Δύο εργαστήρια, από τη... Λατινική Αμερική

transitions2_loop3_by-janotorresweb

Στο πλαίσιο του Transitions 2 - Latin America, του Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 18 ως τις 30 Νοεμβρίου 2014, θα δοθούν από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες José Vidal και Lia Rodrigues, δύο εργαστήρια.

 

 

 

 

  • Workshop χορού με τον José Vidal | Δευτέρα 24 εως και Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, ώρα 11:00-15:00

Η δουλειά του José Vidal είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τη γιόγκα και τις πρακτικές διαλογισμού. Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι να φτάσουν οι χορευτές σε μια διαλογική κατάσταση, μέσω της οποίας θα βρεθούν σε βαθύτερα επίπεδα και θα οξύνουν τη ψυχοσωματική τους αντίληψη. Ο σκοπός είναι η κινητική δομή να ζωντανεύει κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης και να μην αποτελεί απλώς μια επανάληψη, αλλά ένα μοναδικό συμβάν. Για να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση, θα εργαστούμε ιδίως με την αναπνοή, ως μια μορφή άρρητης κίνησης, και με τη σωματική συν-αίσθηση, δηλαδή με το άγγιγμα σε πολλαπλά επίπεδα: το αναπνευστικό άγγιγμα, το άγγιγμα του σώματος του χορευτή/περφόρμερ, το άγγιγμα των άλλων σωμάτων, αλλά και του περιβάλλοντος ως σώματος που μετέχει στην εμπειρία της παρουσίας.

Ο Χοσέ Λουίς Βιδάλ γεννήθηκε στη Βαλδίβια της Χιλής. Σπούδασε κοινωνιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία και χορό και συνέχισε τις σπουδές του στη Ν. Υόρκη. Συνεργάστηκε με ευρωπαϊκές ομάδες και επιστρέφοντας προσωρινά στη Χιλή, άρχισε να χορογραφεί. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη χορογραφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού, στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το The Place του Λονδίνου, όπου υπήρξε φιλοξενούμενος και βραβευμένος καλλιτέχνης. Το 2010 επέστρεψε στη Χιλή για να εγκαινιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο Gabriela Mistral-GAM στο Σαντιάγο με την περφόρμανς Loop.3, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια φιλοξενίας του στο Choreodrome του Place, το 2009. Το Loop.3 περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Χιλής.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε: χορευτές, χορογράφους, φοιτητές σχολών χορού και φοιτητές σχολών θεάτρου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κίνηση και το χορό
-- Γλώσσα: Αγγλικά
-- Κόστος συμμετοχής: 36€ (και για τις τρεις συναντήσεις)

 

  • Workshop χορού με τη Lia Rodrigues | Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, ώρα 13:00-15:00

Η ιδέα αυτού του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός χώρου ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Η διαδικασία θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέα εργαλεία για να είναι δημιουργικοί. Κάθε μέλος της ομάδας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τον εαυτό του σε δύο επίπεδα: πρακτικό και θεωρητικό.

Η Λία Ροντρίγκες είναι μια χορογράφος με υψηλή κοινωνική συνείδηση. Από το 2003, βάση της είναι η φαβέλα της Maré, μια από τις μεγαλύτερες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Εκεί διευθύνει ένα κέντρο τεχνών, στο οποίο διδάσκει και παράγει κοινωνικό έργο προσπαθώντας να κάνει πραγματικότητα το αίτημα της συλλογικότητας. Εκεί δημιουργεί και τα έργα της, μέσα στην πραγματικότητα της κοινωνίας από και για την οποία παράγονται. Η ίδια αναφέρει: «Θέλω να δημιουργώ παραστάσεις που να μπορούν να πηγαίνουν στον κόσμο εύκολα – νομαδικές παραστάσεις για συλλογικά σώματα.»

Το εργαστήριο απευθύνεται σε: χορευτές, χορογράφους, περφόρμερς και καλλιτέχνες που συνδέονται με την κίνηση και τη γλώσσα του χορού
-- Γλώσσα: Αγγλικά
-- Κόστος συμμετοχής: 12€

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210-9005800 (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 213 017 8002, email: education@sgt.gr