"Ο Χορευτής ως Αθλητής", σεμινάριο για το σώμα του Χορευτή

με τον Παναγιώτη Πετρογιάννη

25-26 Ιανουαρίου 2014

 

Το σώμα αποτελεί για τον χορευτή το μέσο για να εκφραστεί. Η καθημερινή και εντατική ενεργοποίηση αλλά και καταπόνησή του, θυμίζει σώμα αθλητή. Δυστυχώς, τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία δείχνουν ότι οι χορευτές παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών ανάμεσα σε όσους ασχολούνται συστηματικά με το σώμα τους και αυτό θέτει εύλογα ερωτήματα όπως:

  • Αρκεί ο χορός από μόνος του (the dance only training system) να απαντήσει στις υψηλές σωματικές απαιτήσεις που ο ίδιος θέτει στους χορευτές;
  • Πώς μπορεί ο χορευτής να προλάβει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις τραυματισμών;
  • Ποιός ο ρόλος των Μυϊκών Ανισορροπιών στη δημιουργία τραυματισμών και ιδίως των τραυματισμών της μέσης;
  • Πως η ευκαμψία, η δύναμη και η αντοχή μπορούν να αυξηθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα της κίνησης;
  • Πως θα μπορούσε ο χορευτής να βρεθεί στην καλύτερή του σωματική κατάσταση σε μια απαιτητική συνθήκη όπως αυτή της παράστασης;
  • Πώς το σώμα του άλλου μπορεί χρησιμοποιηθεί ως μέσο γύμνασης (συνασκήσεις) και διάτασης;

Στο σεμινάριο "Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ", θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά με τη βοήθεια της ανάλυσης επιστημών όπως η ανατομία, η εμβιομηχανική, η εργοφυσιολογία και η τραυματολογία σε μία προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης της σχέσης του χορευτή με το σώμα του. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια προσέγγιση θα παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό του χορού της πόλης της Αθήνας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός επιστημονικά δομημένου προγράμματος άσκησης είναι η μέτρηση και η αξιολόγηση των ικανοτήτων του σώματος.

Στο σεμινάριο θα παρουσιασθεί στην Ελλάδα το Functional Movement Screen (FMS), το πρώτο σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης των σωματικών ικανοτήτων των χορευτών. Το FMS απαιτεί  την ικανότητα παρατήρησης των βασικών κινητικών προτύπων που χρησιμοποιούν αθλητές και χορευτές και μέσω ενός σαφούς συστήματος κριτηρίων, μπορεί να εκτιμήσει τη λειτουργική τους επάρκεια και να προτείνει διορθωτικές ασκήσεις.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες.

  • Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, ώρα 12:00-15:00  θα γίνει η παρουσίαση των ερευνητικών δεδομένων και του θεωρητικού πλαισίου (Studio Vis Motrix).
  • Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, (σε διαφορετικά τμήματα) θα γίνει παρουσίαση εξειδικευμένων ασκήσεων μέσω των οποίων ο χορευτής θα μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω τις σωματικές του ικανότητες και δεξιότητες (ΣΥΝΑΣΚΗΣΗ)


O Παναγιώτης Πετρογιάννης ασχολείται με τον αθλητισμό από την παιδική ηλικία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην Καλαθοσφαίριση, στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και στην αποκατάσταση των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master in Science) στο University of Bristol (Department of Health, Exercise and Sports Science), στους τομείς της Αγωγής Υγείας και της αποκατάστασης τραυματισμών. Εργάστηκε ερευνητικά στην Αγωγή Υγείας στο Τμήμα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια μαθήματα φιλοσοφίας και πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Έχει συνεργαστεί με γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους και ομάδες χορού. Εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γυμναστικής μυοσκελετικών κακώσεων και επιμελείται τον χώρο άσκησης Synaskisi. Ο "Χορευτής ως Αθλητής", η σχέση άσκησης και χορού, η βελτίωση του Χορευτή ως Αθλητή, αποτελούν αντικείμενα μελέτης και έρευνας των σεμιναρίων που οργανώνονται από τη Synaskisi.

 


info: studio Vis Motrix, Αγνώστου Στρατιώτη 20, Θεσσαλονίκη | Συνάσκηση, Αγγελάκη 3, Θεσσαλονίκη |  Κόστος σεμιναρίου: 45€, 35€ για χορευτές και δασκάλου χορού και 60€ συνολικά για το σεμινάριο και τη σωματική αξιολόγηση με το FMS | Πληροφορίες, εγγραφές και κράτηση θέσεων: 2313 0025 17, 6948 8462 84,  ppetropan@gmail.comwww.synaskisi.gr