Skinner Releasing Technique με τη Bettina Neuhaus

flight_vanderkooij

9 - 13 Φεβρουαρίου 2015

Κατηγορίες 11-15

της εισαγωγικής σειράς μαθημάτων

 

Στο 5ημερο αυτό σεμινάριο Skinner Releasing (SRT), η Bettina Neuhaus προσφέρει τις κατηγορίες 11-15 της εισαγωγικής σειράς μαθημάτων όπου, σε σχέση με τις προηγούμενες, υπάρχουν όλο και πιο εξελιγμένες εικόνες και κινήσεις. Ειδικά για τους χορευτές που έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα σεμινάρια SRT είναι μια ευκαιρία για να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την πρακτική τους, αλλά και να ολοκληρώσουν την εισαγωγική σειρά μαθημάτων. Συμμετέχοντες με μικρή εμπειρία στη μέθοδο Skinner Releasing είναι ευπρόσδεκτοι.

Η εισαγωγική σειρά μαθημάτων SRT είναι ένα σύνολο από 15 προσεκτικά δημιουργημένα μαθήματα στα οποία οι βασικές αρχές της μεθόδου παρουσιάζονται σταδιακά και το περιεχόμενο επικαλύπτεται, παραπέμπει και εξελίσσεται. Πρόκειται για ένα δίκτυο που αλληλεπιδρά και επικοινωνεί, όχι για μια διαδικασία γραμμική.

Η τεχνική Skinner Releasing είναι μια μοναδική προσέγγιση για το χορό, που αναπτύχθηκε από την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Joan Skinner στη δεκαετία του '60 και έκτοτε βελτιώνεται συνεχώς και σε βάθος. Η SRT αποτελεί σημαντική επιρροή για το χορό και τη δημιουργική διαδικασία, καθώς και για κορυφαίους χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζεται ως ένας σημαντικός τρόπος για να βιώσει κανείς το δημιουργικό εαυτό του μέσα από το κινούμενο σώμα, αξιοποιώντας τη φαντασία, τη διαίσθηση και την τεράστια γνώση.

Σαν μια αυτοκινούμενη διαδικασία, η SRT υποστηρίζει τον ατομικό τρόπο μάθησης του καθενός, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη της προσωπικής δημιουργίας και τεχνικής. Προωθεί τη διαδικασία να αφήσει κανείς τις εντάσεις και τα πρότυπά του, απελευθερώνοντας έτσι νέες και συχνά απροσδόκητες δυνατότητες στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χορεύουμε. Καθοδηγούμενες ποιητικές εικόνες συνυφασμένες με ειδική μουσική, διευκολύνουν μια βαθύτερη και πιο διαφοροποιημένη εμπειρία της κίνησης και του χορού. Ασκώντας τη μέθοδο ατομικά, σε ζευγάρια ή ομαδικά, επιτυγχάνεται η εμπειρία μιας δυναμικής και πολυδιάστατης ευθυγράμμισης, δύναμη, ευελιξία και αβίαστη κίνηση. Συνειδητοποίηση, δεξιότητες και καλλιτεχνικές ευαισθησίες που αποκτώνται σε αυτή τη σειρά μαθημάτων, προσφέρουν νέες δυνατότητες στη δημιουργική διαδικασία.
 

Η Bettina Neuhaus είναι καλλιτέχνις χορού με έδρα το Άμστερνταμ και το Βερολίνο. Για περισσότερα από 25 χρόνια, η σύνθεση και η συνεργασία με μουσικούς, βίντεο-καλλιτέχνες και ποιητές αποτελούν τον πυρήνα της δουλειάς της. Σπούδασε χορό στο Theatreschool στο Άμστερνταμ, ενώ έχει και μεταπτυχιακό στο δημιουργικό χορό από το Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance του Λονδίνου, καθώς και στη Μουσική από το Folkwang University of Arts στο Έσσεν. Η Bettina σπούδασε με την Joan Skinner στο Σιάτλ (ΗΠΑ) και είναι πιστοποιημένη εισηγήτρια SRT, την οποία διδάσκει εκτενώς σε ακαδημίες, φεστιβάλ και στούντιο σε όλη την Ευρώπη και τη Ν.Αμερική. Τα τελευταία χρόνια την καλλιτεχνική δουλειά της έχει εμπνευστεί από το πώς ο ήχος, η κίνηση και η γλώσσα έχουν τις ρίζες τους στην ίδια πηγή: το σώμα. Το ενδιαφέρον της έγκειται στο πώς αυτά τα φυσικά κανάλια έκφρασης μπορούν να αποτελέσουν μια περφόρμανς. Οι διαλέξεις της Η εξελισσόμενη εικόνα (2014) και Η πολύπλευρη φύση του σώματος στο χορό και τη δημιουργία (2013) παρουσιάστηκαν στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Παραγουάη. Έχει βρεθεί ως resident artist στο Yorkshire Dance και το Yorkshire Sculpture Park, (UK), στο Making Space Residency, Decoda, Coventry (UK), στο Centre Culturel Engis (B), La Friche, Strasbourg (F) και στο Festival Improvisation Xchange, Berlin (D).
 

 


info: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ: 210 924 83 28 | Ώρα: 14.00-16.30 (την Παρασκευή 13/2, 19.00-21.30) | Κόστος: 60 € (10% έκπτωση για τους κατόχους κάρτας ανεργίας), 15 €/ drop in. Δηλώσεις συμμετοχής: 210-9248328 ή στο info@kinitiras.com