Σεμινάριο Butoh - "Η αναζήτηση της μεταμόρφωσης"

 29, 30 Νοε και 1 Δεκ 2013

 

Χρησιμοποιώντας ασκήσεις που βασίζονται στην τεχνική του σύγχρονου γιαπωνέζικου χορού butoh θα πειραματιστούμε ενεργά με διαδικασίες που σχετίζονται με την ‘παρουσία’, τη ‘μεταμόρφωση’, τις εικόνες, τη φαντασία και τη σωματική έκφραση.

Οι πλούσιες, ποιητικές εικόνες των butoh fu, οι καταγεγραμμένες χορογραφικές σημειώσεις του ιδρυτή του butoh, Tatsumi Hijikata, θα βοηθήσουν στην αφύπνιση της φαντασίας και στη ‘μεταμόρφωση’ του σώματος. Μεγάλη προσοχή θα δωθεί στη σχέση ανάμεσα στον ’εσωτερικό κόσμο’ (inner life/Ki energy) και την εκδήλωσή του σε σωματική φόρμα (physical form) και αντιστρόφως στην ‘αναζωογόνηση’ της σωματικής φόρμας μέσω της διερεύνησης του ‘εσωτερικού κόσμου’. Η μη ανθρώπινη κίνηση και η στατικότητα θα αποτελέσουν τις αφετηρίες ενός ταξιδιού που έχει στόχο την ανάδυση του βαθύτερου εαυτού και την αφύπνιση ξεχασμένων τμημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Το σεμινάριο butoh απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers και όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση.

Το ενδιαφέρον της Κατερίνας Δρακοπούλου για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε Πανεπιστήμια στην Αγγλία από το 2002 εως το 2010 όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (τεχνική Lecoq), Devising, Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting) και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational). Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, κα  Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara. Από το Σεπτέμβριο του 2012 δραστηριοποιείται στην Αθήνα ως freelance performer και theatre/performance teacher, κάνοντας μαθήματα και σεμινάρια σωματικού θεάτρου, μάσκας, viewpoints, butoh και site-specific performance.

 


info: Ακαδημίας 5, Σύνταγμα, Αθήνα (Μετρό Σύνταγμα – κουδούνι Κ. Δρακοπούλου) | Διάρκεια: 12 ώρες | Κόστος: 50€ | Ώρες: 15.00 - 19.00 | Για κράτηση θέσης: τηλ  6989809187 και adrakopoulou@yahoo.co.uk  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.