«Το σώμα, η φωνή και η ευχαρίστηση» με την Αλίκη Δουρμάζερ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ  2012 – 2013  

« το σώμα, η φωνή και η ευχαρίστηση »  

(Physical Theatre & Voice)
            

 

Η Αλίκη Δουρμάζερ  (Physical Theatre & Vocal Trainer, Associate Director DUENDE Ensemble) βασίζει την διδασκαλία της στις αρχές του ‘Ensemble  Σωματικού Θεάτρου’* σε συνδυασμό με την εξερεύνηση του  φωνητικού δυναμικού του performer ως ενεργητικό κομμάτι της εκφραστικής του υπόστασης. 

Αυτός ο Κύκλος Σεμιναρίων  αποτελείται από 4 σεμινάρια, διάρκειας 20 ωρών το καθένα που θα πραγματοποιηθούν στους μήνες : Νοέμβριος 2012 / Φεβρουάριος 2013 / Απρίλιος 2013 και Ιούνιος 2013.

Εμβαθύνοντας στην τέχνη του Σωματικού θεάτρου, εμβαθύνουμε στην τέχνη κάθε δημιουργικής θεατρικής έκφρασης, εφόσον εξερευνούμε τη σωματική, ενεργειακή και ψυχική υπόσταση του περφόρμερ/ ηθοποιού/ ερμηνευτή.
Αναλυτικότερα, εξασκούμαστε στη ψυχοσωματική έκφραση σε συνδυασμό με το εργαλείο της φωνής ως ένα εκφραστικό μέσο που φέρεται και πάλλεται από το εσωτερικό μας δυναμικό και έχει ‘υλική υπόσταση’. Αναπτύσσουμε τα προσωπικές μας μοναδικές εκφραστικές ικανότητες μέσα από την αλληλοεπίδραση, αλληλοαντίδραση και ενστικτώδη διάδραση με τα άλλα μέλη του ensemble. Όλη αυτή η διαδικασία χτίζεται μέσα από την ευχαρίστηση της έρευνας και της ανακάλυψης. Μέσα από τη δύναμη του να παραμένουμε παρόντες ως περφορμερ στο ‘εδώ και τώρα’ της δράσης, βρίσκοντας τι ακριβώς μας ευχαριστεί την ώρα της δράσης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε όλες μας τις αισθήσεις συνειδητά συγκεντρωμένες προς τη δημιουργική παρούσα δράση και το περιβάλλον που την περικλείει (συμπαίχτες, χώρος, θεατές).

Ο σκοπός του κύκλου σεμιναρίων είναι αφενός να επιτρέψει τη θεμελίωση ενός ensemble γκρουπ που θα εξελίσσεται μαζί σε έκταση χρόνου, αλλά και αφετέρου να προωθήσει την πρακτική περαιτέρω εμβάθυνση στο υλικό των σεμιναρίων και συνεπώς στην προσωπική εξέλιξη του κάθε περφόρμερ.

Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, performer, χορευτές, σπουδαστές θεατρικών σχολών και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν ή να διευρύνουν το σωματικό και ηχητικό τους εκφραστικό δυναμικό. Συμμετοχή  μπορούν να δηλώσουν όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια της Αλίκης Δουρμάζερ ή τουJohn Britton, ενώ όσοι δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με αυτούς τους δασκάλους μπορούν να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό τους με την προηγούμενη εμπειρία τους, ή την πρόθεση τους. [ Συνιστάται η παρουσία σε όλα τα σεμινάρια. Σε άλλη περίπτωση, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.].

 

  • 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : Πέμπτη 1 – Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
  • 2Ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : Πέμπτη 7 – Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Οι ακριβείς ημερομηνίες των επόμενων 2 σεμιναρίων θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες αργότερα. 

Νοέμβριος
--  Ημερομηνίες :  Πέμπτη 1 – Κυριακή 4 Νοεμβρίου
--  Ώρες: Πεμ / Παρ.5μμ. – 10μμ.
              Σαβ / Κυρ. 12μμ. – 5.30μμ.

 

Αλίκη Δουρμάζερ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος πτυχίου «Theatre Studies» University of Huddersfield, UK (1999) και πτυχίου Master in Arts (με Διάκριση) στo «Ensemble Physical Theatre: Training and Performance», University of Huddersfield, UK (2009). Έχει εκπαιδευτεί στο ψυχοσωματικό θέατρο από τον  Phillip Zarrilli (Αγγλία - Ουαλία) και στο Ensemble Physical Theatre από τον John Britton (Αγγλία). Συνεργάζεται ως Associate Director , performer και vocal trainer του International Ensemble Σωματικού Θεάτρου  ‘DUENDE’ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton με έδρα την Αγγλία. Περιοδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας οργανώνοντας τα σεμινάρια ‘Ensemble Σωματικού Θεάτρου’ με τον John Britton και διδάσκοντας σε αυτά την δική τη φωνητική προσέγγιση ‘Pleasure in Voice’.

Διδάσκει ανελλιπώς Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Κινησιολογίας από το 1999 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κρήτη και Αγγλία. Συμμετείχε στα πλαίσια των workshop της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης  Θεσσαλονίκης με την διδασκαλία της μεθόδου ‘Φωνή & Σώμα’. To τελευταίο ερευνητικό της project,ως performer και vocal trainer, ήταν το 1ο Residential Workshop ‘Ensemble Physical Theatre- Performing at the Edge’ στα Φαρά Λέσβου με τον John Britton και η Θεατρική έρευνα – Παράσταση ‘Collision no.1’ των DUENDE στην Μυτιλήνη τον Ιούλιο του 2012. Ζει στην Γενεύη όπου εγκαινιάζει τη διδασκαλία των σεμιναρίων της ‘Σωματικό θέατρο και Φωνή’ (Théâtricul) και οργανώνει τις επόμενες διδασκαλίες της σε Θεσ/νίκη, Κομοτηνή και Αγγλία.

 


info : ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ‘Ενώ’, Ερμού 11 & Ι. Δραγούμη, Θεσσαλονίκη. |  Κόστος σεμιναρίου: 100 €. Για εγγραφές και πληροφορίες : aliki.dourmazer@yahoo.gr, τηλ. 6971952885