Σεμινάριο "Ο Χορευτής ως αθλητής"

1η Ιουνίου 2014

Εισηγητής Παναγιώτης Πετρογιάννης

 

Το σώμα αποτελεί για τον χορευτή το μέσο για να εκφραστεί. Η καθημερινή και εντατική ενεργοποίηση αλλά και καταπόνησή του, θυμίζει σώμα (πρωτ)αθλητή. Δυστυχώς, τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία δείχνουν ότι οι χορευτές παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών ανάμεσα σε όσους ασχολούνται συστηματικά με το σώμα τους και αυτό θέτει εύλογα ερωτήματα όπως:

  • Αρκεί ο χορός από μόνος του (the dance only training system) να απαντήσει στις υψηλές σωματικές απαιτήσεις που ο ίδιος θέτει στους χορευτές;
  • Πώς μπορεί ο χορευτής να προλάβει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις τραυματισμών;
  • Ποιός ο ρόλος των Μυϊκών Ανισορροπιών στη δημιουργία τραυματισμών και ιδίως των τραυματισμών της μέσης;
  • Πως η ευκαμψία, η δύναμη και η αντοχή μπορούν να αυξηθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα της κίνησης;
  • Πως θα μπορούσε ο χορευτής να βρεθεί στην καλύτερή του σωματική κατάσταση σε μια απαιτητική συνθήκη όπως αυτή της παράστασης;
  • Πώς το σώμα του άλλου μπορεί χρησιμοποιηθεί ως μέσο γύμνασης (συνασκήσεις) και διάτασης;
  • Πως μπορούμε να αξιολογήσουμε ποιοτικά (Functional Movement Screen – FMS), και ποσοτικά (Dance Aerobic Fitness Test – DAFT) τις σωματικές ικανότητες των χορευτών?

Στο σεμινάριο "Ο ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ" θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά με τη βοήθεια της ανάλυσης επιστημών (Dance Science) όπως η ανατομία, η εμβιομηχανική, η εργοφυσιολογία και η τραυματολογία σε μία προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης της σχέσης του χορευτή με το σώμα του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία ενός επιστημονικά δομημένου προγράμματος άσκησης είναι η μέτρηση και η αξιολόγηση των ικανοτήτων του σώματος. Στο σεμινάριο θα παρουσιασθεί το Functional Movement Screen (FMS), το πρώτο σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης των σωματικών ικανοτήτων χορευτών - αθλητών.


Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου σε δύο μέρη:

  • Στο πρώτο  θα γίνει η παρουσίαση των ερευνητικών δεδομένων και του θεωρητικού πλαισίου. 
  • Στο δεύτερο  θα γίνει παρουσίαση εξειδικευμένων ασκήσεων μέσω των οποίων ο χορευτής θα μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω τις σωματικές του ικανότητες και δεξιότητες.

O Παναγιώτης Πετρογιάννης ασχολείται με τον αθλητισμό από την παιδική ηλικία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην Καλαθοσφαίριση, στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή και στην αποκατάσταση των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master in Science) στο University of Bristol (Department of Health, Exercise and Sports Science), στους τομείς της Αγωγής Υγείας και της αποκατάστασης τραυματισμών. Εργάστηκε ερευνητικά στην Αγωγή Υγείας στο Τμήμα Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Παρακολούθησε για τέσσερα χρόνια μαθήματα φιλοσοφίας και πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Έχει συνεργαστεί με γυμναστήρια, αθλητικούς συλλόγους και ομάδες χορού. Εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γυμναστικής μυοσκελετικών κακώσεων και επιμελείται τον χώρο άσκησης Synaskisi. Ο Χορευτής ως Αθλητής, η σχέση άσκησης και χορού, η βελτίωση του Χορευτή ως Αθλητή, αποτελούν αντικείμενα μελέτης και έρευνας των σεμιναρίων που οργανώνονται από τη Synaskisi. Είναι μέλος (pending) του International Dance Health Practitioner Directory του Rudolf Nureyev Foundation.

 


info: Σχολές Χορού Καφαντάρη, Μελενίκου 43,  Θεσσαλονίκη | ώρες σεμιναρίου: 16:00-20:00 | Κόστος: 45€ και 35€ (+φπα 23%) για τους σπουδαστές της σχολής. Προσφορά συνολικά για το σεμινάριο και τη σωματική αξιολόγηση με το FMS (προαιρετικά) 65€. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. | Πληροφορίες, εγγραφές και κράτηση θέσεων: 2313 0025 17, 2310831366, 6948 8462 84 ppetropan@gmail.com