Σεμινάριο του Valentin Tszin «Σημειωτική του Σώματος»

Η μέθοδος «Σημειωτική του Σώματος» αναπτύχθηκε μέσα σε διάστημα τριών ετών και αποτελεί τη βάση της θεωρητικής ιδέας της Ρώσικης θεατρικής ομάδας PoemaTheatre.

Αυτή η τεχνική βασίζεται στην αρχή της αποδόμησης του αφηγηματικού σώματος και μεταβαίνει στην περιοχή του διασθητικού σώματος και σκέψης. Η εικόνα δεν παρουσιάζεται στη σκηνή μαζί με τον performer και ο performer ανεβαίνοντας στη σκηνή διασχίζει το λαβύρινθο του σώματός του για να φτάσει την εικόνα. Ο Χρόνος παγώνει. Το σώμα σπάει σε εκατομμύρια σημεία. Ο χώρος τίθεται υπό έλεγχο.

Η βασική αρχή αυτής της διαδικασίας στηρίζεται στη χρήση του μετρονόμου και στη ρυθμική ανάλυση των δυνατοτήτων του σώματος, που σχετίζεται με τον ορισμό των διακρίσεων μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής αρχιτεκτονικής, σε έναν αριθμό ασκήσεων με ακινησία και με τις «101 εκδοχές της κίνησης». Ο στόχος αυτών των εργασιών είναι να δημιουργηθεί μια μοναδική εικόνα σε ένα τελικό αυτοσχεδιασμό, η οποία θα θαφτεί στη μνήμη του θεατή.


Ο Valentin Tszin είναι σκηνοθέτης, χορογράφος, χορευτής και ηθοποιός. Σπούδασε θέατρο στην Ανωτέρα Κρατική Δραματική Σχολή της Άπω Ανατολής. Αργότερα γίνεται ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας Poema Theatre (Σεντ Πίτερσμπουργκ – Μόσχα), καθώς και επιμελητής των προγραμμάτων Butoh Channel (Μόσχα – Βερολίνο) και Russian International Butoh Villages (Μόσχα). Έχει δημιουργήσει πάνω από 20 performances, μεταξύ των οποίων και σε συνεργασία με ξένους δασκάλους-masters: Flavia Ghisalberti (Ελβετία), Ken Mai (Φιλανδία-Ιαπωνία), Migui Mandalasol (Ισπανία), Sonja Heller (Γερμανία), Alex Ruhe (ΗΠΑ). Το 2011 ξεκίνησε τη δημιουργία της ταινίας «MOCT» (Le Pont), συνδέοντας πρακτικές butoh, σύγχρονου χορού και κινηματογράφου (σε σκηνοθεσία των TK Kim/Ελβετία και Pat Marcel/Γαλλία) στην οποία έπαιξε και τον κύριο ρόλο. Οι παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Σκωτία και στη Γερμανία. Στη Ρωσία είναι επίσης γνωστός ως κινηματογραφικός ηθοποιός («Aventour» σκην. I. Evteeva, «The Moscow Court yard» σκην. V.Shchegolkov, «Fort-Ross» σκην. J.Moroz, «Silicone» σκην. André Budwing). Οι δάσκαλοί του: Flavia Ghisalberti, Ko Murobushi, Carlotta Ikeda, Masaki Iwana, Taketeru Kudo, Yuko Kaseki, Ken Mai, Roman Viktiuk, Alexander Slavsky.

 


info: Χώρος Διεξαγωγής: Ακαδημίας 5, 1ος όροφος (Σταθμός Μετρό Σύνταγμα) | Ημερομηνίες σεμιναρίου:  1, 2, 3, 4 & 5 Απριλίου 2013 | Ώρες : 17.00-21.00, συνολική διάρκεια: 20 ώρες | Κόστος: 100 ευρώ | Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Κατερίνα Δρακοπούλου – adrakopoulou@yahoo.co.uk - τηλ. 6989809187