Σωματικό Θέατρο με την Κατερίνα Δρακοπούλου

26 Μαρτίου - 21 Μαίου 2013 

 

Το σεμινάριο αυτό βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή των βασικών αρχών του σωματικού θέατρου και στοχεύει στη διεύρυνση των ορίων της σωματικής έκφρασης, στην επαναφορά της αίσθησης του παιχνιδιού, στην ενίσχυση της δράσης μέσω της προσοχής και της περιέργειας, και στην ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Μέσω ασκήσεων, κινησιολογικών συνθέσεων και δομημένων αυτοσχεδιασμών θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία συνοχής και συντονισμού στην ομάδα (ensemble και τεχνικές chorus), στη συναίσθηση και ευαντιδραστικότητα προς τα άλλα μέλη της ομάδας, στην κατανόηση της δυναμικής και της χρήσης του χώρου και στη διερεύνηση της δυναμικής της σωματικής κίνησης (στοιχεία της φύσης, υλικά, τέχνες, τα επτά επίπεδα της σωματικής έντασης, ρυθμός, status). Θα ερευνήσουμε μέσα από θεατρικές και κινησιολογικές εφαρμογές τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μεταμορφωθούμε, σωματοποιώντας ατομικά και συλλογικά μια συγκεκριμένη ιδέα/κατάσταση/’ποιότητα’ αντλώντας υλικό από συγκεκριμένες πηγές.

Στο σεμινάριο θα μελετηθεί και η τεχνική Viewpoints
Τα Viewpoints, βασισμένα στην μέθοδο των Anne Bogart, είναι μία τεχνική training και αυτοσχεδιασμού που στηρίζεται στη διερεύνηση και εξερεύνηση των βασικών στοιχείων του performance, του χώρου και του χρόνου. Μέσω δομημένων ασκήσεων, συνδυασμών και αυτοσχεδιασμών θα εστιάσουμε στα Viewpoints του χώρου και του χρόνου και θα πειραματιστούμε με το τέμπο, τη διάρκεια, τη χειρονομία, το σχήμα, την επανάληψη, την κιναισθητική αντίδραση, την τοπογραφία και την ποιητική της αρχιτεκτονικής. Θα ανακαλύψουμε ως ensemble την ευχαρίστηση του ‘παιχνιδιού’ και της ‘συνενοχής’ με τους άλλους performers, θα καλλιεργήσουμε τη σαφήνεια, την αμεσότητα, και τη συγκέντρωση, λειτουργώντας αυθόρμητα και ενστικτωδώς, και θα αναπτύξουμε δεξιοτεχνίες στη σύνθεση (composition).

Σκοπός των μαθημάτων είναι να ‘ξυπνήσουμε’ και να διεγείρουμε τις αισθήσεις, να επανασυνδεθούμε με τις δυνατότητες του σώματος να αντιδρά, να οξύνουμε την αντίληψη ως προς το χώρο και το χρόνο και να αναπτύξουμε τη χρήση της σκηνικής παρουσίας. Παραλλήλα θα ερευνήσουμε ως ensemble τη σχέση μας με το κοινό, τη σκηνή, και τους άλλους performers.

Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία (BA in Drama and Theatre Studies με εξειδίκευση στο Devising), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College, University of London (MA in Performance). Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου φοίτησε με υποτροφία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010.
Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων: Κραυγές Βοήθειας (2012) μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα; The Moving Body (2012) στον Πολυχώρο Spring People στην Αθήνα, ‘…And After’ (2008) στο Lawrence Batley Theatre, Huddersfield; Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε παλιούς και νέους συμμετέχοντες


info: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, Αθήνα - Τηλ: 210.9248 328 |  κάθε Τρίτη 20.15 - 22.15, εκτός από την Τρίτη του Πάσχα 7/5/2013  |  Κόστος: 65 €  |  Σύνολο :  8 συναντήσεις