Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τη Νίνα Δίπλα

27-28-29 Δεκεμβρίου 2013

 

Η μέθοδος της Νίνα Δίπλα, εμπνευσμένη από τις διδαχές της Folkwang Hochschule-Pina Bausch, εστιάζει στο βάρος, την ενέργεια, την αναπνοή και την ποιότητα της κίνησης. Ο χορευτής πρέπει να προβάλλει τη δική του αλήθεια, να αφουγκραστεί ουσιαστικά το σώμα του, ώστε να αποβάλλει κάθε τάση μίμησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται πρακτικά με το χορό και το θέατρο. Θα εξερευνήσουμε τη σημασία του χρόνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τον παρατηρήσουμε κατά τη διαδικασία της δημιουργίας. Θα εστιάσουμε στην εσωτερική ακοή μας κατά τη διάρκεια της δράσης την ώρα του τεχνικού μαθήματος.


Η Νίνα Δίπλα ως το 1985 υπήρξε μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής. Σπούδασε χορό στο Εθνικό Κέντρο Χορού Rosella Hightower στις Κάννες. Σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Έγινε μέλος του Folkwang Tanz Studio (FTS) και δούλεψε μεταξύ άλλων για την Pina Bausch, με την οποία χόρεψε στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης». Από το 1999, συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια με διάφορους χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες. Εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου στο Tanz Wuppertaler Theater (Pina Bausch) για την επανέκδοση του «Tannhäuser». Η Νίνα ζει σήμερα στο Παρίσι. Έχει λάβει το Κρατικό Δίπλωμα Παιδαγωγικής και διδάσκει στην ERAC (Σχολή Δραματικής Τέχνης των Καννών) ως καθηγήτρια χορού. Διδάσκει επίσης στο Centre National de la Danse του Παρισιού και της Λυόν, στο Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse της Λυόν, στη « Ménagerie de Verre » στο Παρίσι. Το 2012-2013 δουλεύει σε residency στο χορογραφικό κέντρο του Josef Nadj για το σόλο "ROSA". Το 2013 συνεργάζεται ως χορογράφος με το "Αntagon Theater Action" στην Φρανκφούρτη για την παράσταση "FAUST 3" και με τους μουσικούς Arthur H , "TRYO" .

 


info: studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ, Καμβουνίων 9, Καμάρα-Συντριβάνι, Θεσσαλονίκη (είσοδος Β, 1ος όροφος), τηλ. 2310 241871, kinoumestudio@gmail.com | ώρες σεμιναρίου: 12.00-15.00 | Κόστος συμμετοχής 65€ και 55€ για τους μαθητές του studio