Σεμινάριο αυτογνωσίας με βάση τη Σωματική Ψυχοθεραπεία

Βιωματικό σεμινάριο αυτογνωσίας

με βάση τη Σωματική Ψυχοθεραπεία

με τη Χριστίνα Κλεισιούνη

20 & 21 Απριλίου 2013

 

Αποθηκευμένα συναισθήματα, βιώματα, πεποιθήσεις: η σωματική τους έκφραση και η επίδρασή τους στις σχέσεις μας. Το συναίσθημα είναι ένα σωματικό γεγονός & η ζωή είναι μια σωματική εμπειρία.

Το σεμινάριο αφορά όλους μας. Απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να διερευνήσουν τον εαυτό τους και, κατ’ επέκταση, τις σχέσεις τους.

• Πώς αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας διαβάζοντας τα σημάδια που ασυνείδητα αποκαλύπτει η κίνηση του σώματός μας;
• Πώς αναγνωρίζουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις & τις αντιστάσεις που μας εμποδίζουν να ακολουθήσουμε τις ανάγκες του εαυτού;
• Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που μας ωθούν να αποφεύγουμε την εγγύτητα;
• Ποια είναι η σχέση μας με την εξάρτηση και την αυτονομία;

Όταν αρνούμαστε τα συναισθήματά μας, αποκοβόμαστε από μέρη του εαυτού μας, από τη συναισθηματική του αλήθεια που τον συνδέει με την εσωτερική του «πυξίδα».

Το συναισθηματικό σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη από κανονικές, συχνές και συστηματικές κινήσεις αποφόρτισης της ενέργειας ειδάλλως συσπάται, συρρικνώνεται, απενεργοποιείται, απονεκρώνεται, με σοβαρές συνέπειες, οι οποίες ξεκινούν από απλά συμπτώματα ευερέθιστης συμπεριφοράς, πόνους σε όλο το σώμα, οργανικές δυσλειτουργίες, κούραση και έλλειψη ενέργειας, συμπτώματα που αν δεν αντιμετωπίζονται στην αιτία τους, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες.

Χάνοντας την επαφή ανάμεσα στο νου και το σώμα κάνουμε επιλογές, οι οποίες οδηγούν σε δυσαρμονικές σχέσεις και τρόπους που εμποδίζουν την ικανοποίηση μέσα από την εγγύτητα και την αγάπη. Χτίζοντας άμυνες, τον ψυχικό χαρακτήρα και όπως αυτός σχετίζεται με την σωματική στάση και δομή σύμφωνα με την προσέγγιση της σωματικής ψυχοθεραπείας, βλέπουμε τον κόσμο και δημιουργούμε σχέσεις μέσα από το φακό τραυματικών βιωμάτων και παλιών, επώδυνων συναισθημάτων.

Το ζητούμενο είναι η ενοποίηση νου και σώματος. Δίνοντας στον εαυτό μας ευκαιρίες άσκησης της συνειδητότητάς μας, αρχίζουμε να συμπεριφερόμαστε στο σώμα μας με την αγάπη και το σεβασμό που χρειάζεται να δείχνουμε στα παιδιά.

Στόχος του σεμιναρίου

  1. Να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει μέσα μας χρησιμοποιώντας σαν καθρέφτη τη στάση του σώματος και τη σχέση μας με τους άλλους
  2. Να ανακαλύψουμε λειτουργικά εργαλεία στήριξης του εαυτού μέσα από βιωματικές ασκήσεις
  3. Να αφήσουμε συναισθήματα και ανάγκες να πάρουν χώρο για να εκφραστούν, να έρθουν στην επιφάνεια
  4. Να σχετιστούμε και να νιώσουμε συνδεδεμένοι με την ομάδα
  5. Να αισθανθούμε πιο ανοιχτοί και να βιώσουμε τη σημασία της ενσυναίσθησης προς τους άλλους συμμετέχοντες στην ομάδα
  6. Να γνωρίσουμε δυνατότητες που ενυπάρχουν κρυμμένες μέσα μας και ζητούν ικανοποίηση.

 

Η Χριστίνα Κλεισιούνη αποζητά τη σύνδεση τέχνης και θεραπείας από την αρχή της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής της δραστηριότητας. Διδάσκει χορό/ αυτοσχεδιασμό (τεχνικές release – Contact Improvisation), χορεύει και χορογραφεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με το χορό εργάζεται ως σωματική ψυχοθεραπεύτρια - συντονίστρια ομάδων ψυχοθεραπείας – αυτογνωσίας (σύστημα ραϊχικής ψυχοθεραπείας και Gestalt)
Δασκάλα Σύγχρονου Χορού – Contact Improvisation – Αυτοσχεδιασμού (τεχνικές ενσωμάτωσης της κίνησης:  release – somatics) και θεραπεύτρια Σιάτσου.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : Παράλληλα με τις σπουδές της στο σύγχρονο χορό και την έρευνά της πάνω στην κίνηση μέσα από τις τεχνικές release, έκανε εντατικά προσωπική ανάλυση νεοφροϊδικής κατεύθυνσης στη Νέα Υόρκη, για τέσσερα χρόνια (1987-1991) και συνέχισε στην Αθήνα, σε ομάδα Συστημικής κατεύθυνσης για άλλα τέσσερα χρόνια. Προχώρησε στον επόμενο κύκλο προσωπικής ανάλυσης, εκπαίδευσης και εποπτείας πάνω στη σωματική ψυχοθεραπεία που βασίζεται στη θεωρία του Βίλχελμ Ράιχ, στη σημασία της στάσης του σώματος στην ανάλυση του χαρακτήρα (διπλωματούχος του Κέντρου Μελετών και Ψυχοθεραπείας «Βίλχελμ Ράιχ»). Εκτός από πολλαπλά σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας με σημαντικούς δασκάλους θεραπευτές, όπως Bert Hellinger, Bjorn Blumenthal, Genovino Ferri , Maria Louisa Aversa, Francois Lewine, παρακολούθησε δύο διετή Μάστερ για θεραπευτές, το πρώτο με τον Barrie Simmons, συνεργάτη του Fritz Pearls (Gestalt) και το δεύτερο με τον Alberto Torre (θέμα: Στάση του σώματος και χαρακτήρας). Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια  προσφέροντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από το 1996. Συμμετείχε σε πολλαπλά συνέδρια, ημερίδες και workshops. Είναι μέλος της European Association of Body Psychotherapy. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει συνειδητή κίνηση/ χορό και προσφέρει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας στο στούντιο Present Body που δημιούργησε η ίδια στο κέντρο της Αθήνας.info: Present Body, Χώρος έρευνας της κίνησης & της έκφρασης, Ερεσσού 16, 10680 Εξάρχεια, Αθήνα - Τηλ. 210 3605964 & 6932 190273  | Διάρκεια σεμιναρίου: 9 ώρες |  Ώρες σεμιναρίου 11:00 – 15:30 | Κόστος συμμετοχής: 80€  +Φ.Π.Α 23%. - Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως Τετάρτη 17 Απριλίου 2013. - Η πληρωμή μπορεί να γίνεται με: • Κατάθεση στην ALPHA BANK, Αριθμός Λογαριασμού: 353002101025504, Κλεισιούνη Χριστίνα | Διαδικασία εγγραφής : • Με προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με τη Χριστίνα Κλεισιούνη, • Με υποβολή των στοιχείων σας στο present@otenet.gr Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Γίνονται δεκτές αντικαταστάσεις ονομάτων. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.