Σεμινάριο χορογραφίας με τη Μ.Βινιεράτου & τον Δ.Τσούκα

Κίνηση - Ήχος - Σύνθεση,

Σεμινάριο χορογραφίας

 Μαρίζα Βινιεράτου & Δημήτρης Τσούκας

12,13,14,15 Απριλίου 2014

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η διερεύνηση της διαδραστικής σχέσης ανάμεσα στην κίνηση και στον ήχο κατά τη διάρκεια της εκάστοτε χορογραφίας. Ειδικότερα οι διδάσκοντες στόχο έχουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες στους συμμετέχοντες, έτσι ώστε αυτοί να πειραματιστούν αφενός με τη μουσική – ήχο και αφετέρου με την κίνηση κατά τη σύνθεση της χορογραφίας, σε ζωντανό χρόνο.

Τα κύρια θέματα του σεμιναρίου:

  • η σχέση μεταξύ ήχου και κίνησης
  • ο βαθμός και οι ποικίλοι τρόποι αλληλεπίδρασης τους και
  • η ενσυνείδητη επιλογή και χρήση της μουσικής- ήχου σε σχέση με την χορογραφική σύνθεση

Συνολικά, το σεμινάριο επιδιώκει οι συμμετέχοντες να παράξουν δικό τους κινητικό υλικό, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της χορογραφίας, σε συνδυασμό με τη μουσική - ήχο με τελικό σκοπό τη σύνθεση μιας χορογραφίας μικρής διάρκειας. Η συνεργασία ανάμεσα στους χορογράφους (συμμετέχοντες) και τον μουσικό έχει σαν στόχο να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, η οποία θα αποσαφηνίσει και παράλληλα θα υποστηρίξει σε μελλοντικές συνεργασίες το ρόλο της μουσικής - ήχου στη χορογραφία.

 

Η Μαρίζα Βινιεράτου (DIP in Dance Theatre London, MFA in choreography New York), σπούδασε χορό στο Laban Centre του Λονδίνου και ειδικεύτηκε στη χορογραφία στο New York University, όπου απέκτησε Master of Fine Arts. Ίδρυσε την χορευτική ομάδα XIPóLYTOS D.T. με την οποία έδωσε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο (1993-1999). Έχει διδάξει το μάθημα της χορογραφίας στην Κρατική Σχολή Χορού, στο Ακμή Metropolitan College και σε σεμινάρια χορογραφίας σε ιδιωτικές σχολές χορού. Έχει συγγράψει διδακτέα ύλη για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τόμο Πολιτιστική Διαχείριση και στο βιβλίο Τερψιχόρη Επτά Κινήσεις στη σειρά «Τέχνες» των εκδόσεων Dian. Έχει επιμεληθεί κίνηση για θεατρικές παραστάσεις, διετέλεσε συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Θ.Ε.Χ. στην επιτροπή επιχορηγήσεων των Ομάδων Χορού. Επίσης συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών, για την ημερίδα με τίτλο «Χορός και Αφηγηματικότητα». Από το 2011 είναι πρόεδρος της επιτροπής επιχορηγήσεων των Ομάδων Χορού του ΥΠΠΟΤ.

 

Ο Δημήτρης Τσούκας είναι συνθέτης/θεωρητικός και εκπαιδευτικός. Σπούδασε κλασική κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μουσική σύνθεση στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Είναι κάτοχος του ALCM Diploma in Composition από το London College of Music and Media, Thames Valley University καθώς και του Mmus in Composition από το Royal Holloway University of London με διάκριση. Τον Σεπτέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2009 έχει διδάξει μουσική τεχνολογία και σύγχρονη μουσική στο Κεντρικό Ωδείο, στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στο Μητροπολιτικό κολλέγιο, στον Άκτο, στην Κύπρο (Σχολή Καλών Τεχνών Πάφου) και στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες. Εχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την ΕΡΤ, και την ΕΛΣ. Συνθέσεις του για διάφορα μουσικά σχήματα έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, την Πάτρα, το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη κα. Άρθρα του έχουν
δημοσιευτεί στο περιοδικό Δίφωνο, στο διαδικτυακό περιοδικό τέχνης artmag.gr καιστο the art foundation.

 


info: Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Βασιλικής Μαρούλη, Ήρας 12, Νέο Ηράκλειο (σταθμοί Ειρήνης και Ν.Ηρακλείου). | Κόστος : 130€. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά πρωτεραιότητας. | ώρα σεμιναρίου 11:00-15:00 | Επικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής : 6973563342, chorosera@gmail.com