Εργαστήριο υποκριτικής και χορού από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης και η χορογράφος Ξένια Θεμελή, της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων, πργματοποιούν εργαστήριο με άξονα τη διαμόρφωση μεθοδολογίας του ηθοποιού, στην  προσέγγιση των στοιχείων που συνθέτουν το ”συμβάν” στο θέατρο. Λόγος και Κίνηση, σε διάλογο με τη Μουσική. Στόχος, η ενδυνάμωση της σχέσης του ηθοποιού με τα τρία αυτά στοιχεία, ως εργαλείο για την ύφανση του δράματος. 
Σκοπός, η εμβάθυνση στο δίπτυχο εξωτερικής-εσωτερικής πλοκής και η ανεύρεση της μεταξύ τους ισορροπίας, που οδηγεί στην απόδοση της ποιητικής διάστασης των συμβαινομένων. Η αποδέσμευση της ποίησης από το κειμενικό τώρα, για την παραγωγή της «στιγμής».  Όχημα, το έργο “ΑΜΛΕΤ” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. 

Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε ηθοποιούς και χορευτές, όσο και σε σπουδαστές των παραστατικών τεχνών. Είναι επίσης ανοιχτό σε ακροατές που θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν με τα συμπεράσματά τους σε προγραμματισμένες συζητήσεις του εργαστηρίου.


Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Θεοδωρίδη, την Ξένια Θεμελή και τον Σταύρο Σβήγκο, με έδρα την Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε το Μάιο του 2009 με το "Ως το τέλος" στο Θέατρο Χώρα στα πλαίσια του Βob Τheatre Festival.

Χρήστος Θεοδωρίδης 1978, Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έξω από τα πλαίσια της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Blue” (Θεάτρο Τόπος Αλλού, 2006), “Ουρανός Κατακόκκινος” (Τμήμα Θεάτρου, 2003), “Ο μικρός πρίγκιπας” (Συμμετοχή στο Β' Διαβαλκανικό Φεστιβάλ φοιτητικού θεάτρου, 1999), “Σπουδή πάνω στη Μήδεια του Ευρυπίδη” (συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαίου Δράματος στην Πάφο, 1999). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Δημήτρη Μαυρίκιο, Νίκο Χουρμουζιάδη, Νίκο Σακαλίδη, Γλυκερία Καλαϊτζή,  Έρση Βασιλικιώτη, Γεωργία Μαυραγάνη, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Μαρία Βαρδάκα και Γιάννη Καλαβριανό, σε παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο Χώρα, το Θέατρο επί Κολωνώ, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Πέτρο Γάλλια, Γιάννη Γιαπλέ, Μαργαρίτα Μάντακα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Αυλαία  και στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Έχει παίξει στις ταινίες μικρού μήκους “Αγάπη τρυφερή” του Γιώργου Σιούγα και “Hostess!” του Χρήστου Καράμπελα. Επίσης έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια κίνησης σε παραστάσεις.  Την περίοδο 2004-2005 δίδαξε υποκριτική στο μάθημα “musical” της Δραματικής Σχολής του K.Θ.Β.Ε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων. 

Ξένια Θεμελή 1977, Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο χορό, αυτοσχεδιασμό και Physical Theater στη Βέρνη και αργότερα στη Λωζάννη, Ελβετία. Έχει δίπλωμα διδασκαλίας της Iyengar Yoga και είναι pretrainer στο σύστημα GYROTONIC® και GYROKINESIS®. Είναι ιδρυτικό μέλος του trio 7d9 (Βέρνη) και της default company (Αθήνα). Έχει συνεργαστεί με ομάδες και χορογράφους όπως η cie off off, Adam Benjamin, η Λία Τσολάκη, η Kirstie Simson, ο Laurent Chetouane, o David Zambrano, καθώς και με σκηνοθέτες όπως ο Νίκος Καραθάνος, η Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, ο Γιάννης Καλαβριανός, ο Γιώργος Ζώης, η Barbara Weber, ο Nikite Milivojevic, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καθώς και ο Olivier Py. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές στο Εθνικό θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έχει διδάξει σεμινάρια yoga και κίνησης στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Μπάνγκαλορ, τη Μπορντώ, τη Βέρνη, το Βερολίνο και το Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων.
 


info: Διδάσκοντες : Χρήστος Θεοδωρίδης, Ξένια Θεμελή | Διάρκεια : το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί 1η έως 10 Ιουνίου 2013. | Χώρος : Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα (πρώην Απλό, πίσω από Πάντειο) | Κόστος: Συμμετέχοντες 70€,  Ακροατές 40€ | Για δήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνείτε με mail στο omp.contact@gmail.com. Μέγιστος αριθμών συμμετεχόντων:20