"The listening body and its music" με τη Δάφνη Στεφάνου

2ος κύκλος: Τρίμηνο σεμιναριακό εργαστήριο σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού με θέμα

«το σώμα που αφουγκράζεται και η μουσική του»,

με την Δάφνη Στεφάνου


Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 – Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

 

‘Sound is acting. I love the activity of sound. What it does, is:  It gets louder and quieter, higher and lower, it gets longer and shorter… I love sounds just as they are, for what they are… The sound experience which I prefer, is the experience of silence… The material of music is sound and silence integrating: this is composing…’  John Cage -  (Interview by Miroslav Sebestik in New York, 1992)Σε αυτόν τον κύκλο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν ζητήματα που αφορούν την έρευνα στον αυτοσχεδιασμό εστιάζοντας στη μουσικότητα της κίνησης με μουσικό – συνεργάτη της Δάφνης Στεφάνου.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παράσταση στο χώρο του Present Body. Το μάθημα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου μπορεί να έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα με ελεύθερη είσοδο για όσους έρχονται για πρώτη φορά

Το εργαστήριο προορίζεται για χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και ερασιτέχνες που ασχολούνται με τον αυτοσχεδιασμό και έχουν εμπειρία στην κίνηση.
 

--------------------


Τί είναι κίνηση και τι μουσικότητα, τί είναι χορός; Με ποιούς τρόπους κουρδίζω το σώμα μου και πώς αυτό αντηχεί στον χώρο καθώς κινείται; Πώς συνδιαλέγομαι με τα άλλα σώματα και τί μουσική παράγω; Τί είναι αυτό που αλλάζει στο χορό μας αν προσεγγίσουμε την κίνηση με την ίδια διάθεση που θα παίζαμε μουσική;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου το οποίο αποτελείται από δύο μέρη που πραγματοποιούνται με δύο εβδομαδιαία μαθήματα για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Στο πρώτο μέρος, εμπνευσμένοι από τις ασκήσεις της Joanne Skinner και τη τεχνική της, Skinner Releasing Technique, ξυπνάμε τις αισθήσεις και τη φαντασία. Ανακαλύπτουμε, ή ξαναθυμόμαστε ιδιαίτερους και αυθεντικούς τρόπους κίνησης. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι το σώμα που ακούει και η ικανότητά του να μετα-φράζει τον ήχο σε κίνηση.

Βασιζόμενοι στη φυσιολογία του σώματος και στη μηχανική της κίνησης (τεχνικές Release, Somatics) δουλεύουμε αυτοσχεδιαστικά με τη σιωπή, τον εσωτερικό παλμό, το ρυθμό του σώματος και τη μουσική που παράγει αυτό και στη συνέχεια αναπτύσσουμε κινητικούς συνδυασμούς σε σχέση με τις ηχητικές συνθέσεις.

Στο δεύτερο μέρος - μάθημα του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με το μουσικό σώμα και την ικανότητά του να συνδιαλέγεται με τα άλλα σώματα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό. Δουλεύοντας σε ζευγάρια και μικρές ομάδες συνθέτουμε σιωπηλά κινητικά τραγούδια, εστιάζοντας κυρίως στο χώρο μεταξύ των ήχων και των άλλων σωμάτων. ‘Σε αυτόν το σιωπηλό χώρο στον οποίο ανθίζει η ανεξαρτησία της μουσικής και του χορού και απο την οποία πηγάζει μία πολυρυθμία που μας θυμίζει μια πληθώρα γεγονότων στο χώρο και το χρόνο...’ John Cage ‘four statements on the dance’

Σε κάποια μαθήματα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα παραπάνω θέματα αυτοσχεδιάζοντας με ζωντανή μουσική υποστήριξη.
 

------------------

Η Δάφνη Στεφάνου είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου (1998) και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1999). Υπότροφος του PARTS και της φλαμανδικής κυβέρνησης για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα x-group project (Βρυξέλλες 2000). Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια - performer και βοηθός χορογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως οι: Αγγελική Στελλάτου, Αγγελική Παπαδάτου, Βασιλική Τσαγκάρη, Billie Hanne, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Λαζαρίδου-Χατζηγώγα, Esther Klinkers, Γιώργος Αμέντας, Θεοδωσία Στάθη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Julyen Hamilton, Jonas Kocher, Κοσμάς Κοσμόπουλος, Kris Verdonck, Κωσταντίνος Μίχος, Lily Kiara, Marjolaine Charbin, Pak Yan Lau, Sato Endo, Susanne Muller Nelson και Τζένη Αργυρίου. Από το 1999 κάνει τις δικές της ανεξάρτητες παραγωγές χορού και video dance, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στην Κέρκυρα, στο Λονδίνο και στο Μάαστριχτ. Τα τρία τελευταία χρόνια η πρακτική της εστιάζει σε τεχνικές σκηνικού αυτοσχεδιασμού και η εκπαίδευσή της συμπεριλαμβάνει την τεχνική Skinner Releasing της Joanne Skinner. Από το 2000 διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό για τη σκηνή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 


info : Present Body Center, Ερεσσού 16, Εξάρχεια,  Αθήνα - Τηλ. 210 3605964 & 6932 190273  |  Κόστος εργαστηρίου : 325€ + ΦΠΑ.  Μηνιαία καταβολή, με προκαταβολική εξόφληση έκπτωση 35€.