Εργαστήρι Χορού Tarantella pizzica-pizzica

Ειδικό Εργαστήρι Χορού

Tarantella  pizzica-pizzica

με τους Εncardia

          

Το Ειδικό Σεμινάριο Χορού θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 και θα ολοκληρωθεί σε 4 μαθήματα διαρκείας 90 λεπτών το καθένα.

 

 ΄Ωρες και μέρες διεξαγωγής σεμινάριου:

  • Παρασκευή 22 Μαρτίου : 20.00 - 21.30
  • Κυριακή 29 Μαρτίου: 19.00 - 20.30
  • Κυριακή 7 Απριλίου: 19.00 - 20.30
  • Κυριακή 7 Απριλίου: 19.00 - 20.30                

                   

Το  πρόγραμμα του σεμιναρίου ακολουθεί τις παρακάτω 5 βασικές ενότητες :

1)  Περιγραφή του κοινωνικού περιβάλλοντος και πολιτισμού μέσα στο οποίο δημιουργείται αυτός ο χορός

            α.  Pizzica pizzica (ερωτικός χορός ζευγαριού)

            β.  Pizzica tarantata (μουσική θεραπεία κατά του δαγκώματος της ταραντούλας)

            γ.  Pizzica scherma (μιμικό ντουέτο ανάμεσα σε δύο αντιπάλους)

2)  Εκμάθηση των πιο απλών βημάτων πάνω σε παραδοσιακές μουσικές, αλλά και πιο σύγχρονες μουσικές προτάσεις.

3)  Χορός σε ζευγάρια: όλοι οι συμμετέχοντες θα χορέψουν με τους διδάσκοντες.

4)  Αναφορές στη φιγούρα του "mesciu de ballu" (εκείνος που κατευθύνει το χορό), εκμάθηση πιο περίπλοκων βημάτων, χρήση του μαντηλιού.

5)  Χορός ζευγαριού: οι συμμετέχοντες θα χορέψουν μεταξύ τους δοκιμάζοντας στην πράξη τα διάφορα βήματα.

          

Λιγα λόγια για το μύθο...                                                                                          

Η «Ταραντέλα Πίτσικα» είναι ο πιο χαρακτηριστικός τελετουργικός χορός της κάτω Ιταλίας Συνδέεται με ένα φαινόμενο που ονομαζόταν ταραντισμός. Ο ταραντισμός ήταν μια μορφή κρίσης μανίας που θεωρούσαν ότι οφειλόταν στο τσίμπημα μιας αράχνης, για αυτό και ονομάζεται και ταραντέλα πίτσικα από το πιτσικάρε -τσιμπάω.

.Η Λικόσα ταραντούλα θεωρούσαν ότι τσιμπούσε κάποιον χωρικό, κυρίως γυναίκες, μέσα στα χωράφια και προκαλούσε μανία και υστερικές αντιδράσεις. Για να θεραπευτεί ο άρρωστος γινόταν ένας μουσικός εξορκισμός. Ειδικοί οργανοπαίχτες πήγαιναν στο σπίτι του και άρχιζαν να παίζουν 12 διαφορετικά μοτίβα. Στην αντίστοιχη μελωδία που θεωρούσαν ότι αντιστοιχεί στο μέγεθος και στο χρώμα της αράχνης που τον τσίμπησε, ο άρρωστος άρχιζε να χτυπιέται και ξεκινούσε έναν ξέφρενο μιμητικό χορό που μιμούνταν τις κινήσεις της αράχνης. Αυτό μπορούσε να κρατήσει και 3 ολόκληρες μέρες χωρίς διακοπή. Στο τέλος έπεφτε στο πάτωμα κουρασμένος και εξουθενωμένος, αλλά θεραπευμένος. Είναι ένας χορός τελετουργικός και χορός της έκστασης και συνδέεται με την αρχαία ελληνική αποικία του Τάραντα που βρίσκεται πολύ κοντά στο Πρίντεζι και στο Λέτσε και στον πυρήνα των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο. Αρκετές κινήσεις θυμίζουν εικόνες από αρχαία αγγεία σε χορό και οι γυναίκες κυρίως είναι αυτές που παίρνουν το ταμπορέλλο το ντέφι, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα το έπαιζαν οι βακχίδες, οι ακόλουθες του Διόνυσου.

...και την πραγματικότητα

Φυσικά αυτή η αράχνη δεν υπάρχει.Ο χαρακτηρισμός του τσιμπίματος παραπέμπει στην επιστροφή του κακού παρελθόντος, του παρελθόντος που δεν αποτέλεσε επιλογή και το οποίο επιστρέφει για να ξαναδαγκώσει. Δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει στη νότια Ιταλία, αυτή τη γη με τα τόσα προβλήματα, αδύναμη να προσφέρει ασφάλεια και προστασία στον πληθυσμό της. Ο ταραντισμός ήταν ένας πολιτισμικά κατασκευασμένος εξορκισμός του κακού, μια μαγικο-θρησκευτική του έκφραση.
                                                                                                     

ENCARDIA: Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 και μέχρι σήμερα έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, στη Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο αλλά κυρίως στην ίδια την Ιταλία  και έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με καλλιτέχνες της μουσικής της Κάτω Ιταλίας, όπως G. Avantaggiato (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ «La note della Taranta» με παρουσία 120.000 θεατών), R. Licci, C. Villani, Ε. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ. α. αλλά και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Μπακιρτζής, Πορτοκάλογλου, Δεληβοριάς, Ιωαννίδης, Ξυδάκης, τον ηθοποιό Η. Λογοθέτη.

Το Μάρτιο του 2012, η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο Encardia: «Η πέτρα που χορεύει» και θέμα το οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
 


info:  Women for Life, Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης για Γυναίκες, Ξενοπούλου 10, Νέο Ψυχικό, Αθήνα, τηλ. 210- 6740302 | Κόστος σεμιναρίου 50€. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας γι΄αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: τηλ. 210-6740302, info@womenforlife.gr. Για δηλώσεις συμμετοχής την Παρασκευή 8 Μαρτίου το κόστος είναι 40 ευρώ. Για τα μέλη του WFL το κόστος συμμετοχής είναι 40 ευρώ.