Εργαστήρια κίνησης για άτομα 65+ - Β' Κύκλος

65-web

Ποιος λέει ότι

δεν μπορώ να πετάξω;

Εργαστήρια για όσους πιστεύουν

ότι ο χορός δεν έχει ηλικία…

 

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με τις ομάδες χορευτών 65+, η Στέγη αποδεικνύει εμπράκτως ότι τα μόνα που χρειάζεται κανείς για να χορέψει είναι το πάθος και η θέληση..

 

  • Νέοι Χορευτές 65+ (Εργαστήρια κίνησης για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών)

Στο εργαστήριο αυτό, αναζητάμε τη σύνδεση του «πριν» με το «τώρα» και το «μετά», μέσα από την κίνηση. Η εμπειρία γίνεται πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε κινητικούς κώδικες που θα μας βοηθήσουν να αφηγηθούμε ιστορίες του παρελθόντος, να αφουγκραστούμε το παρόν και να «χορέψουμε» το μέλλον. Εξάλλου, τι πιο δημιουργικό από το να επενδύει κανείς την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε μια ερμηνεία;
 

Α’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: για όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Ο κύκλος αυτός, που απευθύνεται μόνο σε όσους συμμετέχουν για πρώτη φορά. Σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες του καθενός, ενεργοποιούμε τις βασικές μυϊκές ομάδες ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Στη συνέχεια, δουλεύοντας κάποιους κινητικούς συνδυασμούς, ερχόμαστε σε επαφή με το λεξιλόγιο του σύγχρονου χορού και προσεγγίζουμε μηχανισμούς κίνησης που θα δώσουν βασικές τεχνικές πληροφορίες.

Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, αυτό του αυτοσχεδιασμού, είναι και το πιο δημιουργικό. Επιστρατεύοντας τις τεχνικές πληροφορίες και τις κινητικές ιδέες του πρώτου μέρους, εξερευνούμε την προσωπική κίνηση του καθενός και συνθέτουμε ένα συλλογικό «μωσαϊκό» κινήσεων εμπνευσμένο από τα βιώματα και την προσωπικότητα του κάθε συμμετέχοντος.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα Αερίτες, τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τη χορεύτρια Μάρω Μαρμαρινού.

info: Απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών | Τις Τρίτες 7, 14, 21 Οκτωβρίου, 4, 11, 18 & 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2014 | Ώρες: 17:30-20:30 | Κόστος συμμετοχής: 64 € (και για τις οχτώ συναντήσεις)

 

Β' ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: για όσους συμμετείχαν σε προηγούμενα εργαστήρια, και όχι μόνο.

Για να συμμετάσχουν στον κύκλο αυτό, οι υποψήφιοι χορευτές άνω των 65 ετών πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις: να έχουν λάβει μέρος σε παλαιότερους κύκλους εργαστηρίων της Στέγης και να έρθουν στο εργαστήριο ως «ζευγάρια», δηλαδή κάθε υποψήφιος με ένα άλλο άτομο, διαφορετικής γενιάς! Το παιδί, το βαφτιστήρι σας, το εγγόνι, ένας νεότερος ή μεγαλύτερος φίλος, γίνονται επίσημα οι… παρτενέρ σας. Έτσι, δημιουργείται μια μεικτή ομάδα
ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, που παρακολουθούν όλοι μαζί τα στάδια του εργαστηρίου.

Στο εργαστήριο αυτό, συνδυάζουμε τις εμπειρίες και τα βιώματα ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας και ανοίγουμε ένα διάλογο μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων, με στόχο την επικοινωνία, το «πάντρεμα» διαφορετικών φωνών και μια ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Το εργαστήριο ξεκινά από το «ζέσταμα» του σώματος και τη γνωριμία με τους κινητικούς κώδικες του χορού, για να ακολουθήσει ο αυτοσχεδιασμός, με λίγο πιο περίπλοκες και σύνθετες ασκήσεις, σεβόμενοι πάντα τις σωματικές ιδιαιτερότητες του καθενός. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να το παρακολουθήσουν τόσο οι προχωρημένοι χορευτές 65+ που θα κληθούν να ανταποκριθούν σε πιο απαιτητικές βιωματικές-κινητικές ασκήσεις, όσο και οι… «νεότεροι» παρτενέρ τους που θα πειραματιστούν ίσως για πρώτη φορά με το σώμα τους, την κίνηση και το χορό.


Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα Αερίτες και, συγκεκριμένα, από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τη χορεύτρια Χαρά Κότσαλη.

info: Απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών με προηγούμενη συμμετοχή σε εργαστήριο κίνησης 65+ και τον/την παρτεναίρ τους | Τις Πέμπτες 19 & 26 Φεβρουαρίου, 5, 12, 19 & 26 Μαρτίου, 2, 16, 23 & 30 Απριλίου και 7 & 14 Μαΐου 2015 | Ώρες: 18:30-21:30 | Κόστος συμμετοχής: 96€ (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)


 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (κεντρική σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, Αθήνα, τηλ. 210 900 58 00 (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Πληροφορίες εκπαιδευτικών προγραμμάτων τηλ. 213 017 8002 και education@sgt.gr Υπεύθυνη κ. Μυρτώ Λάβδα.