Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού και Κρουστών

NORMA CLAIRE 

αφρικάνικος χορός

 MARE SANOGO

αφρικάνικα κρουστά (djembe & dundun)


Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

 

Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού : Η Norma Claire καταπιάνεται με το να διδάξει μια πολύ σαφή τεχνική των παραδοσιακών χορών της Δυτικής Αφρικής που προτείνει, ως προς την ανάπτυξη της σωματικής μνήμης, την αντίληψη του ρυθμού και της μελωδίας, την ένωση ανάμεσα στο χορό και τη μουσική, καθώς επίσης και την προσωπική έκφραση των συμμετεχόντων. Το ζέσταμα επιτρέπει τη συνειδητοποίηση της κατασκευής του σώματος – του σκελετού, των μυών... - και της βαθιάς αναπνοής, την ανακάλυψη της ελευθερίας των αρθρώσεων, την ανεξαρτησία του κάθε μέρους του σώματος. Η έμφαση δίνεται επίσης στη σημαντικότητα της σχέσης με το έδαφος, τη γη, (χαλάρωση μέσα στις αρθρώσεις του αστραγάλου, του γονάτου, του γοφού), και ειδικότερα στην σπονδυλική στήλη και στο στέρνο.

Το σεμινάριο του αφρικάνικου χορού συνοδεύεται από τον Maré Sanogo.

Η Norma Claire σπούδασε κλασικό και μετά μοντέρνο χορό πριν συναντήσει τον αφρικάνικο χορό. Από το 1976 μέχρι το 1991 χορεύει στα μπαλέτα των Αντιλλών, στα αφρικάνικα μπαλέτα, καθώς επίσης και σαν σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Σενεγάλης. Συνεργάζεται επίσης με τους Cisse και Elsa Wolliaston. Από το 1992 αρχίζει να χορογραφεί. Στα έργα της επιστρέφει στις πρωταρχικές ρίζες και εμβαθύνει σε μια κινησιολογία που αντλεί από την ουσία αυτών των χορών, κυρίως από την ενέργειά τους που προέρχεται από τη σχέση τους με τη γη, για να δώσει υπόσταση και ζωή στο σώμα που χορεύει. Διδάσκει σε όλη την Ευρώπη και στην Αφρική (σε συνεργασία με τα Εθνικά Μπαλέτα του Μάλι, της Σενεγάλης, της Γουινέας). Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού "Rencontres de Danses metisses", που διεξάγεται στην Καγιέν, στη Γουιάνα. Διευθύνει την επαγγελματική εκπαίδευση για το μοντέρνο αφρικάνικο χορό.
 

----------------------------------

Σεμινάριο κρουστών : Η τεχνική του είναι λιτή και ουσιώδης σε ό,τι αφορά τα κρουστά και εκφράζει μια εκλεπτυσμένη μουσικότητα και λεπτομέρεια. Έχει εμπλουτίσει τους ρυθμούς του προσεγγίζοντας άλλους πολιτισμούς.
Η εξαιρετική του δεξιοτεχνία χαρακτηρίζει το στυλ του και τον καθιστά έναν από τους καλύτερους djembefola του κόσμου. Η καλλιτεχνική του υπόσταση και ιδιαίτερα ο χαρακτήρας του, τον καθιστούν μεγάλο παιδαγωγό.
Διδάσκει τα κρουστά με πάθος, αφοσίωση και σοφία.

Ο Maré Sanogo γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Makono, της επαρχίας Kayes, στο Μάλι. Σε ηλικία 15 χρονών, τον ξεχώρισε ο διευθυντής των Εθνικών Μπαλέτων του Μάλι, χάρη στα μουσικά του ταλέντα. Ήταν ένας από τους καλύτερους σολίστες της πρώτης γενιάς των Μπαλέτων, και στην επί 16 χρόνια καριέρα του στα Εθνικά Μπαλέτα του Μάλι (από το 1966 μέχρι το 1981), έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική διάσταση των Εθνικών Μπαλέτων. Το 1981 εγκαθίσταται στην Ευρώπη, στο Παρίσι. Συνεχίζει τα φεστιβάλ και τις διεθνείς περιοδείες. Συνεργάζεται με πολλά γκρουπ και καλλιτέχνες όπως: Lamine Konté, Robert Hossein, Louis Cesar Ewande, André Cécarelli, Hank Jones, Cheik Tidiane Seck, Dee Dee Bridgewater, κ.ά.. Το 2004 κυκλοφορεί το πρώτο του cd με τίτλο Fourasi. Δίνει Master-Classes κρουστών, συνοδεύει μουσικά και συντονίζει παραστάσεις Αφρικάνικων χορών, κυρίως με τα μπαλέτα του Béjart στη Λωζάνη και με την Norma Claire. Χάρη στα ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει αναπτύξει το πνεύμα του, ικανότητες εκπληκτικής προσαρμογής, μια επικοινωνία εύκολη και ευχάριστη, χωρίς ωστόσο να ξεχνάει τις αξίες και τις παραδόσεις του.

 

Πρόγραμμα

  • Αφρικάνικος χορός 11:00 - 14:00
  • Αφρικάνικα κρουστά (djembe & dundun)  17:00 - 19:00 (level 1) και 19:30 - 21:30 (level 2)


 


info : African Culture Center STUDIO SELI KANOU, Αχιλλέως 53, μετρό Μεταξουργείο, Αθήνα |  Κόστος σεμινάριο αφρικάνικου χορού (6 ώρες) : Προπληρωμή μέχρι και 15/03 : 80€, για τους μαθητές της Σχολής Seli Kanou : 70€ - Μετά τις 15/03 : 85€, για τους μαθητές της Σχολής Seli Kanou : 75€ | Κόστος σεμινάριο αφρικάνικων κρουστών djembe & dundun (1ο τμήμα - 4 ώρες) : Προπληρωμή μέχρι και 15/03 : 50€, για τους μαθητές της Σχολής Seli Kanou : 45€ - Μετά τις 15/03 : 55€, για τους μαθητές της Σχολής Seli Kanou : 50€  | Πληροφορίες : τηλ. (0030) 210 524 70 70, 6932 130 805, 6948 27 33 99  |