3μηνο εργαστήριο Σύγχρονου Χορού & Αυτοσχεδιασμού

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου – Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012.

 

Τρίμηνο σεμιναριακό εργαστήριο σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού που εστιάζει και ερευνά τη μουσικότητα του κινούμενου σώματος, με την Δάφνη Στεφάνου. Για χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και ερασιτέχνες που ασχολούνται με τον αυτοσχεδιασμό και έχουν εμπειρία στην κίνηση.

  • Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παράσταση στο χώρο του Present Body.
  • Την Δευτέρα 24/9 και την Τετάρτη 26/9 θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικά μαθήματα με ελεύθερη είσοδο.

Τί είναι κίνηση και τι μουσικότητα, τί είναι χορός; Με ποιούς τρόπους κουρδίζω το σώμα μου και πώς αυτό αντηχεί στον χώρο καθώς κινείται; Πώς συνδιαλέγομαι με τα άλλα σώματα και τί μουσική παράγω; Τί είναι αυτό που αλλάζει στο χορό μας αν προσεγγίσουμε την κίνηση με την ίδια διάθεση που θα παίζαμε μουσική;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου το οποίο αποτελείται από δύο μέρη, που πραγματοποιούνται με δύο εβδομαδιαία μαθήματα για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Στο 1ο μέρος, εμπνευσμένοι από τις ασκήσεις της Joanne Skinner και τη τεχνική της, Skinner Releasing Technique, ξυπνάμε τις αισθήσεις και τη φαντασία. Ανακαλύπτουμε ή ξαναθυμόμαστε ιδιαίτερους και αυθεντικούς τρόπους κίνησης. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι το σώμα που ακούει και η ικανότητά του να μετα-φράζει τον ήχο σε κίνηση.

Βασιζόμενοι στη φυσιολογία του σώματος και στη μηχανική της κίνησης (τεχνικές Release, Somatics) δουλεύουμε αυτοσχεδιαστικά με τη σιωπή, τον εσωτερικό παλμό, το ρυθμό του σώματος και τη μουσική που παράγει αυτό και στη συνέχεια αναπτύσσουμε κινητικούς συνδυασμούς σε σχέση με τις ηχητικές συνθέσεις.

Στο 2ο μέρος - μάθημα του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με το μουσικό σώμα και την ικανότητά του να συνδιαλέγεται με τα άλλα σώματα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Δουλεύοντας σε ζευγάρια και μικρές ομάδες συνθέτουμε σιωπηλά κινητικά τραγούδια, εστιάζοντας κυρίως στο χώρο μεταξύ των ήχων και των άλλων σωμάτων. ‘Σε αυτόν τον σιωπηλό χώρο στον οποίο ανθίζει η ανεξαρτησία της μουσικής και του χορού και απο την οποία πηγάζει μία πολυρυθμία που μας θυμίζει μια πληθώρα γεγονότων στο χώρο και το χρόνο...’ John Cage ‘four statements on the dance’

Στο τέλος του 3μηνου κύκλου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση – performance στο Present Body από τους συμμετέχοντες, με βάση την έρευνα που προηγήθηκε.

Θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος από τον Ιανουάριο του 2013.

Σε κάποια μαθήματα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα παραπάνω θέματα αυτοσχεδιάζοντας με ζωντανή μουσική υποστήριξη.

 

Η Δάφνη Στεφάνου είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου (1998) και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1999). Υπότροφος του PARTS και της φλαμανδικής κυβέρνησης για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα x-group project (Βρυξέλλες 2000). Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια - performer και βοηθός χορογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως οι: Αγγελική Στελλάτου, Αγγελική Παπαδάτου, Βασιλική Τσαγκάρη, Billie Hanne, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα, Esther Klinkers, Γιώργος Αμέντας, Θεοδωσία Στάθη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Julyen Hamilton, Jonas Kocher, Κοσμάς Κοσμόπουλος, Kris Verdonck, Κωσταντίνος Μίχος, Lily Kiara, Marjolaine Charbin, Pak Yan Lau, Sato Endo, Susanne Muller Nelson και Τζένη Αργυρίου. Από το 1999 κάνει τις δικές της ανεξάρτητες παραγωγές χορού και video dance, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στην Κέρκυρα, στο Λονδίνο και στο Μάαστριχτ. Τα τρία τελευταία χρόνια η πρακτική της εστιάζει σε τεχνικές σκηνικού αυτοσχεδιασμού και η εκπαίδευσή της συμπεριλαμβάνει την τεχνική Skinner Releasing της Joanne Skinner. Από το 2000 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό για τη σκηνή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 


info :   Present Body Center, Ερεσσού 16, Εξάρχεια,  Αθήνα - Τηλ. 210 3605964 & 6932 190273  |  Κόστος εργαστηρίου : 270€.  Μηνιαία καταβολή, ή προκαταβολική εξόφληση με έκπτωση 30€


.