Χοροθεραπεία με τη Λήδα Σάνταλα

river-basins

Με θέμα Στις όχθες του Είναι μας - Ταξίδι χοροθεραπευτικής εξερεύνησης στις αντανακλάσεις της ψυχής - με δύο σταθμούς, η Λήδα Σάνταλα επαναλαμβάνει τις συναντήσεις χοροθεραπείας και για το 2015.

Περιγραφή: H ψυχή, μέσα από εσωτερικά τοπία, ταξιδεύει στο ποτάμι της αυτογνωσίας. Οι ενδοψυχικές δυναμικές του παρελθόντος, η βιωματική ιστορία εξέλιξης της σωματικότητάς μας, με τις εκάστοτε περιπέτειές της, είναι εκείνες που δημιουργούν τέτοια τοπία. Μοιάζουν αληθινά και αμετάβλητα. Όμως αυτό που είναι αληθινό, είναι το ίδιο το ποτάμι της ζωής. Τα τοπία εναλλάσσονται πάνω στο πεδίο της συνειδητότητάς μας, κρύβοντας με το αποτύπωμα και τους περιορισμούς τους τη διάσταση της αληθινής μας υπόστασης.

Οι δύο πρώτες συναντήσεις έχουν οριστεί για την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου και την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Η χοροθεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ατόμου στον τομέα της εκφραστικής συμπεριφοράς. Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται οι τρόποι με τους οποίους ο συμμετέχων επικοινωνεί. Αυτό που πράττει ή δεν πράττει, καθώς επίσης και τις σχεδιασμένες ή μη σχεδιασμένες επιδράσεις του πάνω στο περιβάλλον. Η αλλαγή επέρχεται άμεσα στον τομέα της εκφραστικής κίνησης. Ο συμμετέχων υποκινείται να «βγάλει προς τα έξω» μεγαλύτερη κινητική συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι έχει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές για αντίδραση, συναναστροφή και δημιουργία.

Η χοροθεραπεία προσφέρει ένα δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση των περιοριστικών συνηθειών, όπως αυτές εκδηλώνονται στη στάση του σώματος, στα καθημερινά «πεζά» πρότυπα κινήσεων και στις εκφραστικές χειρονομίες, καθιστώντας το ασυνείδητο, συνειδητό. Επιτρέπει στον άνθρωπο να κατανοήσει τις αυθεντικές ποιότητες του βαθύτερου πυρήνα της ύπαρξής του και να εναρμονιστεί με αυτές.

Οι απελευθερωτικές διαδικασίες της χοροκινητικής έκφρασης, καλλιεργούν καινούργιες δυνατότητες ύπαρξης, εξέλιξης, επικοινωνίας και μάθησης, οι οποίες  γεμίζουν τους συμμετέχοντες με ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία.
Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από την χοροθεραπεία ;

• Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
• Μείωση του άγχους
• Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
• Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
• Ευκαμψία
• Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
• Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα, κατανόησης του τί θέλω, ποιές είναι οι προκλήσεις και  ποιά τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
• Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
• Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
• Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
• Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.


Η Λήδα Shantala είναι απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χοροθεραπεύτρια, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού και γιόγκα, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος. Το 1983 παρέμεινε για 2 χρόνια στη Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας». Ήταν η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Στην Ελλάδα διδάσκει από το 1987 Γιόγκα, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει ομάδες Χοροθεραπείας.

 


info: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), Κάτω Χαλάνδρι | Πληροφορίες & προεγγραφές έως Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, τηλ. 210-6717529, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Δε-Παρ:18.00-22.00 | Ημερομηνίες και ώρες συναντήσεων: Τις Κυριακές 1 και 22 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00-15:00. Το κάθε σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα. Οι επόμενες ημερομηνίες συναντήσεων για τη χοροθεραεπεία: 15/3, 5/4, 3/5, 24/5, 14/6