Μόνος κανόνας, κανένας κανόνας! Με τη Νίνα Αλκαλάη

Σεμινάριο ενηλίκων για την εξέλιξη

του χορού μετά το 1960

------

2ος κύκλος

 13, 20 & 27 Ιανουαρίου

3, 10 &17 Φεβρουαρίου

 

Τελικά τι είναι χορός; Πόση ελευθερία χωράει σε μια παράσταση χορού; Άλλες φορές δημιουργεί ερωτηματικά και αμηχανία και άλλες φορές απλώς γοητεύει. Ο μεταμοντέρνος χορός κερδίζει τις εντυπώσεις των θεατών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ολοένα περισσότερες απορίες.

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών προτείνει ένα ιδιαίτερο σεμινάριο, που μας μυεί στα μυστικά και τους κώδικες του μεταμοντέρνου χορού, με ένα στόχο: την εξοικείωση με τη νέα αυτή γλώσσα έκφρασης που θα βοηθήσει στην κατανόηση και την απόλαυση των παραστάσεων χορού.

Ο μεταμοντέρνος χορός δεν έχει καμία σχέση με την αιθέρια γοητεία και τις ρομαντικές αφηγήσεις του μπαλέτου που γοήτευε τους θεατές μέσα από τη συμμετρία και την αρμονία. Επίσης, έρχεται σε ρήξη με τη στυλιζαρισμένη ένταση του μοντέρνου χορού των αρχών του 20ού αιώνα, που συγκινούσε με τη δύναμη και τη θεατρικότητα. Από το 1960 και μετά το σώμα επαναστατεί. Σπάει κάθε κώδικα τυπικής χορογραφίας, αφυπνίζεται και εκφράζει απελευθερωμένο βαθύτερους φόβους και επιθυμίες. Ο χορός εγκαταλείπει τα κωδικοποιημένα λεξιλόγια και τον παραδοσιακό χώρο του θεάτρου, αφουγκράζεται την κοινωνία και συνδέεται με τις άλλες τέχνες.

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε βαθύτερα την τέχνη αυτή που έφερε το σώμα στο προσκήνιο χρησιμοποιώντας το ως το «απόλυτο» εκφραστικό εργαλείο;

Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε τις ανατροπές που έγιναν μετά το 1960 στην τέχνη του χορού παρακολουθώντας την εξέλιξή του μέσα από αποσπάσματα έργων καινοτόμων Ελλήνων και ξένων χορογράφων. Παράλληλα, θα μιλήσουμε για τους χορογράφους που θα παρουσιαστούν στη Στέγη κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί από τη θεωρητικό χορού Νίνα Αλκαλάη απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται για το χορό, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, Λ Συγγρού 107-109, Μετρό: στάση Συγγρού-Φιξ │Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τηλ: 213 017 8002, email: education@sgt.gr, Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα│Κόστος συμμετοχής: 48€ (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου) │Ημέρα & Ώρα σεμιναρίου: Τετάρτη, 19:00-21:00 │www.sgt.gr