«Σύγχρονες τάσεις και πρακτικές των παραστατικών τεχνών».

Σεμινάριο Performance

«Σύγχρονες τάσεις και πρακτικές των παραστατικών τεχνών».

1 Μαρτίου - 30 Ιουνίου 2013


Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε χορευτές, ηθοποιούς, εικαστικούς, θεωρητικούς της τέχνης, σε φοιτητές/σπουδαστές σχολών που επιθυμούν να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα και τις θεωρητικές τους γνώσεις σε σχέση με την επιτέλεση. (Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο αλλά δεν έχουν  προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο της περφόρμανς και τη σκηνική πράξη μπορούν να συμμετάσχουν με την συγκατάθεση του διδάσκοντα.)

Στόχος του εργαστηρίου είναι να ανοίξει ένας γενικότερος προβληματισμός για την επιτέλεση σήμερα, να διευρύνουν οι συμμετέχοντες τα εκφραστικά τους μέσα και τη θεωρητική τους κατάρτηση γύρω από την επιτέλεση (performance). Το εργαστήριο αποτελεί προϋπόθεση συνάντησης, σύγκλισης και ώσμωσης διαφορετικών τεχνών και ανθρώπων διαφορετικών καταβολών.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα υπάρξουν ανοιχτές παρουσιάσεις και συλλογική υλοποίηση κάποιων πρότζεκτ με την τεχνική υποστήριξη του ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ένα, ή περισσότερα από τα μαθήματα του εργαστηρίου με βασική προϋπόθεση την παρακολούθηση του υποχρεωτικού μαθήματος.

Υποχρεωτικό μάθημα:
Δίνοντας έμφαση στην πολυσυλλεκτικότητα της επιτέλεσης, στο υποχρεωτικό μάθημα (2 ώρες την εβδομάδα) θα διδάσκουν ταυτόχρονα δύο καθηγητές (διαφορετικών ειδικοτήτων, π.χ. ένας θεωρητικός και ένας χορογράφος). Με αυτόν τον τρόπο θα εναλλάσονται όλοι οι καθηγητές του σεμιναρίου στο συγκεκριμένο μάθημα, με στόχο την ανταλλαγή διαφορετικών οπτικών και τεχνικών και την πολύπλευρη έρευνα. 

Διδάσκοντες:
Στο σεμινάριο διδάσκουν θεωρητικοί, όσο και καλλιτέχνες με ζωντανή παρουσία στο χώρο της περφόρμανς σήμερα (περφόρμερς, σκηνοθέτες, χορογράφους):  Δημοσθένης Αγραφιώτης (ποιητής–καλλιτέχνης διαμέσων,επιτελεστής//Ομ.Καθ.Κοινωνιολογίας//Καθηγητης-συνεργάτης, Istitut Superieure des Beaux Arts, Besancon, France, section;'Corps, Performance”), Διαπούλη Κέλλυ (θεωρητικός), Φίλιππος Κανακάρης (performer), Νέστορα  Μαριέλα (χορογράφος), Έλλη Παπακωνσταντίνου (σκηνοθέτης, καλ. διευθύντρια Βυρσοδεψείου, καλ. διευθύντρια ODCEnsemble), Βάλια Παπαχρήστου (χορογράφος, performer), Χριστίνα Σουγιουλτζή (χορογράφος), Στεριανή Τσιντζιλώνη (θεωρητικός), Adrian Frieling (performer).

Αιτήσεις:
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν βιογραφικό στην γραμματεία του ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ (email: vyrsoperformance@gmail.com, τηλ. 6943861110, 2103453203 Δευτέρα έως Πέμπτη 16:00-19:00) συνοδευόμενο από μια σύντομη περιγραφή ενός πρότζεκτ που θα ήθελαν να εξελίξουν στη διάρκεια του εργαστηρίου, ή ενός ερωτήματος που τους απασχολεί σε σχέση με την επιτέλεση και τους κινητοποιεί να συμμετάσχουν. (Μέγιστη διάρκεια κειμένου: 100 λέξεις)


Παρουσίαση Προγράμματος Σεμιναρίου/ Ανοικτό μάθημα: 23 / 2 / 2013.

Η παρουσίαση του Σεμιναρίου θα διαρκέσει 2 ώρες στη διάρκεια των οποίων, όσοι ενδιαφέρονται, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικότερα για το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτό μάθημα που θα «τρέξουν» όλοι οι καθηγητές τους σεμιναρίου προκειμένου να δουν εμπειρικά τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κάθε μαθήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6943861110, ή στο 2103453203 Δευτέρα έως Πέμπτη 16:00-19:00 . Συντονίστριες: Έλλη Παπακωνσταντίνου - Κέλλυ Διαπούλη


Διάρκεια Εργαστηρίου:  4 μήνες

 


info: Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, τηλ. 690 870 78 81 |  Κόστος σεμιναρίου: 50 € το κάθε μάθημα. Διάρκεια του κάθε μαθήματος: 2 ώρες την εβδομάδα. | Ώρες σεμιναρίου: Το τελικό πρόγραμμα θα προκύψει μέχρι τις 15/2/2013. Όλα τα μαθήματα θα συγκεντρωθούν από τις 12.00 εώς τις 18.00 Δευτ  -Κυρ.  | Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 20/2/13. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος. Κόστος σεμιναρίου: 50 Ε ανά μήνα το κάθε μάθημα. Διάρκεια του κάθε μαθήματος: 2 ώρες την εβδομάδα.