Σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά

«Πρώτο βήμα στην έκφραση και την κίνηση»

για παιδιά 2,5 ως 6 ετών

7 - 8 Δεκεμβρίου 2013

 

Η σχεδίαση των μαθημάτων βασίζεται κυρίως σε δραστηριότητες που προωθούν την κίνηση, την εξερεύνηση του σώματος και την προσωπική έκφραση.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με αντικείμενα, να παρατηρούν εικόνες, να εξοικειώνονται με τον περιβάλλοντα χώρο, να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά και να εκφράζονται δημιουργικά με το σώμα τους.
Το μάθημα εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια :

Στο ξεκίνημα του κάθε μαθήματος πραγματοποιείται  ένα έντονο και τονωτικό ζέσταμα που αποσκοπεί στη μυϊκή ενδυνάμωση, την ευλυγισία και την αερόβια εξάσκηση, έτσι ώστε τα παιδιά να κατευνάσουν την ενέργειά τους και να είναι σε θέση να εντείνουν την προσοχή τους στις ζητούμενες δραστηριότητες.

Ύστερα ακολουθούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Γνωριμία με τα άλλα παιδιά (μέσω της κίνησης και του παιχνιδιού)
  • Εισαγωγή στο ανθρώπινο σώμα (παρατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των κινησιολογικών δυνατοτήτων του κάθε μέλους του σώματος)
  • Διδασκαλία ρυθμικών μοτίβων (ακοή ήχων, χτύπος αντικειμένων, μουσικότητα, κλπ)
  • Εξάσκηση στο χώρο (κατευθύνσεις, επίπεδα κίνησης)
  • Εισαγωγή στις διαφορετικές ενέργειες κίνησης (γρήγορη-αργή, παρατεταμένη-διακεκομμένη, κλπ)
  • Κίνηση με βάση συγκεκριμένα παραγγέλματα (οπτικά και λεκτικά ερεθίσματα, δράση με καθορισμένα κινησιολογικά πρότυπα, αυτοσυγκέντρωση στο ρυθμό και τη μουσικότητα, προσωπική έκφραση, συνεργασία στην κίνηση με τα άλλα παιδιά, κλπ)


Απώτερος στόχος των μαθημάτων είναι η διδασκαλία της κίνησης να καθοδηγείται με ορθότητα, ακολουθώντας μια σταδιακή εξέλιξη και προσεγγίζοντας όλες τις οπτικές γωνίες και δυνατότητες της έκφρασης, καθώς επίσης δεν παραλείπεται το παιχνίδι που παίζει ουσιαστικό ρόλο για την καλύτερη αφομοίωση των πληροφοριών από το παιδί.

Η Ευηλία Παραπανήσιου σπούδασε μπαλέτο, μοντέρνο χορό και ρυθμική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χορό (Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης,  Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ», Conservatoire National De Strasbourg). Το 2008 έγινε κάτοχος του Κρατικού Διπλώματος Καθηγήτριας Χορού. Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές φυσιοθεραπείας στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης « ΑΚΜΗ», σπούδασε Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες (Strasbourg ) και ακολούθησε σπουδές επιπέδου Μάστερ (MSc Dance Science στο Laban Dance Center - City University of London). Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στο χορό στις Βρυξέλλες, το  Στρασβούργο, τη Γενεύη και το Λονδίνο. Εργάστηκε ως δασκάλα χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε την ατομική εταιρία «La maison des arts» στην Αθήνα.


Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013
Σάββατο: 17:00 - 18:30
Κυριακή: 11:00 - 12:30
Διάρκεια: 3 ώρες
Kόστος σεμιναρίου: 20€

 


info: Κέντρο Χορού Ακροποδητί, Ηρώων Πολυτεχνείου 84, Ερμούπολη – Σύρος, τηλ.: 22810-80690, 6944-771449, e-mail: info@akropoditi.gr