Σεμινάριο Χορευτικού Αυτοσχεδιασμού με τον Κ.Κοσμόπουλο

12, 13, 14 Απριλίου 2013

 

Κάθε κίνηση του σώματος μπορεί να είναι μέρος της χορευτικής διαδικασίας και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ τεχνικής και πραγματικής χορευτικής έκφρασης. Στόχος αυτού του σεμιναρίου αποτελεί η επαγρύπνηση των αισθήσεων έχοντας προηγουμένως κινητοποιήσει πολλαπλά κέντρα του σώματός μας μέσω ασκήσεων αναπνοής και οραματισμού και / ή σωματικών παρεμβάσεων. Μέσω απλών ασκήσεων θα εξερευνήσουμε τις παρορμητικές κινήσεις μας και τη διάσταση του χρόνου κάνοντας χρήση μίας ενισχυμένης κατανόησης των διαφόρων Σωματικών Συστημάτων που μας περιβάλλουν.

Στοιχεία Γιόγκα και Τεχνικής Alexander και Release θα περιλαμβάνονται στη διδασκαλία, καθώς θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη δομή της στάσης του σώματός μας. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης θα εστιάσουμε στην απελευθέρωση και έκταση του σώματος στο χώρο, αφυπνίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αισθήσεις και αναπτύσσοντας τη συνειδητότητα του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Θα συνεχίσουμε τον αυτοσχεδιασμό βάσει απλών κινητικών οδηγιών, αλλά και θεμάτων, έχοντας το χρόνο να πειραματιστούμε και να τις εξερευνήσουμε εις βάθος. Θέλουμε να ανακαλύψουμε τη χαρά και την ελευθερία της κίνησης σε αυτό το συγκεκριμένο υλικό. Σταδιακά θα αυξήσουμε την εισροή ενέργειας και το εύρος της κίνησης μας χρησιμοποιώντας διαφορετικές ιδιότητες της ορμής και της βαρύτητας. Μέσα από αυτό το σύστημα καλούμαστε να ανακαλύψουμε μία καλύτερη ισοζυγισμένη κίνηση και μια λιγότερο στατική ισορροπία. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, όπου θα υποστηριχθεί η έκφραση της προσωπικής ερμηνείας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα με κάποια χορευτική εμπειρία και εξάσκηση.

Ο Κοσμάς Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Σπούδασε γερμανική φιλολογία, ιστορία της τέχνης, θεατρολογία, εφαρμογές βίντεο και πολυμέσων στο Βερολίνο (με υποτροφία της πολιτιστικής υπηρεσίας του Βερολίνου), χορό και χορογραφία στις Βρυξέλλες (απόφοιτος 1ης γενιάς του P.A.R.T.S., της σχολής της Anne Teresa de Keersmaeker στο Βέλγιο, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και διοίκηση πολιτιστικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία (MΑS).
Είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων παραστατικών τεχνών ALKYONIS (1998-2002) στις Βρυξέλλες και Λούνα Παρκ στην Αθήνα (2002). Χορογραφικές του δουλειές έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Kunstencentrum Vooruit (Γάνδη/ Βέλγιο), Tanzhaus (Ζυρίχη), Berner Tanztage (Βέρνη), Tanzfabrik (Βερολίνο), Tanzhaus NRW (Ντίσελντορφ), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Treffpunkt Rotebühlplatz (Στουτγάρδη), Centro Cultural de Belém (Λισσαβόνα) και Théatre de La Bastille (Παρίσι). Χορευτικές ταινίες του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο ATTAKKALARI Centre for Movement Arts (Bangalore/ Ινδία), Argos (Βρυξέλλες), Art Fair 2005 (Tuyap Center/ Κωνσταντινούπολη), Luksuz Produkcija (Σλοβενία), 6.Edition Fábrica De Movimentos (Πορτογαλία), 4.International Dance Film Festival Japan (Γιοκοχάμα), Montage Video Dance Festival (Γιοχάνεσμπουργκ), Screendance Basel Festival (Ελβετία), 6.VideoDance (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), 1.Athens Video Art Festival (Αθήνα) και Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Αθήνα).
Ο Κοσμάς διδάσκει χορό, αυτοσχεδιασμό και χορογραφία από το 1997 στην Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου και Άννας Πέτροβα στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Studio Κ.Ε.Ρ. της Έφης Καλούτση και με το στούντιο Οξω Νού στα Χανιά. Είναι επηρεασμένος από διάφορες τεχνικές όπως Release, Physical Theatre, Butoh, Alexander Technique, Yoga, Street Dance, Kickboxing κ.α. Τον ενδιαφέρει η διαδραστικότητα στις παραστατικές τέχνες, που έγκειται στα σύνορα μεταξύ υποκριτικής, χορευτικής, ή μουσικής έκφρασης σε συνδυασμό με μορφές έκφρασης από το χώρο των εικαστικών τεχνών και αναζητεί την εκτενή συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.

 


info :  Στούντιο Όξω Νου, Αγ. Κυριακής 29, Ταμπακαριά-Χαλέπα, 73100 Χανιά | Ώρες σεμιναρίου: 15:00-19:00 |Τιμή σεμιναρίου: 40€, εγγραφές έως τις 10 Απριλίου | Πληροφορίες-εγγραφές: τηλ: 6972694294, e-mail: oxonouevents@yahoo.gr