Ο χορός των 4 στοιχείων

xwris-titlo--5

Με την Ελένη Χατζηγεωργίου

και τη Σάρα Τοσκάνο


Η κίνηση του σώματος, όπως ακριβώς και της φύσης, απαιτεί  δύναμη και γείωση (γη), απαλότητα και ροή (νερό), ζεστασιά και εκρηκτικότητα (φωτιά), ελαφρότητα  και φρεσκάδα (αέρας).

Το εντατικό αυτό σεμινάριο είναι ένα ταξίδι στα τέσσερα στοιχεία της φύσης μέσω του χορού. Συνδυάζοντας στοιχεία από χορούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, την τεχνική της Πρωτόγονης Έκφρασης και το σύγχρονο χορό, θα διερευνήσουμε τη σχέση ανάμεσα στην κίνηση του σώματος και τις διαφορετικές πτυχές των 4 στοιχείων της φύσης. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής θα είναι μια ομαδική χορογραφία, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Άβατον.

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν βήματα, κινήσεις και χορούς και πως όλα αυτά συνδέονται με τις χαρακτηριστικά της φωτιάς, του νερού, του αέρα και της γης. Μέσα από τεχνική, μικρές χορογραφίες και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, στόχος είναι να εισάγουμε τα τέσσερα στοιχεία στην κίνησή μας διατηρώντας μια ποικιλία και ισορροπία, καθώς και να χορέψουμε με πλήρη επίγνωση. Να δημιουργήσουμε και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αυτο-έκφρασης με βάση τι αντιπροσωπεύει για τον καθένα συμβολικά το κάθε στοιχείο.

Γη: Η Γη εκφράζει τη σταθερότητα και τη γονιμότητα. Συνδέεται με την εναλλαγή έντονων και πιο διακριτικών τονισμών, τη γείωση, την επαφή με τον πυρήνα μας και με το ρυθμό.
Νερό:  Το Νερό είναι ρέον και έμμεσο. Σχετίζεται με κυκλικές κινήσεις και κυματισμούς, οχτάρια, απαλότητα και σύνδεση.
Φωτιά: Η Φωτιά εκφράζει ένταση και εκρηκτικότητα. Συνδέεται με κινήσεις δόνησης (τρεμούλιασμα), κορύφωση της ενέργειας που διαπερνά το σώμα, χάος και έλεγχο.
Αέρας: Ο Αέρας εκφράζει χάρη, κομψότητα και λυρικότητα. Σχετίζεται με την αναπνοή, τη φαντασία και τη χρήση του χώρου.
 

  • Ημερομηνίες: 28 Φεβρουαρίου, 14 και 28 Μαρτίου, 4 και 18 Απριλίου (+ έξτρα μέρα για πρόβα)
  • Ώρες μαθημάτων: 10.00-13.00
     

Η Ελένη Χατζηγεωργίου (Ελλάδα) είναι δασκάλα χορού και θεραπεύτρια. Μελέτησε την κίνηση τόσο στους δυτικούς ακαδημαϊκούς χορούς (Κλασικός και Μοντέρνος χορός) φοιτώντας στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας Χορού του Rotterdam Ολλανδίας και την ΚΣΟΤ στην Ελλάδα, καθώς και της παράδοσης των ρυθμικών χορών της Ανατολής και της Αιγύπτου. Επίσης, είναι απόφοιτη Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία Gestalt. Αναζητώντας μια τεχνική που να ενσωματώνει τα δύο πεδία ενασχόλησής της, το 2010 ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή της στη Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης (Expression Primitive), στo Atelier du Geste Rythmé, στο Παρίσι.

Η Sara Toscano (Πορτογαλία) είναι πιστοποιημένη δασκάλα χορού (World Dance teacher) με εξειδίκευση στους χορούς της Μέσης Ανατολής από το Ίδρυμα Τεχνών του Rotterdam της Ολλανδίας. Παράλληλα με τον Ανατολίτικο χορό, μελέτησε παραδοσιακούς, τελετουργικούς και χορούς φολκλόρ. Έχει εκπαιδευτεί στο σύστημα ανάλυσης της κίνησης του Laban, στην τεχνική Alexander και στο Body Weather. Έχει ταξιδέψει στην Ισπανία, στο Μαρόκο, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στις ΗΠΑ εξερευνώντας διαφορετικά είδη χορού και παραδόσεων, και σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

 


info: Θέατρο ΑΒΑΤΟΝ, Ευπατριδών 3, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) | Κόστος σεμιναρίου: 190€ (χωρίς Φ.Π.Α) για ολόκληρου το σεμινάριο, 40€ (χωρίς Φ.Π.Α) για μεμονωμένη μέρα, 15% έκπτωση για εγγραφές μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015. Πληροφορίες και εγγραφές: avatontheatre@gmail.com ή στο 6974875695 και 6972653063.