Εργαστήρι Δραματουργίας με τη Hildegard De Vuyst

hildegard-de-vuyst-workshop-20o-kalamata-dance-fesstival-web

18 - 24 Ιουλίου 2014

Χορός και Δραματουργία: εξιχνιάζοντας την οργάνωση του χρόνου

 

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την οργάνωση δράσεων που εστιάζουν στη θεωρητική και πρακτική έρευνα για την υποστήριξη της χορογραφικής δημιουργίας, φιλοξενεί εφέτος στο Εργαστήρι Δραματουργίας την Βελγίδα δραματουργό Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ.

Το Εργαστήρι Δραματουργίας για το χορό περιλαμβάνει δύο μέρη.

Το πρώτο εστιάζει στην κριτική ανάλυση και συζήτηση της παράστασης που παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, με πιθανή συμμετοχή και του ίδιου του χορογράφου ή συνεργάτη της ομάδας. Στόχος είναι, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναδειχθούν η λειτουργία και οι τρόποι και να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς τη δραματουργία του χορού. 

Το δεύτερο μέρος αφορά το ίδιο το έργο των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα παλαιότερο ή ένα νέο, εν εξελίξει έργο τους, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης, δημιουργικής συμβολής και ανατροφοδότησης από τη Χίλντεγαρτ Ντε Βέεστ και την ομάδα των συμμετεχόντων.

Η Hildegard De Vuyst ξεκίνησε το 1995 τη μακροχρόνια συνεργασία της με το βελγικό συγκρότημα les ballets C de la B και τον χορογράφο Αλαίν Πλατέλ αλλά και με άλλους χορογράφους, όπως ο Κουν Ωγιουστέινεν και ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι. Έχει διδάξει εργαστήρια δραματουργίας για το χορό στο Άμστερνταμ, το Λάμπλιν (Πολωνία), το Άαρχους (Δανία) καθώς και στο Rits (Βρυξέλλες) – ένα κολέγιο για ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έχει συνεργαστεί με το Flemish Theatre Institute, με το X-group της P.A.R.T.S., το περιοδικό etcetera. Από το 2001 είναι συνεργάτις του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS), συμβάλλοντας στην ανανέωση του ρεπερτορίου και στο νέο προσανατολισμό του θεάτρου.

Το εργαστήρι δραματουργίας θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Απευθύνεται σε χορογράφους, δραματουργούς αλλά και θεωρητικούς του χορού, σκηνοθέτες, δραματουργούς θεάτρου και περφόρμανς. Μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι ζευγάρια χορογράφων και δραματουργών που ήδη δουλεύουν μαζί, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες.

Ο αριθμός συμμετοχών στο σεμινάριο είναι περιορισμένος και παράλληλα, σε όσους επιλεγούν να συμμετέχουν σε αυτό, το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα δώσει υποτροφίες διδάκτρων.

Τις υποτροφίες θα αποφασίσει επιτροπή που συστήνεται ειδικά για αυτό το σκοπό και η οποία αποτελείται από τους: Κάτια Αρφαρά, Κλημεντίνη Βουνελάκη, Πηνελόπη Ηλιάσκου, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Στεριανή Τσιντζιλώνη.
Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν από την επιτροπή με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να είναι καλλιτεχνικά ενεργοί τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Στην αίτηση ενδιαφέροντος να αναφέρουν το λόγο για τον οποίο επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήρι και πώς πιστεύουν ότι αυτό θα ωφελήσει τη δημιουργική τους πορεία.
  • Συμμετοχή στο παρελθόν σε αντίστοιχο εργαστήριο.


Μετά από διαδικασία επιλογής, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το εργαστήρι με υποτροφία. Για περισσότερες πληροφορίες: Στεριανή Τσιντζιλώνη, 6944 415 170, e-mail: mail@kalamatadancefestival.gr   -    Εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014