Αποκρουστικά σώματα, με τον Georg Hobmeier

Αποκρουστικά σώματα: Ανυποταξία και δυσαναγνωσία για δημόσιους χώρους

(Revolting Bodies: Insubordinance and Unreadability for public spaces)

 

με τον Georg Hobmeier

 

3 – 4 Νοεμβρίου 2012

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ερευνήσουμε τις δυνατότητες της σωματικής δράσης σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια πολιτικών αναταραχών και των παραδοσιακών μορφών διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια θα δούμε πως τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να οδηγήσουν σε ένα είδος παράστασης. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συζητήσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και μικρής δόσης πειραματισμού.

Με τις δικούς μας τρόπους θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε πρότυπα διαμαρτυριών, να φιλτράρουμε τελετουργικά που εκφράζουν δυσαρέσκεια και να παρέμβουμε στους ήδη υπάρχοντες κώδικες. Τα εργαλεία μας θα είναι γενικά παραστατικά μέσα, αλλά θα γίνουν πιο καθορισμένα στη διάρκεια του σεμιναρίου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μια αφήγηση χωρίς νόημα που συνοδεύει ένα τελετουργικό διαμαρτυρίας, ή μια ανατροπή του νοήματος των γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια παραμόρφωση των δρώμενων που εκφράζεται μέσω των διάφορων δυνατοτήτων του σώματος. Θα εστιάσουμε στο να χρησιμοποιήσουμε ελάχιστα μέσα και στο πως μπορείς να δημιουργείς περισσότερα με λιγότερα. Αυτά τα μέσα μπορεί να είναι scores, tasks, εντολές, μουσικά κομμάτια, κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, ζώα, χορογραφίες, κείμενα, αυτοσχεδιασμός και οτιδήποτε μας ταιριάζει και προκύπτει στη στγμή. Σκοπός είναι να απολαύσουμε αυτό που κάνουμε και να αποφύγουμε να πέσουμε σε ιδεολογικά εμπόδια και παγίδες.

Ο Georg Hobmeier είναι χορογράφος και mixed media artist ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά διεπιστημονικά projects και events χορού, θεάτρου, εικαστικών τεχνών και media. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στο ICA του Λονδίνου, στο Theatre De la Cite, στο Stuk Leuven και σε πολλούς άλλους χώρους. Έχει υπάρξει προσκεκλημένος σκηνοθέτης, ομιλητής και δάσκαλος σε διάφορα φημισμένα ινστιτούτα, όπως το RSAMD στην Γλασκόβη, το Folkwanghochschule στο Έσσεν, το Kunstakademie στη Νυρεμβέργη και άλλα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ακαδημαική και παραστατική έρευνα των δημόσιων χώρων, δημιουργώντας διάφορα project και γράφοντας διάφορα επισημονικά άρθρα. Είναι ενεργό μέλος των διεπιστημονικών ομάδων καλλιτεχνών Gold Extra και Sweet Tender που πρωθούν την αλτρουιστική συνεργασία και συλλογικότητα ως εναλλακτική λύση σε ιεραρχικούς τρόπους παραγωγής στις τέχνες.

 Το σεμινάριο διεξάγεται στα πλαίσια του προγράμματος “Καλλιτέχνες με Κρίση”

 


info :  Κινητήρας studio  - artistic residency centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 2109248328  |  Κόστος 50 ευρώ | ώρα  15.00-19.00