Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με την Πέρσα Σταματοπούλου

25,  26,  27 Απριλίου 2014

 

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου (τεχνική, Limon–release) θα κινηθούμε εξελικτικά ξεκινώντας από το πάτωμα, διαχειριζόμενοι με απλές ασκήσεις την έννοια του βάρους και τη μεταφορά του μέσα από τη μεταβίβαση της ενέργειας σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Η συνέχεια της κίνησης, η κυκλική, τροφοδοτούμενη από το κέντρο του σώματος, ροή της και η ελαστικότητα των αρθρώσεων χωρίς περιττή κατανάλωση δύναμης είναι στοιχεία τα οποία κυριαρχούν στη δομή του μαθήματος διαμορφώνοντας μια δυναμική όπου η αναπνοή τροφοδοτεί την κίνηση. Σταδιακά το σώμα θα χρησιμοποιήσει διάφορα επίπεδα στο χώρο συνδέοντας την προηγούμενη κίνηση με την επόμενη εστιάζοντας κάθε φορά στα απολύτως απαραίτητα διαχειριζόμενοι με συνέπεια και επίγνωση το σώμα μας.

Το δεύτερο μέρος (αυτοσχεδιασμός) εστιάζει στην ανακάλυψη και απελευθέρωση εκφραστικών δυνατοτήτων μέσω της σωματικότητας που δεν συνδέονται απαραίτητα με την τεχνική κατάρτιση. Συνθήκες όπως η ενέργεια, η δυναμική στο χώρο, η επαφή των σωμάτων μεταξύ τους, καθώς και η κιναισθητική αντίληψη και εγρήγορση στο απρόβλεπτο και τυχαίο που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Αισθήσεις όπως ασφάλεια, ευχαρίστηση, παρατηρητικότητα, ελευθερία και ομαδικότητα συνυπάρχουν ως ζητούμενο έκφρασης όπου το σώμα παραμένει ο κύριος εκφραστής όλων αυτών των συναισθημάτων.

 

Η Πέρσα Σταματοπούλου σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια παραμονής της παρακολούθησε σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους και συμμετείχε ως χορεύτρια σε δύο ομάδες σύγχρονου χορού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και χορευτές. Από το 1995 διδάσκει τεχνική σύγχρονου χορού (Limon – Release ) και θεωρία στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Δ. Γρηγοριάδου. 

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ. Κιμούλη, Ρ. Πατεράκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Αντύπα, Γ. Κακλέα, Α. Κοκκίνου, με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και με το ΚΘΒΕ. Το 1991 ίδρυσε την «Ομάδα σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί για πολλά χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου χορογραφεί και χορεύει. Το 2011 συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζοντας το έργο «Κοίτα με» και στη Μικρή Επίδαυρο με την παράσταση «Ο γνωστός μας άγνωστος Κύριος Γκάτσος» σε σκηνοθεσία Μ. Παπαδημητρίου. Το 2013 σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε το έργο «Fight or Flight» σε συνεργασία με την χορογράφο Σταυρούλα Σιάμου. Τα έργα της ομάδας εστιάζουν στη λιτή, αφαιρετική προσέγγιση της κίνησης διαμορφώνοντας κάθε φορά ένα μικρόκοσμο πολλαπλών ερμηνειών, αφήνοντας το πεδίο στο θεατή να αυτοδιαχειριστεί ελεύθερα ότι προσλαμβάνει ως ερέθισμα μέσα από τη δημιουργία εικόνων και αισθήσεων όπου τα σώματα αναμετριούνται με τον χρόνο και το χώρο συμπυκνώνοντας και εκτονώνοντας την ενέργεια.
Στόχος της ομάδας δεν είναι να ερμηνεύσει ή να περιγράψει ερωτήματα και ιστορίες αντίστοιχα, αλλά να διαμορφώνει συνεχώς έναν επαναπροσδιορισμό στην τέχνη του «κινείσθαι» όπου το ελάχιστο, το απολύτως απαραίτητο να κυριαρχεί ως μέγιστη αναζήτηση.

 

  • Παρασκευή 25/4,  14.00-17.00
  • Σάββατο 26/4,  12.00-15.00
  • Κυριακή 27/4,  12.00-15.00
     

info: studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ, Καμβουνίων 9, Καμάρα (είσοδος Β, 1ος όροφος), Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 241871 (Δε-Πα, 16.00-21.00), kinoumestudio@gmail.com | Κόστος συμμετοχής: 60€ (45€ για τους μαθητές του studio). Για την κράτηση θέσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή 20€ μέχρι 16/4. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εξόφληση του ποσού γίνεται με την έναρξη του σεμιναρίου