Σεμινάριο σωματικού & δημιουργικού θεάτρου με τον Αριστοτέλη Μαγουλά

10616500_10152308847132653_5109996794462462420_n

"Exploring the game"

25 & 26 Οκτωβρίου 2014

 

Το σώμα μπορεί να κινηθεί, να εκφραστεί, να ερευνήσει, να ανακαλύψει, να αποκτήσει επαφή με αντικείμενα, με άλλα σώματα, ή ακόμα και να διηγηθεί μια ιστορία. Κάθε κίνηση ή ενέργειά του επηρεάζει το σύμπαν, ενώ ταυτόχρονα κάθε κίνηση στο σύμπαν είναι βαθιά χαραγμένη στην κυτταρική του μνήμη.

Μέσα από τη βιωματική διαδικασία του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημαντικότητα της έννοιας της διεύρυνσης των προσωπικών τους σωματικών εργαλείων, αλλά και της συνεχούς αλληλεπίδρασης των σωμάτων τους με αντικείμενα του χώρου που το περιβάλλουν κάθε φορά.

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια πρακτική εφαρμογή των βασικών αρχών του θεάτρου της επινόησης, έχοντας ως άξονα τις τεχνικές έρευνας του physical & devised theatre όπως τις όρισε ο Jacques Lecoq και βάση την ποιητική, την ποιοτική, αλλά και την εφευρετική θεατρική αντίληψη του performer σε σχέση με τη λειτουργία των αντικειμένων.

Σε μια προσπάθεια ανεύρεσης της ψυχοσωματικής μας αλήθειας, έχουμε ως τελικό σκοπό την κατανόηση τεχνικών, όπως αυτή του exploring the game, που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της φαντασίας, στη συνειδητοποίηση της χρησιμότητας του σώματός μας, καθώς και της πολυ-λειτουργικότητας των αντικειμένων που έχουν εισαχθεί σε μια performance.

• Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα δουλέψουμε ατομικά και μέσω της ερευνητικής διαδικασίας θα ανακαλύψουμε καινούργιες μορφές αυτοσχεδιασμού μέσω της ποιητικής προσέγγισης, αντλώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από αυτήν, αξιοποιώντας έτσι το 100% του δυναμικού και της ερευνητικής ικανότητας του ανθρώπινου σώματος.

• Τη δεύτερη ημέρα θα προσσεγίσουμε την ομαδική αλληλεπίδραση των σωμάτων, αλλά και αυτή των αντικειμένων σε σχέση με την ομάδα, ώστε να αντιληφθούμε πλήρως τη σημαντικότητα της ομαδοποίησης, αλλά και τη μοναδικότητα των προσωπικών μας δράσεων μέσα σε αυτήν. Επίσης, στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα, μέσα από καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, να δημιουργήσουν μια σύντομη ομαδική performance ώστε να κατανοήσουν και να βιώσουν πλήρως την έννοια του σωματικού & δημιουργικού θεάτρου.

Το σεμινάριο έχει χαρακτήρα καθαρά βιωματικό. Απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές σπουδαστές θεατρικών σχολών, καλλιτέχνες, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν εκφραστικά το σώμα τους, να διευρύνουν την κινητική τους αντίληψη, αναπτύσσοντας έτσι ένα νέο κώδικα επικοινωνίας και έκφρασης όσον αφορά στην επαφή, αλλά και την παραστατική χρήση των αντικειμένων στο performing. Προηγούμενη εμπειρία δεν θεωρείται απαραίτητη.

*Να σημειωθεί ότι στο θέατρο όλα τα σώματα είναι ευπρόσδεκτα και χρήσιμα γιατί αναπαριστούν αληθινούς ανθρώπινους τύπους. Όλα τα σώματα είναι όμορφα, αρκεί να είναι διαθέσιμα κι ανοιχτά στο να ερευνήσουν και να επικοινωνήσουν.

Διδάσκει ο Αριστοτέλης Μαγουλάς

 


info: So7 studios, Τ. Σινοπούλου 32, Περισσός, Αθήνα | κόστος συμμετοχής: 50€ / 8 ώρες. Κατοχύρωση θέσης και πληροφορίες : 698 45 77 170 | ώρες σεμιναρίου: 17.30 - 21.30