Χαρτογραφώντας την εμπειρία της σωματικότητας, Χρ.Κλεισιούνη

Εντατικό Σεμινάριο Κίνησης & Αυτογνωσίας      

Contact Improvisation, Somatics, Σωματική Ψυχοθεραπεία

με την Χριστίνα Κλεισιούνη

 

Το συναίσθημα είναι ένα σωματικό γεγονός & η ζωή είναι μια σωματική εμπειρία.

  •     Πώς αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, διαβάζοντας τα σημάδια που ασυνείδητα αποκαλύπτει η κίνηση του σώματός μας;
  •     Πώς αναγνωρίζουμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις και τις αντιστάσεις που μας εμποδίζουν να ακολουθήσουμε τις ανάγκες του εαυτού;
  •     Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που μας ωθούν να αποφεύγουμε την εγγύτητα;
  •     Ποια είναι η σχέση μας με την εξάρτηση και την αυτονομία;


Το σεμινάριο αφορά όλους μας, ερασιτέχνες και επαγγελματίες της κίνησης και της ερμηνείας. Απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να διερευνήσουν τον εαυτό τους και, κατ’ επέκταση, τις σχέσεις τους, μέσα από την κίνηση και την εμπειρία που γίνεται λόγος και συνδέει νου-σώμα-συναίσθημα.

Το σεμινάριο αποτελείται από τρεις άξονες.

    Ο πρώτος άξονας αφορά την τεχνική της κίνησης με βάση μεθόδους των somatics και το Contact Improvisation. Εστιάζουμε στη διαδικασία που αναπτύσσει την εσωτερική αντίληψη του εαυτού μέσα από το σώμα και, ειδικότερα, μέσα από την επαφή και το συνειδητό άγγιγμα. Αφυπνίζουμε τις αισθήσεις επιδιώκοντας μια πιο λειτουργική κίνηση με μεγαλύτερο εύρος δεξιοτήτων και ποιότητες στην έκφραση. Χορεύοντας, δημιουργούμε ένα χάρτη - πλαίσιο αυτογνωσίας.


    Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη διαλογιστική πλευρά της ελεύθερης φόρμας στην κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και τα εργαλεία της Αυθεντικής Κίνησης. Ο εσωτερικός παρατηρητής μας βοηθάει να βρισκόμαστε σε επαφή με το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον, να ζούμε τη στιγμή, να βιώνουμε το επιμέρους στο σύνολο και να κινούμαστε με πλήρη κιναισθησία συνείδηση. Ο συμμετέχων μαθαίνει να βλέπει, να ακούει, να αισθάνεται, να διαβάζει τα σημάδια του σώματος που αποκτούν «νόημα», να επιλέγει και να σχετίζεται μέσα από μια δομή ανοιχτή στο απρόβλεπτο, την αλλαγή και την ανατροπή.


    Ο τρίτος άξονας αποτελεί τη θεραπευτική πλευρά που φέρνει η επίγνωση μέσα από το σώμα. Ο κινούμενος καθρεφτίζει και καθρεφτίζεται μέσα από ανάγκες, επιθυμίες, ιστορίες αλλά και αντιστάσεις, φόβους που μετουσιώνει μέσα από τον χορό. Τα εργαλεία της Σωματικής Ψυχοθεραπείας μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, όπου ο κάθε συμμετέχων μπορεί να εμβαθύνει στο σωματικό βίωμα, να αναπτύξει τη συνειδητότητά του μέσα στην ομάδα και να μοιραστεί την προσωπική του ιστορία.


Η σωματική εμπειρία και το ασυνείδητο υλικό που αναδύονται από τον αυτοσχεδιασμό, βρίσκουν χώρο κατανόησης του βιώματος με την λεκτική επικοινωνία που μας φέρνει πιό κοντά στο συνειδητό. Έτσι, αποκτάμε μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη σ’ αυτό που συναντάμε μέσα μας. Η ομάδα και η εμψυχωτής δημιουργούν ένα πλαίσιο που υποστηρίζει την επικοινωνία και την επεξεργασία των θεμάτων του κάθε συμμετέχοντα, όπως συναισθηματικά ζητήματα που αναδύονται από τη σωματική εμπειρία. Ο κάθε ένας μαθαίνει έτσι να εμπεριέχει τη συναισθηματική του αλήθεια, βάζοντας τα όρια που του επιτρέπουν να συνδέεται με την εσωτερική του «πυξίδα», με ελευθερία και σεβασμό.

Διερευνώντας τεχνικές του CI, αφυπνίζουμε το σώμα ατομικά αλλά και σε ζευγάρια με hands on/bodywork και εξοικειωνόμαστε με θεραπευτικά εργαλεία, απαραίτητα για την επικοινωνία. Ο διαλογισμός, μέσα από την κίνηση, μας βοηθάει ν’ αποκτάμε ένα συνεχές καθρέφτισμα του εαυτού, όπως αυτός μας αποκαλύπτεται. Παράλληλα μαθαίνουμε περισσότερα για τη σχέση μας με το εγώ, που συχνά παρεμβαίνει με αρνητικό τρόπο και αντιστέκεται στη φυσική εξέλιξη της έκφρασης. Όσο περισσότερο  χρησιμοποιούμε τη νόηση του σώματος λειτουργικά και δημιουργικά, χορεύοντας, ζούμε τη ροή της ζωτικής ενέργειας που εμπεριέχει τη σοφία της στιγμής, με πληρότητα, ελευθερία, απλότητα και συγκίνηση.

Στο σεμινάριο θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε και εκτός του studio Ακροποδιτί. Στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, όπου ο χώρος και ο χρόνος διαστέλλονται, οι αισθήσεις οξύνονται και αποκτάμε μεγαλύτερη διαύγεια στην έκφραση και την κίνηση και, χαλαρώνοντας μέσα μας, εμβαθύνουμε στο βίωμα απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή.

 


info: 23 –  27 Αυγούστου 2013 | Studio Ακροποδητί, Ηρώων Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη Σύρου | 5 διδακτικές ώρες την ημέρα 9.30 π.μ. – 3.00 μ.μ. | Κόστος 180€ | Κράτηση Θέσεων έως 12 Αυγούστου με προκαταβολή 80€ - Κρατήσεις & πληροφορίες 22810-80690 & 6944771449 (Α. Σιγούρου) | Πληροφορίες για την ύλη του εργ/ρίου τηλ. 6932190273 (Χ. Κλεισιούνη)