Σεμινάριο Χοροθεραπείας με την France Schott-Billmann

«Ο πριμιτιβισμός στο χορό

και η πρωτόγονη έκφαση»

 

Το σεμινάριο αυτό είναι αφιερωμένο στην τεχνική της Πρωτόγονης Έκφρασης με πρόθεση να ξεκαθαρίσει ένα ζήτημα πάνω στο οποίο έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα: αυτό του «πριμιτιβισμού» στην Πρωτόγονη Έκφραση και της σχέσης του με τις τέχνες που επηρεάστηκαν από το ρεύμα του πριμιτιβισμού.

Η εισήγηση σχετικά με την ανθρωπολογία θα περιλαμβάνει την εμβάθυνση στη σημασία των Αναστεναρίων, της γιορτής των Αγίων Κων/νου και Ελένης (21 Μαΐου), έτσι όπως αυτή διατηρείται έως σήμερα από τους Αναστενάρηδες, οι οποίοι χορεύουν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα χωρίς να καίγονται.

Το ενδιαφέρον πάνω στα Αναστενάρια εκτείνεται πέρα από τη σημασία της παράδοσης. Θα  διαπραγματευτούμε τη σημασία τους μέσα από τη φιλοσοφική και ψυχολογική σκοπιά.
Η δυάδα Κων/νος και Ελένη ενσωματώνει πολλαπλές σημασίες και ενώνει τις θεμελιώδεις για το ανθρώπινο είδος αντιθέσεις: Παιδί/Γονιός, Αρσενικό/Θηλυκό, Πόλεμος/Ειρήνη, Θάνατος/Ζωή, Ουρανός/Γη, Φωτιά/Νερό, Ορατός/Αόρατος κλπ. Αυτή η δυάδα είναι η τέλεια αντανάκλαση των ζευγών αντιθέτων, τα οποία καθίστανται σημαντικά τόσο από την ανθρωπολογία, όσο και από τη ψυχανάλυση, και μπορεί κανείς να βιώσει διαμέσου του ρυθμού και του χορού.

Η ημερομηνία του σεμιναρίου στη Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε, όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το τελετουργικό των Αναστεναρίων σε κάποιο από τα γειτονικά χωριά, όπου λαμβάνει χώρα 20-23 Μαίου.


Εισηγήτρια: France Schott-Billmann σε συνεργασία με τις, παιδαγωγικά, υπεύθυνες της εκπαίδευσης της DRLST στην Ελλάδα, Δρακοπούλου Μαριάννα και Χατζηγεωργίου Ελένη.


 


info: 17και 18 Μαϊου 2014 | Στούντιο Χορού KINOUME, Καμβουνίων 9, Συντριβάνι, Θεσσαλονίκη | Κόστος συμμετοχής: 80€ (προκαταβολή 40€). Δηλώσεις συμμετοχής: 6944 828663 & drakopmar@hotmail.com | ώρες σεμιναρίου: 9.00-15.00