manchester Metropolitan University) όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (τεχνική Lecoq), Devising, Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting), και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational). Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων: The Moving Body (2012) στον Πολυχώρο Spring People στην Αθήνα, ‘…And After’ (2008) στο Lawrence Batley Theatre, Huddersfield; Hinomoto (2008) στο Space Zero Theatre, Tokyo και στο The Brindley, Cheshire; SpaceDance Butoh (2006) στο University of Leeds; ChamberPlay Medea (2001) στο King’s  Head Theatre στο Λονδίνο; The World Mysteries, The Mysteries of Eleusis (1998) στο Majestic Theatre, Brooklyn Academy of Music, New York. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, Minako Seki, Atsushi Takenouchi, Masaki Iwana, Ko Murobushi, Tadashi Endo, Fran Barbe, Frank van de Ven, και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha. Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara.  

 


info: Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012  Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός  | ώρα έναρξης 19.00  | Το σεμινάριο είναι δωρεάν  | Για κράτηση θέσεων και πληροφορίες, : 6983863324, ή 210 3302348 (Vault Theatre Plus), 6989809187 (Κατερίνα Δρακοπούλου) - adrakopoulou@yahoo.co.uk