Εργαστήριο Axis Syllabus με την Francesca Pedulla

16 - 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού προγράμματος Axis Syllabus, στην Πάτρα

Francesca Pedulla και Christos Galanis

Το κέντρο και ότι το περιβάλει: εγγύς κινητικές μάζες – περιφερειακές κινητικές μάζες

Η τέχνη του περπατήματος: περιπατητική πράξη στη δράση και θεωρία.

 

Το περπάτημα είναι μια κοινή πρακτική σε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα. Το περπάτημα χαρακτηρίζεται από την προθυμία αποδοχής της πτώσης, άμεσης επαναφοράς και της ετοιμότητας για πτώση ξανά. Περπάτημα, είναι να ακούς το βαθύ διάλογο ανάμεσα στο σώμα και το περιβάλλον. Περπατάμε κάθε μέρα. Περπατάμε με διαφορετικούς ρυθμούς, διαφορετικούς σκοπούς μέσω διαφορετικών καταστάσεων του νου.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα κάνουμε χρήση των ανατομικών και έμβιο-μηχανικών εργαλείων που το πλαίσιο του Axis Syllabus μπορεί να προσφέρει για να αναλύσουμε τις λεπτές σχέσεις μέσα στη δομή του σώματος: ασφαλής ευθυγράμμιση, κατανομή βάρους, τους κυματισμούς της σπονδυλικής στήλης και της συνεργασίας ανάμεσα στο μυοτατικό ιστό, που διευκολύνει τη φυσική ελικοειδή κίνηση έξω και μέσα στο σώμα.
Επίσης, θα εξερευνήσουμε και θα συζητήσουμε τα πολιτιστικά/ιστορικά βασίλεια που είναι δεμένα με την πρακτική του περπατήματος. Το περπάτημα ως διαλογισμός, ως επικοινωνία, σαν απώλεια και εγκατάλειψη – περπατώντας ως μετανάστευση και αλλαγή, προσωπική και προγονική. Σε τελετές γάμου, κηδείας, θεάματος και παρέλασης, προσκυνήματος, στρατιωτικών γυμνασίων. Το περπάτημα είναι η πρακτική που εμποτίζει πολλά από τα πολιτιστικά, συμβολικά τελετουργικά του είδους μας. 
Μαζί θα ανακαλύψουμε πως, μέσω της μηχανικής του περπατήματος, μπορούμε να βρούμε τις αρχές όλης της κίνησης. Ξεκινώντας από το περπάτημα, θα κινηθούμε σε ένα χορό που να μπορεί να εκφράσει αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε και αυτού που δεν είμαστε.

Ημέρες : από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ώρες: 10:00 -12:00 Διάλειμμα μισή ώρα και μετά πάλι 12:30 – 14:30

Προκαταβολή : 20 ευρώ (πληροφορίες Τατιάνα Λοβέρδου, loverdoutatiana@yahoo.gr, τηλ.: 2610272668)

 

Η Francesca Pedullà είναι Ιταλίδα χορεύτρια και χορογράφος και κατέχει master στην ιστορία θεάτρου και δράματος. Έχει αφοσιωθεί στην κουλτούρα του αφρικάνικου χορού από το 1990. Θεμελιώδες γεγονός στην πορεία της υπήρξε η συνάντηση της με τον master Koffi Koko. To 1999 αποφοίτησε σαν καθηγήτρια χορευτικής έκφρασης από το African Centre Artistique 6-éme Parallel - FEIDA Bordeaux. Το 2001 αποφοίτησε από το Θέατρο Μιμικής στο Teatro Carlo Felice στη Genoa. Το 2009 έλαβε την πιστοποίηση για να διδάξει τη μέθοδο Axis Syllabus, το σύστημα ανάλυσης της κίνησης που βασίζεται στις αρχές της φυσικής και έμβιο-μηχανικής και θεμελιώθηκε από τον Frey Faust, αμερικανό χορευτή και χορογράφο. Από το 1998 και κάθε χρόνο βρίσκεται τακτικά στην Benin εμβαθύνοντας την κατανόησή της σε αυτή την κουλτούρα. Το 2006 δημιούργησε την Πολιτιστική Ένωση Sonagnon (Ouidah / Benin) με τον μουσικό και χορευτή Eric Acakpo. Η Sonagnon προσφέρει την οργανωτική υποστήριξη για την ενίσχυση της τέχνης στην Benin και δημιουργεί ευκαιρίες για τη συνάντηση και ανταλλαγή μεταξύ καλλιτεχνών διαφορετικών εθνικοτήτων. Διδάσκει τακτικά μαθήματα και εργαστήρια στην Ιταλία και στο εξωτερικό και είναι ιδρυτικό μέλος της Genovese Cultural Associations CQB and CinD. H καλλιτεχνική της καριέρα έχει σφραγιστεί από την συνάντησή της με την κουλτούρα της Benin. Η έρευνά της αφορά την αντίληψη και αναπαραγωγή των παραδοσιακών χορών και τη δημιουργία μιας γλώσσας που διερευνά το διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς.

 


info: Dancearte - Κέντρο Χορού και Τεχνών, Όθωνος Αμαλίας και Καρόλου 1, Πάτρα. - τηλ. 2610272668 | Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Τατιάνα Λοβέρδου loverdoutatiana@yahoo.gr  και Τίμος Ζέχας  -  timos.zechas8@gmail.com