Σεμινάριο Αφρικάνικου χορού & Contact Improvisation

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013


με τη Δάφνη Ασημακοπούλου (Αφρικάνικος χορός)

και τη Χριστίνα Κλεισιούνη (Contact Improvisation)

Για όλα τα επίπεδα
 

Πώς συνδέεται ο αφρικάνικος χορός με το Contact Improvisation; Ρυθμός, αφύπνιση των αισθήσεων, φυσική κίνηση. Η σύνδεση με τη γη και τους άλλους. Η επαφή και η ελευθερία στην έκφραση, ο χορός που μας ενώνει.

Σε όλη την Αφρική, ο χορός απορρέει από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από τη φύση (κάποιες μιμούνται κινήσεις ζώων) και από αγροτικές εργασίες της κοινότητας (π.χ. το σκάψιμο και όργωμα της γης, τη σπορά και τη συγκομιδή). Κάποιοι χοροί έχουν ιδιαίτερη τελετουργική σημασία. Λειτουργούν σαν προσευχές σε θεότητες, σαν τελετές σηματοδότησης (rites of passage) για τη γέννα, την ενηλικίωση, την περιτομή, το γάμο, για να ειπωθεί μια ιστορία, σαν επίδειξη ικανοτήτων και σαν εορτασμός κάποιας ειδικής περίστασης.
Οι αφρικάνικοι χοροί απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία.

To Contact Improvisation είναι μια μορφή χορού και αυτοσχεδιασμού που προέρχεται από τη δημιουργική σύνθεση στοιχείων του σύγχρονου χορού με τις πολεμικές τέχνες, όπως το Aikido και το Kung Fu. Ο χορός βασίζεται στην κίνηση δύο ανθρώπων οι οποίοι χορεύουν «σφαιρικά» στο χώρο και ακολουθούν τη ροή που δημιουργείται μεταξύ τους ενόσω βρίσκονται σε επαφή και στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Η διαρκής αλλαγή του σημείου επαφής οδηγεί τους χορευτές σε συνεχή σωματικό διάλογο, που βασίζεται στην καλλιέργεια της αίσθησης και της επαφής, τη διεύρυνση της αντίληψης σε κιναισθητικό επίπεδο, την ανταλλαγή και το παιχνίδι με το βάρος, την αλληλοϋποστήριξη και τη συνεχή επικοινωνία. Οι χορευτές παίζουν με τους νόμους της φυσικής, τη βαρύτητα και την ελαφρότητα, την κεντρομόλο και τη φυγόκεντρο, την αδράνεια και την ορμή, τη στάση και την ενεργητική ροή της πρόθεσης.

 


info : Present Body, Ερεσσού 16, Εξάρχεια, Αθήνα, τηλ. 210 3605964 | Συνολικό κόστος 25€ +ΦΠΑ και τα δύο, ή 12€ και 15€ αντίστοιχα (έκπτωση 20% στα μέλη του Present body). Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής | Ώρες: 10:30 – 12:00 (Αφρικάνικο) 12:30 – 14:30 (CI)