Τετράμηνο σεμινάριο Αφρικάνικου χορού, με τη Δάφνη Ασημακοπούλου

Σε όλη την Αφρική ο χορός απορρέει από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι κινήσεις είναι εμπνευσμένες από τη φύση (κάποιες μιμούνται κινήσεις ζώων) και από αγροτικές εργασίες της κοινότητας (π.χ. το σκάψιμο και όργωμα της γης, τη σπορά και τη συγκομιδή).

Κάποιοι χοροί έχουν ιδιαίτερη τελετουργική σημασία. Λειτουργούν σαν προσευχές σε θεότητες, σαν τελετές σηματοδότησης (rites of passage) για τη γέννα, την ενηλικίωση, την περιτομή, το γάμο, για να ειπωθεί μια ιστορία, σαν επίδειξη ικανοτήτων και σαν εορτασμός κάποιας ειδικής περίστασης.

Οι αφρικάνικοι χοροί απελευθερώνουν το σώμα αλλά και το συναίσθημα, γιατί χρησιμοποιούν πολύ το στέρνο, περιοχή όπου εγκλωβίζεται η συναισθηματική φόρτιση. Η επαφή των γυμνών πελμάτων με τη γη ανανεώνει την ενέργεια, αποβάλλοντας τις εντάσεις και κάθε τι το αρνητικό, χαρίζοντας ευεξία και ψυχική ισορροπία. Οι δυτικοί ερευνητές, παρατηρώντας τους χορούς αυτούς στα αφρικανικά χωριά, διαπίστωσαν ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και έτσι σήμερα τους χρησιμοποιούν για θεραπείες ψυχοσωματικές (χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία, κλπ). Ο χορευτής γίνεται ένα με το ρυθμό και έχει άμεση επαφή με τον μουσικό στα κρουστά (djembe). Η ταύτιση αυτή τον κάνει να ξεχνά την καθημερινότητά του και κάποια στιγμή μπορεί και να τον οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας.

Η Δάφνη Ασημακοπούλου φοίτησε στην ΚΣΟΤ και στη σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Έχει πτυχίο BA σε Μουσική και Χορό από το Βryn Mawr College (ΗΠΑ) και ΜΑ σε Χορό και Χορογραφία από το Laban Center for Movement and Dance του Λονδίνου. Στη συνέχεια παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων αφρικάνικου χορού.

-Στην Γουινέα, Αφρική φοίτησε κοντά στον Youssouf Koumbassa, πρώτο χορευτή του Εθνικού Μπαλέτου της Γουινέας "Ballet Djoliba".
-Στο Μάλι, Αφρική με τον Issa Sissoko και τον Moise Kourouma, χορευτές του Εθνικού Μπαλλέτου του Μάλι.
-Στη Νέα Υόρκη με τον Djoniba Mouflet, ιδρυτή του "Ballet D' Afrique Djoniba" και σεμινάρια σύγχρονου και αφρικάνικου χορού στη σχολή Alvin Ailey.
-Στο Παρίσι με τον Georges Momboye, Lamine Keita, την Aisha Diallo και την Germain Agogny, διευθύντρια της ομάδας "Mudra Afrique" της Σενεγάλης.
-Στο Λονδίνo με την ομάδα Adzido Pan African Dance Company.
-Στο Βερολίνο με την Oumou Kurito και τον Drissa Kone (Mali).
-Στην Ιταλία στο φεστιβάλ “Mama Africa” (2011) όπου παρακολούθησε εντατικά μαθήματα χορού, κρουστών και balafon με δασκάλους του είδους από τη Δ. Αφρική.

Από το 2000  διδάσκει Αφρικάνικο χορό στην Αθήνα και παραδίδει σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 2003 ίδρυσε την ομάδα anasa dance. Το 2004 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Pilates. Το 2012 συνίδρυσε το πολιτιστικό κέντρο αφρικανικής τέχνης anasa.

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα.


info: Present Body Center, Ερεσσού 16, Εξάρχεια,  Αθήνα | Κάθε Παρασκευή, ώρα: 18:00 - 19:30 | Κόστος συμμετοχής: 55€/μήνα συν ΦΠΑ. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Έκπτωση 10% αν προπληρωθεί το συνολικό κόστος | Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής τηλ.- Τηλ. 210 360 59 64