Εργαστήρια κίνησης για άτομα 65+

«Δεν έχω ούτε μία άσπρη τρίχα

στην καρδιά μου»

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι
 

Η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν έχουν ηλικία. Για δεύτερη χρονιά η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών διοργανώνει μια σειρά εργαστηρίων για άτομα 65 ετών και άνω, με την πεποίθηση ότι αυτή η περίοδος της ζωής των ανθρώπων μπορεί να είναι η πιο δημιουργική.

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει κανείς τις κινητικές αδυναμίες που προκαλεί η φθορά του χρόνου μέσα από το χορό; Πώς γίνεται να αιχμαλωτίσει τις εμπειρίες μια ζωής μέσα από το φωτογραφικό φακό και να τις μετουσιώσει σε τέχνη; Βιώματα, αναμνήσεις, αφηγήσεις ζωής, ιστορίες και εμπειρίες γίνονται πεδίο έκφρασης μέσα από δύο εργαστήρια κίνησης και ένα εργαστήριο εικαστικών για άτομα 65 ετών και άνω. Η Στέγη δεν κοιτά ηλικίες και αποδεικνύει έμπρακτα ότι το πάθος για δημιουργία και η αγάπη για ζωή δεν γνωρίζουν χρονικά όρια.

Ο χορός δεν έχει ηλικία. Το σώμα συλλέγει μνήμες και εμπειρίες και, ανάλογα τις συνθήκες που το περιβάλλουν, εκφράζεται. Η ιστορία κάθε σώματος γράφεται στο δέρμα. Μπορούμε να μιλάμε για ιστορικό σώμα; Μπορεί το σώμα αυτό να χορέψει; Ή μόνο θυμάται;

Στο εργαστήριο αυτό, αναζητάμε τη σύνδεση του «πριν» με το «τώρα» και το «μετά», μέσα από την κίνηση. Η εμπειρία γίνεται πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε κινητικούς κώδικες που θα μας βοηθήσουν να αφηγηθούμε ιστορίες του παρελθόντος, να αφουγκραστούμε το παρόν και να «χορέψουμε» το μέλλον. Εξάλλου, τι πιο δημιουργικό από το να επενδύει κανείς την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε μια ερμηνεία;

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από την ομάδα Αερίτες και, συγκεκριμένα, από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τη χορεύτρια Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

 

  • Α’ κύκλος εργαστηρίων: για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά

Ο κύκλος αυτός, που απευθύνεται μόνο σε όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά, ξεκινά με μια σειρά απλών ασκήσεων και διατάσεων για να ζεστάνουμε το σώμα. Σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες του καθενός, ενεργοποιούμε τις βασικές μυϊκές ομάδες ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Στη συνέχεια, δουλεύοντας κάποιους κινητικούς συνδυασμούς, ερχόμαστε σε επαφή με το λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού και προσεγγίζουμε μηχανισμούς κίνησης που θα δώσουν βασικές τεχνικές πληροφορίες.

Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, αυτό του αυτοσχεδιασμού, είναι και το πιο δημιουργικό. Επιστρατεύοντας τις τεχνικές πληροφορίες και τις κινητικές ιδέες του πρώτου μέρους, εξερευνούμε την προσωπική κίνηση του καθενός και συνθέτουμε ένα συλλογικό «μωσαϊκό» κινήσεων εμπνευσμένο από τα βιώματα και την προσωπικότητα του κάθε συμμετέχοντος.

-- Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

-- Ημερομηνίες: τις Τρίτες 29 Οκτωβρίου, 5, 12, 19 & 26 Νοεμβρίου και 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου 2013

-- Ώρες: 17:00-20:00

-- Κόστος συμμετοχής: 64 € (και για τις οχτώ συναντήσεις)

 

  • Β' κύκλος εργαστηρίων: για όσους συμμετείχαν σε προηγούμενα εργαστήρια, και όχι μόνο

Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα 65+ που έχουν λάβει μέρος στους περσινούς κύκλους εργαστηρίων της Στέγης ή στο φετινό πρώτο κύκλο, χωρίς όμως να αποκλείονται και όσοι έρχονται για πρώτη φορά. Έτσι δημιουργείται μια μεικτή ομάδα που παρακολουθεί τα στάδια του εργαστηρίου σε λίγο πιο εξελιγμένη μορφή, καθώς εδώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην κινητική εμβάθυνση και δημιουργικότητα. Ξεκινάμε από το ζέσταμα του σώματος και τη γνωριμία με τους κινητικούς κώδικες του χορού, για να ακολουθήσει ο αυτοσχεδιασμός, με λίγο πιο περίπλοκες και σύνθετες ασκήσεις, σεβόμενοι πάντα τις σωματικές ιδιαιτερότητες του καθενός.
Με τον τρόπο αυτό, το εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν άτομα με πρότερη εμπειρία, που θα κληθούν να ανταποκριθούν σε πιο απαιτητικές βιωματικές-κινητικές ασκήσεις, αλλά και κάποιοι που θα πειραματιστούν για πρώτη φορά με το σώμα τους, την κίνηση και το χορό.

-- Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

-- Ημερομηνίες: Τις Τρίτες 4, 11 & 25 Φεβρουαρίου, 4, 11 & 18 Μαρτίου και 1 & 8 Απριλίου 2014

-- Ώρες: 17:00-20:00

-- Κόστος συμμετοχής: 64 € (και για τις οχτώ συναντήσεις)

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210900 58 00, Μετρό: στάση Συγγρού-Φιξ │ ΩΡΑ : 21:00 │ Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τηλ: 213 017 8002, email: education@sgt.gr, Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα | www.sgt.gr