Εργαστήρι Butoh με τη Sumako Koseki

Δομή σεμιναρίου

Το σώμα μας είναι ένας μικρόκοσμος μέσα στον μακρόκοσμο. Με τις ασκήσεις πάνω στο ΚΙ (κοσμική ενέργεια) βασισμένες στο Shintaido (που προέρχεται από το Aikido) μπορούμε να φέρουμε κοντά τους δύο αυτούς κόσμους. Αυτό θα δώσει την απαραίτητη βάση για το άνοιγμα του σώματος και του πνεύματος, για την καλύτερη αντίληψη και αφομοίωση αυτών που μας περιβάλλουν.


Suriashi

Το Suriashi είναι το παραδοσιακό περπάτημα που χρησιμοποιείται στο χορό και το θέατρο, τις πολεμικές τέχνες, και το διαλογισμό. Με αυτό το περπάτημα, που φέρνει το σώμα τελείως οριζόντιο και δίνει την ψευδαίσθηση της «παγωμένης κίνησης», έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου και του χώρου, εσωτερικά και εξωτερικά.


Άλλες τεχνικές

Κάνουμε ασκήσεις ειδικά για τα πέλματα, τις γάμπες και τη λεκάνη, ώστε η βάση, η επαφή με τη γη να γίνουν πιο γερές και να πλουτίσουμε τις δεξιότητες και την εκφραστικότητά μας. Δουλεύουμε πάνω στη διαχείριση της ενέργειας: αποδόμηση και σύνθεση, συνεχής και απότομη κίνηση, στοιχεία απαραίτητα για τη δουλειά της χορογραφία.

Δουλειά πάνω σε ζώα, έμβρυα, ανάπηρους, κ.ά.

Με τη δουλειά πάνω σε ζώα, μαθαίνουμε τις λειτουργίες των μυώνων, των νεύρων και των ορμονών. Το σώμα ενός ψαριού κινείται σύμφωνα με τους νόμους την υδροδυναμικής. Οι οπλές του αλόγου είναι πολύ δυνατές ενώ ο λαιμός του παραμένει μαλακός. Οι γάτες καμπουριάζουν την πλάτη τους και ανασηκώνουν το τρίχωμά τους σε περίπτωση κινδύνου...Είναι η γνώση του σώματος, οι κινήσεις σε κατάσταση ανάγκης.

Με τη δουλειά πάνω σε έμβρυα και ανάπηρους, ανακαλύπτουμε τις αισθήσεις, τη  μνήμη της πρωταρχικής κίνησης μέσα στο νερό, καθώς τα νεύρα δεν έχουν ακόμα τον έλεγχο. Αυτή η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χαλάρωση του νου και την εμβάθυνση σε μακρινές μνήμες.


Επίσης, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο μαθαίνουν αυτή την όψη, βλέποντας οι ίδιοι από έξω, και έχοντας την ικανότητα να αποδίδουν τη δομή που απαιτείται για τη δημιουργία.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε  όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το σώμα και το πνεύμα τους, σε περφόρμερς, σε άτομα που ασχολούνται με το χορό, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες και τη φιλοσοφία.


Η Sumako Koseki είναι χορεύτρια και χορογράφος και έχει μελετήσει  τις παραδοσιακές  ιαπωνικές παραστατικές τέχνες, τις πολεμικές τέχνες και το Butoh. Δάσκαλός της ήταν ο Tadashi Suzuki (Τέχνη του Νο, Καμπούκι σε σύγχρονη εκδοχή ) και ο Isso Miura (Butoh). Έχει μελετήσει επίσης τη Δυτική και Ανατολική φιλοσοφία και ψυχολογία ( Πανεπιστήμιο του Τόκιο). Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες (Grotowski, Barba, Leotard, Adrien και άλλους). Το 1980 ίδρυσε την ομάδα χορού της στη Γαλλία.

Η μέθοδός της βασίζεται στο (ΚΙ) (κοσμική ενέργεια) (βασισμένη στο Shintaido που προέρχεται από το Aikido). Η μαγεία του χορού της, που κατοικείται από τις πολλαπλές αρχαϊκές μνήμες μας, έχει αφήσει τα ίχνη της στη Γαλλία (Théâtre du Rond Point, Le Bataclan, Festival d’Avignon, MIMOS κ.α) και αλλού.

H Sumako Koseki αποκαλεί το Butoh «Χορός στην άκρη/κόψη”, όπου οι εκφράσεις και οι κινήσεις πηγάζουν από μία επείγουσα και ζωτική ανάγκη. Οι παρορμήσεις, οι μνήμες, οι επιθυμίες, το υποσυνείδητο…, πλευρές που δεν βρίσκουν χώρο στη λογική αντίληψη των λέξεων, βρίσκονται κρυμμένες μέσα στο σώμα μας. Το Butoh έφερε αυτή τη σκιά στο φως της ημέρας.

Bu σημαίνει χορός και toh σημαίνει το χτύπημα του εδάφους με τα πόδια. Συνθέτοντας τη λέξη butoh μια αναφορά στις αρχαϊκές πρακτικές στις γιορτές των αγροτικών κοινωνιών. Και αυτές έχουν ένα διονυσιακό χαρακτήρα που φέρνει στο φως την επανάσταση της σάρκας. Οι εισηγητές του Butoh χρησιμοποίησαν αυτή τη λέξη για να επανατοποθετήσουν το χορό στη πραγματική του έννοια: να κάνει τις αρχαϊκές μνήμες του σώματος που ούτως ή άλλως φέρουμε στο DNA μας να μιλήσουν.

 

 

Ηέρες και ώρες σεμιναρίου 

Σάββατο 9/03: 14:00-18:30

 

Κυριακή 10/03: 12:30-17:00

Δευτέρα 11/03: 15:00-19:30

 

 

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί παράσταση της Koseki Sumako στο Χώρο Τέχνης 14ΜΕΡΑ .
 

info : Χώρος Τέχνης 14ηΜέρα, Καλλιρόης 10, Αθήνα (Μετρό: Ακρόπολη, Τραμ: Βουλιαγμένη) | Κόστος συμμετοχής 80 € από τα οποία προκαταβάλλονται τα 40 €. Η προκαταβολή δεν επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης και τα δίδακτρα του σεμιναρίου εξοφλούνται την πρώτη μέρα. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Λογαριασμός Τράπεζας: ALPHA BANK: 790-002101-058406 Ειρήνη Αγγέλου & Μαρία Αγγέλου | Για κρατήσεις θέσεων - πληροφορίες: Κ.6973331497  -  Κ.6932195393