Εργαστήριο σύγχρονου χορού για ένα matrix

em

“Ε.m.” με την Ανδρονίκη Μαραθάκη

 

Και αν ένα μάθημα σύγχρονου χορού στοχεύει πέρα από τη διαμόρφωση τεχνικής, την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ευλυγισίας, ή την έκφραση ιδεών και συναισθημάτων; Τι μπορεί να σημάνει μία διαφορετική πρόθεση για το χορευτή/μαθητή και τον χορευτή/δάσκαλο;

Για τέσσερις μήνες η προσπάθεια θα είναι αυτή της ένωσης και της δημιουργίας διακλαδώσεων με στόχο τη δημιουργία ενός έργου για ένα κοινό. Αρχίζοντας από φαινομενικά ασύνδετες διακλαδώσεις, όπως και η ανθρώπινη σκέψη που ενώνει παρελθόν και μέλλον δημιουργώντας ένα παρόν, η προσπάθεια είναι αυτή της γέννησης ή ανακάλυψης δρόμων ένωσης με στόχο τη χορογράφηση ενός κινούμενου πλέγματος (matrix) ή αλλιώς ενός έργου.

Παρελθόν: αυτό που φέρει ο καθένας και η αρμονία του με ό,τι νέο συλλέγει.
Παρόν: η μηχανική της κίνησης και η νευρομυική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, η κινησιολογική αντίληψη, το πέρασμα της κίνησης στο χώρο και τη δημιουργία χρόνου.
Μέλλον: ο επαναπροσδιορισμός όλων των παραπάνω από τις σχέσεις του με το “άλλο” και την ομάδα.

Τα μαθήματα είναι δίωρα και το επίπεδο ανοιχτό. Η τελευταία ώρα θα αφιερώνεται στην ομάδα που θα διαμορφωθεί τον πρώτο μήνα, ενώ η πρώτη ώρα είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα σύγχρονου χορού με άλλη πρόθεση.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη αρχικά σπούδασε στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και ‘Εργων Τέχνης και μετά αλλάζοντας κατεύθυνση σπούδασε χορό. Κερδίζοντας την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Λονδίνο στο University of London, C.S.S.D (ΜΑ Performance Practices and Research). Η έρευνά της μέσω της πρακτικής του χορού αφορά τη σύνθεση χορογραφίας, και έχει παρουσιαστεί σε δύο ερευνητικά συνέδρια των performance studies και σε φεστιβάλ χορού (Λονδίνο, Αθήνα). Αναπτύσσει, αυτό που η ίδια αποκαλεί “μετατροποιήσιμες/διαμορφώσιμες χορογραφίες” (“modulated choreographies”) και έχει παρουσιάσει δύο παραστάσεις στα πλαίσια αυτής της έρευνας. Η διδασκαλία της επηρεάζεται και φέρει στοιχεία τόσο της τεχνικής Cunningham, όσο και του αυτοσχεδιασμού, ως αντίστροφα μέσα χαρτογράφησης του εαυτού και των δυνατοτήτων κίνησης. Η έρευνά της, ως ερμηνεύτρια, δημιουργός και δασκάλα χορού, επικεντρώνεται στη σχέση κίνησης και ερμηνείας και την “τελεολογική" κίνηση.

 


info: Quilombo, Σερβιών 8, Μεταξουργίο, Αθήνα | Δηλώσεις συμμετοχής: 6932 107611, 210 5227961 | Ημέρα και ώρα: Τρίτη-Πέμπτη 20.00-22.00. Έναρξη εργαστηρίου: 14 Οκτωβρίου 2014. Διάρκεια: 14 Οκτωβρίου 2014 εως 15 Φεβρουαρίου 2015.