Κιναισθητικό Εργαστήριο Butoh - Voicing

11 - 12 Μαίου 2013

 

Tο Κιναισθητικό Εργαστήριο επανέρχεται μέσα στην Άνοιξη φέρνοντας σε επαφή τον χορό Butoh με το Voicing. Με καλεσμένη την Νίσκρια Καζαντζίδη θα έρθουμε σε γνωριμία με το Voicing, την τεχνική που βοηθάει στο άνοιγμα της φωνής, την ελευθερία της έκφρασης και το αυθόρμητο τραγούδι. Μαζί μας θα έχουμε και τον Τάσο Φωτίου να μας συνοδεύει με τον μουσικό του αυτοσχεδιασμό απο φυσικούς & ηλεκτρονικούς ήχους.

Σε αυτή την πρώτη μας συνάντηση με το Voicing, θα δουλέψουμε το πιό χαμηλό τονικά και σωματικά επίπεδο φωνής, το μπάσσο. Η φωνή εκεί εκφράζει ποιότητες που έχουν να κάνουν με τις ρίζες μας στη γή και τη ζωή, τη σχέση μας με τη φύση και τα ζώα, τον πρωτόγονο άνθρωπο και τους προγόνους . Το τραγούδι είναι τελετουργικό, έρχεται απο πολύ βαθιά,σχεδόν απο τα σπλάχνα της γής και είναι το δοξαστικό τραγούδι της αρχαίας θεραπεύτριας, του αρχαίου θεραπευτή προς τη μητέρα γή.

Το Butoh, είναι ένα είδος ''χορού'' πολύ διαφορετικό απο αυτά που γνωρίζουμε στη Δύση το οποίο γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1959. Πρωτεργάτες ήταν ο Τatsumi Hijikata και Kazuo Ohno, οι οποίοι εισήγαγαν μια άλλη ''χορευτική'' προσέγγιση με μεγαλύτερη σύνδεση με τη γή, με φόρμες πιό ακατέργαστες και κινητικά μοτίβα τόσο λιτά που αγγίζουν την τελετουργική κίνηση. To σώμα μιλάει μέσα απο την ακινησία, τη βραδύτητα ακόμα και με απότομες εκρηκτικές κινήσεις.. ό,τι είναι αναγκαίο και αυθεντικό σύμφωνα με αυτό που αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά ή βάσει τού θέματος πού είναι δοσμένο απο το χορογράφο.

Συνδιάζοντας το Voicing με το χορό Butoh, θα έρθουμε σε επαφή με τον προσωπικό μας ήχο και μέσα απο την συνάθροιση θα αισθανθούμε την ομορφιά και τη δύναμη της φωνής μας. Η φωνή θα ανοίξει διόδους μέσα στο σώμα και με άξονα τις αρχές του Butoh, θα αφήσουμε τις αισθήσεις που συνδέονται με το σύμβολο της γής να μεταβάλουν τη μορφή του σώματος ακολουθόντας τα  εσωτερικά ίχνη που υπάρχουν μέσα μας. Απο όλους τους πολιτισμούς θεωρήθηκε η μήτρα της ζωής, σύμβολο σταθερότητας της ύπαρξης και συντήρησης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν διάθεση για εξερεύνηση του ενδότερου εαυτού μέσω της φωνής και της κίνησης. Είναι επίσης ανοιχτό και σε χορευτές, σπουδαστές χορού, ηθοποιούς, φοιτητές θεατρικών σπουδών, εικαστικούς, μουσικούς, εναλλακτικούς θεραπευτές (με ή χωρίς προηγούμενη ανάλογη εμπειρία).

Καθοδηγούν: Μαριάννα Τσαγκαράκη, Νίσκρια Καζαντζίδη
 


info: YOGArt, Δούριδος 5 και Πρατίνου - Παγκράτι  | Ώρα: 16:30-20:30 | Kόστος: Η μία μέρα 30 €, το Σ/Κ 50 €. Για τους άνεργους το εργαστήριο προσφέρεται με Free Donation, με ποσό δηλαδή ελεύθερο ανάλογα τη διαθεσιμότητα του καθενός (Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης, ο αριθμός συμμετοχών δεν θα ξεπεράσει τους 12. | Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνείστε στο 6939554397, marianna.tsag@gmail.com