Σεμινάριο χορευτικού αυτοσχεδιασμού με τον Τίμο Ζέχα


Manifold, χορεύοντας σε τέσσερις διαστάσεις…

 19 - 20 Ιανουαρίου 2013


Manifold - Σύμφωνα με την ελληνική Βίκιπέντια: Στη φυσική, ο χωροχρόνος, ή χωροχρονικό συνεχές είναι το μαθηματικό μοντέλο που ενώνει το χώρο και το χρόνο σε μία συνέχεια. Ο χωροχρόνος συνήθως ερμηνεύεται ως συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με το χρόνο ως μια επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα (manifold) τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο.

Συχνά οι συνθήκες αλλάζουν όταν δεν το περιμένουμε. Κάποιες φορές μπορούμε να προβλέψουμε με το λογικό νου μας, ή τη διαίσθηση κάποια έκβαση, ενώ άλλοτε κυριαρχούν τα ένστικτά και τα αντανακλαστικά μας, αποτέλεσμα μακρόχρονης βιολογικής εξέλιξης. Άλλες φορές πάλι, καθώς δραστηριοποιούμαστε, τα ενεργειακά πεδία που διαμορφώνονται στο σώμα και στο χώρο δημιουργούν «καιρικά φαινόμενα» που επηρεάζουν την έκβαση των γεγονότων. Επίσης, τα σώματα επηρεάζουν τα άλλα σώματα και το χώρο και στη συνέχεια ο χώρος τα σώματα. Ο χρόνος, απαραίτητο συστατικό για την ύπαρξη του χώρου, μοιάζει σαν ένα νήμα που συνδέει τα γεγονότα αφού ο απαραίτητος χρόνος και συγχρονισμός καθορίζει την έκβαση διαφόρων καταστάσεων. Το να είσαι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και το αντίθετο. Ο χρόνος υποδηλώνει κίνηση, εναλλαγή και διαμόρφωση. Ήδη μέσα στο σώμα συνυπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί. Της καρδιάς, του ιεροκρανιακού ρυθμού, των διαφορετικών ιστών του σώματος… μια καλά διαφοροποιημένη, συντονισμένη ορχήστρα.

Κάνοντας χρήση του χρόνου θα δημιουργήσουμε συνθήκες και καταστάσεις, συνδέσεις και ευκαιρίες ανακαλύπτοντας τρόπους να συμμετέχουμε με ευελιξία στο χωροχρονικό συνεχές.

Το σεμινάριο είναι 8 ωρών. Τέσσερις ώρες την ημέρα και ένα διάλειμμα ανάμεσα.

-----------

Ο Τίμος ΖΕΧΑΣ είναι  Χορευτής, καθηγητής χορού και Pilates. Απόφοιτος της Σχολής Χορού "Νίκη Κονταξάκη-Μπακάλη" με δίπλωμα χορευτή και καθηγητή χορού. Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright έχει μελετήσει στο στούντιο της Trisha Brown Dance Company στην Νέα Υόρκη τα εξής: τεχνική release, αυτοσχεδιασμό, σύνθεση χορογραφίας, partnering και ρεπερτόριο ομάδας. Παρακολουθεί το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για practitioner στη μέθοδο Feldenkrais (1o έτος, 2012) και το teachers’ training της ερευνητικής κοινότητας Axis Syllabus.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, με χορευτικά σχήματα και καταξιωμένους χορογράφους της σύγχρονης χορευτικής σκηνής όπως: Αντώνης Φωνιαδάκης, Έρσυ Πίττα, Μαριέλα Νέστορα, Μαρίνα Μαυρογένη, Τατιάνα Λοβέρδου, Χάρης Μανταφούνης, Ιωάννα Πορτόλου, Τέτη Νικολοπούλου, Χριστίνα Κλεισιούνη, Igor Zelinski, Carol Armitage, με το σχήμα “present bodies” σε παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και site specific performance στο μουσείο της Ακρόπολης. Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα: Θέατρο Βράχων, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ χορού στο Γκάζι, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, ΚΘΒΕ κ.α., όσο και στο εξωτερικό: Λοζάνη, Πράγα, Τρέντο, Μπολόνια, Κουόπιο, Ίπσουιτς, Κάιρο, κ.ά..
Η προσωπική χορογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων στην Αθήνα, στην 1η Βαλκανική Πλατφόρμα Αγοράς Χορού «Farewell», στη Θεσσαλονίκη 2006, στη Λοζάνη, "ΕΝΑ", Όλα όσα είναι " (Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων) κ.α..
Διδάσκει χορό και χορευτικό αυτοσχεδιασμό, σύμφωνα με τις βιομηχανικές αρχές και τους φυσικούς νόμους που ορίζουν την κίνηση. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α διδάσκει τη μέθοδο Πιλάτες και κίνηση σε συν - ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

 


info : Danzarin, Θεσσαλονίκης 17, Αθήνα, Γέφυρα Πουλοπούλου απέναντι από το Γκάζι (Τεχνόπολη) | Ώρες σεμιναρίου 11:00 - 15:30. Τις δύο πρώτες ώρες 11:00 με 13:00 θα δουλευτούν τεχνικά στοιχεία που αφορούν το υλικό του θέματος που θα μας απασχολήσει. Από 13:00 έως 13:30 διάλειμμα. Τις επόμενες δύο ώρες 13:30 με 15:30 σύνθεση. | Κόστος συμμετοχής : 45 € | Πληροφορίες – Δήλωση συμμετοχής: Τίμος Ζέχας, τηλ. 6973826166 και  timos.zechas8@gmail.com