Το “Παράδοξο" ως ερμηνευτικό εργαλείο

Εργαστήρι με τη Ζωή Δημητρίου και τον Ευριπίδη Λασκαρίδη

24 - 25 Μαϊου 2014

 

Η Ζωή Δημητρίου (χορογράφος) και ο Ευριπίδης Λασκαρίδης (σκηνοθέτης), δίνουν από κοινού ένα workshop πάνω στο παράδοξο και την καλλιτεχνική του δυναμική.

Οι δύο δημιουργοί, έχοντας ερμηνευτική εμπειρία χρόνων, στήνουν ένα εργαστήρι για να διερευνήσουν σε βάθος τη μεθοδολογία της κίνησης σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός χαρακτήρα, πάντα μέσα από το απελευθερωτικό πρίσμα του “παράδοξου" και τους τρόπους της σκηνικής του επίτευξης. Έχοντας σαν αφετηρία σκηνές από ταινίες του Γούντι Άλεν, το εργαστήρι θα περιστραφεί γύρω από τη στιγμή όπου το γελοίο απογειώνεται.

  • Σάββατο, 24 Μαΐου. 13.30 - 18:00
  • Κυριακή, 25 Μαΐου. 12:30 - 17:00

 

Η Ζωή Δημητρίου είναι χορογράφος και χορεύτρια, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της με Υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Trisha Brown στη Νέα Υόρκη και το 2005 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Trinity-Laban του Λονδίνου. Χορογράφος με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο από το 2006 έχει παρουσιάσει δουλειές της διεθνώς σε θέατρα και φεστιβάλ και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία όπως του Ιδρύματος Robin Howard 2008, το Bonnie Bird Choreography Fund Award 2009 και το CFC Award 2010 (Βραβείο Χορογραφίας για παιδιά). Στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει έργα (Commissions) για την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών και στην Αγγλία για το Trinity Laban, The Place, Sadlers Well’s, Company of Angels, Shift Company και Focus Company. Έχει επίσης συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Θεσμό Aerowaves και σε άλλα διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα. Διδάσκει σύγχρονο χορό και χορογραφία μεταξύ άλλων στο Trinity-Laban στο Λονδίνο, Impulstanz Φεστιβάλ στη Βιέννη, Marameo στο Βερολίνο, Κέντρο Χορού Ντάνκαν στην Αθήνα, κ.α.

 

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας ΩΣΜΩΣΙΣ το 2009. Έχει δώσει εργαστήρια με θέμα τις παραστατικές τέχνες στην Κρατική Σχολή Χορού και στο Δήμο της Λήμνου, ενώ σκηνοθετεί από το 2000 έχοντας φιλοξενηθεί σε θέατρα και διεθνή φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Θέατρο Ροές, το New York City Fringe, το Krane Theatre, την 11η Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης, το Dixon Place, την Judson Church, την κατάληψη του Εμπρός κ.α. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Downlove απέσπασε τα Jumping Frames Award, Hong Kong και CINEDANS Special Mentioning, Amsterdam ενώ η δεύτερη μικρού μήκους του Σκαλωσιά συμμετείχε επίσημα στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η στενή συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, στο έργο 2, έχει διαμορφώσει τον τρόπο προσέγγισής του στο θέαμα. Στη νέα του δουλειά επικεντρώνεται στους δύο βασικούς άξονες που διατρέχουν το καλλιτεχνικό του στίγμα: Τη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα.

 


info: Duncan Dance Center, Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου, Βύρωνας, Aθήνα | Τηλ. κράτησης θέσης: 210 762 1234 και  697 744 2216 | Κόστος εργαστηρίου: 35 €