Σεμινάριο Γραφή και Σώμα: Ένα!

Κινητική Ανάγνωση και Συγγραφή

Με την Αντιγόνη Γύρα

και τη φιλική συμμετοχή

του Χρήστου Πολυμενάκου

 

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

 

 

Λέξεις και σώματα μάς αποκαλύπτουν τις δυνάμεις τους μέσα από παιχνίδια που συνδυάζουν την πολυετή έρευνα κι εμπειρία της Αντιγόνης Γύρα με προτάσεις από το Χρήστο Πολυμενάκο.

Υπάρχει κίνηση μέσα σε ένα κείμενο; Πώς μπορεί η ανάγνωση και η γραφή να γίνουν πιο δημιουργικές με τη βοήθεια του σώματος; Πώς ανακαλύπτω τις "κινητικές λέξεις" και  πώς αυτές μπορούν να γίνουν χορός; Πώς ένα κείμενο ζωντανεύει με τόσο απλό, αλλά αποκαλυπτικό τρόπο; Πώς εμπνέουν κίνηση τα ρήματα, τα επίθετα, οι σύνδεσμοι και οι προθέσεις ; Τελικά μήπως και το κείμενο είναι ένα σώμα, όπως το δικό μας;

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου ξυπνάμε τα σώματα μας και εξερευνούμε τις σελίδες με σωματικά εργαλεία. Στο δεύτερο αυτοσχεδιάζουμε και παίζουμε, για να ανταλλάξουμε στο τέλος τις μικρές μας ανακαλύψεις.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, συγγραφείς, χορογράφους, δημιουργούς και εκπαιδευτικούς.

Για το εργαστήρι χρειάζονται άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια ή κάλτσες. Επίσης μπορείτε να φέρετε ό,τι χρησιμοποιείτε συνήθως για να γράψετε.


Η Αντιγόνη Γύρα είναι δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, βίντεο αρτ και μάνα τριών παιδιών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του LABAN CENTRE LONDON απ΄όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων το 1993. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα (kinitiras.com) με την οποία έχει χορογραφήσει πλειάδα έργων έως σήμερα κι έχει οργανώσει σεμινάρια και εκπαιδευτικές διαλέξεις για θέματα χορού και θεάτρου. Το Δεκέμβριο του 2008 δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας studio μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη. Είναι εθελόντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας όπου φοιτούν τα δύο από τα τρία παιδιά της. Εκεί εμπνεύστηκε και το νέο της όραμα, τη δράση ΕΚ ΠΛΗΞΗ, που φέρνει το χορό στα δημοτικά σχολεία (www.ekplixi.com).

Ο Χρήστος Πολυμενάκος σπούδασε υποκριτική. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Performance Writing στο ιστορικό Dartington College of Arts, ως υπότροφος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού της Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια με σημαντικούς δασκάλους σύγχρονου θεάτρου, δραματουργίας, χοροθεάτρου, συγγραφής και θεάτρου της επινόησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί ως performance writer, performer, δραματουργός, δημοσιογράφος παραστατικών τεχνών και μέλος της Κρατικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Χορού της Ελλάδας. Ερευνά, δημιουργεί και διδάσκει με επίκεντρο τη σχέση σώμα/λέξη σε παραδοσιακά και ψηφιακά περιβάλλοντα. Υπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση διεθνών ανεξάρτητων ερευνητικών εγχειρημάτων. Χρησιμοποιεί διεπιστημονικές μεθόδους για τη διδασκαλία performance και creative writing, δραματουργίας, αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής και κίνησης για ηθοποιούς. Έργα, σεμινάρια και άρθρα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και αλλού. Συνεργάζεται με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ από το 1996.

 


info: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ: 2109248328 | Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 | Ώρα: 12.00-17.00 | Κόστος συμμετοχής 30 €. Δηλώσεις συμμετοχής: 210-9248328