Σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού με τον Γιάννη Μεγαλακάκη

"Η κορυφαία στιγμή του χορευτή στην Κρήτη"

Αυτοσχεδιασμοί - φιγούρες

σε Συρτό & Μαλεβιζιώτη
 


Θα δοθεί έμφαση στους αυτοσχεδιασμούς-φιγούρες σε Συρτό και Μαλεβιζιώτη, σε ανδρικές και γυναικείες φιγούρες στην έκφραση και το ύφος του χορευτή/χορεύτριας, στην ανάπτυξη χορευτικού ταλέντου του κάθε συμμετέχοντα και στον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών - φιγούρων.

Tο σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα πάνω από 14 ετών τα οποία να γνωρίζουν τα βασικά βήματα κάποιων κρητικών χορών ή έχουν σχετική εμπειρία στους κρητικούς χορούς.

«Το όραμα της διδασκαλίας μας είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Κρήτη και να τους αφήσουμε ελεύθερους να δημιουργήσουν ανάλογα με το χαρακτήρα τους, την πνευματική τους καλλιέργεια - παιδεία, τα βιώματά τους, την ηλικία τους και το χορευτικό τους ταλέντο. Δεν μας ενδιαφέρει να αντιγράψουν αυστηρά το δικό μας χορευτικό ύφος. Μέσα από διάφορες μεθόδους διδασκαλίας αποκτούν χορευτική προσωπικότητα και ελευθερώνουν τα συναισθήματά τους. Στόχος μας είναι να νιώσουν χορευτές.» Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης

Διδάσκει ο Γιάννης Μεγαλακάκης

Στην Κρήτη ο αυτοσχεδιασμός στο χορό έχει το σημαντικότερο ρόλο. Ποτέ στην Κρήτη δεν υπήρχαν ομαδικές - συντονισμένες φιγούρες που βλέπουμε σε άλλες χορευτικές ομάδες. Όταν ο χορευτής δημιουργεί αυθόρμητα δικές του κινήσεις εν ώρα χορού είναι η κορυφαία του στιγμή, αλλά και η πιο δύσκολη. Τι σημαίνει καλός χορευτής; Είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος την κρητική μουσική. Γνωρίζει να ξεχωρίζει από το άκουσμα και μόνο, ποιός καλλιτέχνης παίζει. Τα βήματά του είναι πάνω στο ρυθμό της μουσικής. Γνωρίζει την ιστορία και την καλλιτεχνική πορεία πολλών καλλιτεχνών. Ξέρει να ξεχωρίσει τον ήχο των κρητικών μουσικών οργάνων. Γνωρίζει την ιστορία, τους άγραφους κανόνες και το χορευτικό ύφος του κάθε χορού. Μπορεί να ''συνομιλήσει'' χορεύοντας με τους μουσικούς γιατί αυτό που ακούει όταν χορεύει τον συγκινεί, μιλάει στη ψυχή του. Αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί δικές του φιγούρες, γεγονός που κάνει τον χορό του μοναδικό. Ο χορός του έχει προσωπικότητα και δεν αντιγράφει άλλους. Γνωρίζει ακόμα και την μαντινάδα πολλών τραγουδιών, στοιχείο που κάνει τη χορευτική του έκφραση άνετη, μοναδική και γνήσια. - Γιάννης Μεγαλακάκης.

 


info: Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, Αθήνα Τηλ.: 210 9011677 | Πληροφορίες τηλ 6971870962  | Τιμή συμμετοχής : 15€ για κάθε σεμινάριο  | Ώρες σεμιναρίου 18:00 - 20:00