Εργαστήριο σκηνικού αυτοσχεδιασμού μουσική-χορός

2ος κύκλος

 

Συντονίζουν: Δάφνη Στεφάνου - Γιώργος Αμέντας


  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Η σχέση μουσικής και χορού στον αυτοσχεδιασμό

Η πρόθεση μας δεν είναι να επιβεβαιώσουμε αυτή τη ζωή, ούτε να βάλουμε τάξη στο χάος, ούτε να προτείνουμε συνταγές βελτίωσης για δημιουργία, αλλά απλά να ξυπνήσουμε μέσα στην ίδια τη ζωή που ζούμε, η οποία είναι εξαιρετική όταν μαθαίνουμε να αφήνουμε κατά μέρος το νου και τις επιθυμίες μας και της επιτρέπουμε να δρα σύμφωνα με το δικό της τρόπο.

Το κινούμενο σώμα και ο ήχος, καθώς ταξιδεύουν στο χρόνο, έχουν τη δική τους θέση στο σκηνικό χώρο. Το τρισδιάστατο σώμα καταλαμβάνει όγκο, αντηχεί στο χώρο και έχει την ικανότητα να βρίσκεται σε συμφωνία, ή σε αντιπαράθεση με τον ήχο. Ήχος και κίνηση αλληλοσυμπληρώνουν διαδοχικά το χώρο, συνυπάρχουν και συνθέτουν το τοπίο της παράστασης.

Στο 12ωρο αυτό εργαστήριο θα δουλέψουμε με το σώμα ανάμεσα στο «γραμμικό μουσικό χρόνο» και στο «χώρο των ήχων και της σιωπής». Θα μάθουμε να δημιουργούμε κινητικές φράσεις και να εκτιμούμε τις ανεξάρτητες κινήσεις που μεταφέρουμε στο χώρο. Η τεχνική μας θα εστιάσει στο μηχανισμό της αναπνοής, που θα μας βοηθήσει να βάλουμε σημεία στίξης στις φράσεις αυτές, αλλά και στη σκελετική δομή, που θα μας δώσει τη βάση για την αναγνώριση της μηχανικής λειτουργίας του σώματος.
Ο ζωντανός ήχος και η μουσική, αρχικά, θα έρχονται ως παράδειγμα, μίμηση ή αντίθεση για να μας βοηθήσουν στη συνειδητοποίηση των κινήσεων μας ή και για να μας εμπνεύσουν. Αργότερα, οι ήχοι, οι κινήσεις και οι ησυχίες θα αποκαλύψουν τη φόρμα της εκάστοτε σύνθεσης. Κάπως έτσι, θα εξετάσουμε την τάξη και το χάος, το πού, το πότε και το πώς.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, εικαστικούς και σε άτομα που ασχολούνται με τον αυτοσχεδιασμό και έχουν εμπειρία στην κίνηση.

***Το σεμινάριο για να πραγματοποιηθεί πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 συμμετοχές.***info: Χώρος Τέχνης 14η Μέρα, Καλλιρρόης 10 (ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη, ΤΡΑΜ: Βουλιαγμένης)  |  Ημέρες και ώρες εργαστηρίου : Παρασκευή 7/12 ⇒ 19.00 - 22.00,  Σάββατο 8/12 ⇒ 10.00 - 14.00,  Κυριακή 9/12 ⇒  11.00 - 16.00  | Κόστος : 75€, ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 8 άτομα, έκπτωση 20% στις 4 πρώτες συμμετοχές! Απαραίτητη προκαταβολή εξόφλησης | Δηλώσεις συμμετοχών έως Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012: τηλ. 6973331497 (Β. Ζαφειροπούλου), τηλ. 6988640704 (Γιώργος Αμέντας) και στο e-mail: 14.artdancestudio@gmail.com